Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 17:55, 22 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Patrycja doniczki moga być. Gdzies pod ścianą od strony północnej.
Wilgoć i zostawić do jesieni .

Po ile sztuk dajesz do jednej doniczki? Czy potem rozsadzasz? Jaki rozmiar doniczki?
Patrycja_KG_Lu 18:00, 22 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Patrycjo, na zdjęciu są roczne 'Fraise Melba' mojej córki.

W marcu 2022 r. były patyczkami, które włożyłam do słoiczków z wodą. W połowie maja patyczki z małymi korzonkami i listkami posadziłam po ok. 3 szt. do donic. Postawiłam najpierw w cieniu, po ok. miesiącu doniczki przestawiłam w półcień. Latem dbałam, żeby miały wilgotną ziemię. Od jesieni do wiosny już nic nie robiłam.

W marcu 2023 r. małe krzaczki przycięłam. W kwietniu zięć zabrał donice i wraz z córką posadzili hortki z jednej strony warzywnika.
Zdjęcie zrobili w połowie lipca 2023 r.

Szału nie ma, ale to roczniaki. W tym sezonie na pewno już będą ładniejsze, zrobię im fotkę

Edit: Znalazłam zdjęcia tych hortek z okresu, gdy ukorzeniałam "patyczki": https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=288
(zdjęcia z ukorzeniania pochodzą z marca/kwietnia 2022 r.).

Aż trudno uwierzyć, że one tylko rok na tym zdjęciu mają. Mam pytanie jeszcze o ten początkowy etap. Czy skracać jakoś patyczki do danej liczby oczek czy obojętne to? Do jakiego poziomu ma sięgać woda (ile oczek ma być zakryte)? Czy jak potem w następnym roku były sadzone to całą doniczką właśnie po te 3 sztuki?
Patrycja_KG_Lu 18:11, 22 lut 2024

Wafel napisał(a)

Świetne wymiary!

Doczytałam w komentarzach do filmiku z insta, że tamta trzmielina jest w donicy 95 cm wysokości, 95 cm szerokości. Jednak wolno rośnie to ta, którą kupiłam na jakiś czas powinna jej wystarczyć. Można ocieplać styropianem 1-2 cm lub pianką poliuretanową 0,5 cm.
Muszelka 18:46, 22 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Aż trudno uwierzyć, że one tylko rok na tym zdjęciu mają. Mam pytanie jeszcze o ten początkowy etap. Czy skracać jakoś patyczki do danej liczby oczek czy obojętne to? Do jakiego poziomu ma sięgać woda (ile oczek ma być zakryte)? Czy jak potem w następnym roku były sadzone to całą doniczką właśnie po te 3 sztuki?

Patyczki, które masz są już przycięte do dobrej długości. Wystarczy, że nad wodą jest widoczne jedno, dwa oczka.

Korzonki pod wodą wyrastają z łodyżki, a nie z oczek. Najpierw pokazują się na łodyżce białe wypustki, z których następnie rozwijają się niteczki korzonków.

Zobacz, tu z cienkiego patyczka wypuściły trzy gałązeczki z jednego oczka.
Korzonki są jeszcze malutkie (zdjęcie ok.1,5 mca po włożeniu patyczka do wody).

Po przymrozkach majowych sadzę do donic 2,3,4 patyczki z korzonkami (jak więcej wypuściły gałązek to wsadzam mniej patyczków, a jeśli wypusciły mniej gałązek, to więcej patyczków. Tak na oko, żeby w przyszłości był z nich ładny krzak.

Sadzonki z donicy w następnym roku wysadzane są jako 1 krzak. Mają już bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy.
Rojodziejowa 15:02, 23 lut 2024

Pati, sprawdz prognozy długoterminowe. Ja w marcu widzę u siebie przymrozki. Myślę ze jeszcze będzie długo zimno i na wysiewy zimowe jeszcze mamy trochę czasu.
Patrycja_KG_Lu 12:38, 24 lut 2024

Takich nie znajdziecie w sklepie. Kupuję od sąsiadki, co mieszka ulicę obok. Sąsiad obok mnie sprzedaje jej co roku zboże, czyli chociaż mniej więcej wiemy co jedzą i w jakich warunkach mieszkają kurki.
Patrycja_KG_Lu 12:38, 24 lut 2024

Muszelko, za dużo do jednego słoika czy jest Okey?
Makao 14:37, 24 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Muszelko, za dużo do jednego słoika czy jest Okey?

Oo zaczyna się
Ja też w tym roku znowu spróbuję ale Melbę bo będę ciąć u znajomych to wezmę patyki
Patrycja_KG_Lu 17:03, 24 lut 2024

Wiosna!

Patrycja_KG_Lu 17:03, 24 lut 2024

Czy ciemierniki Niger jak przekwitają to robią się zielone?