Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 19:11, 25 lut 2024

anpi napisał(a)
Praca wre! Działania na wielu frontach widzę Podniesione grządki będą z podmurówek ogrodzeniowych tak jak u mnie?
W tunelu porządeczek...tylko rozwinąc dywanik
Kotek czuje myszki w słomie? A może czeka aż będzie mógł się wylegiwać na słomianym dywaniku!

Będziemy używać podmurówek ogrodzeniowych. Mąż stwierdził, że je połączy, bo nie ma sił na wkopywanie do połowy ich wysokości jak u Ciebie.
Patrycja_KG_Lu 19:13, 25 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie niektóre ciemierniki najpierw różowieją, a potem zielenieją, a inne od razu przechodzą w fazę zieloności. Tam, gdzie są pylniki, to tworzy się taki pojemniczek, w którym są nasionka. Bardzo się zmienił Twój ogród w ciągu roku. Fajnie się ogląda te zmiany. Progres zdecydowanie widać.
Czy tam, gdzie Twój mąż ma poletko z sosenkami, to jest glina? Sosny jej nie lubią. To drzewa lekkich, ubogich gleb piaszczystych. W takich rośną wyśmienicie.

Sosny kupione przed założeniem wątku na Ogrodowisku. O dziwo mimo gliny zaczęły sporo rosnąć. Nie będę już wyrzucać, bo to męża
Patrycja_KG_Lu 19:27, 25 lut 2024

Muszelko, dziękuję za porady. Dodam więcej słoików by było im luźniej i na maksa doleje wody. Zdjęcia mogą zostać
Patrycja_KG_Lu 19:28, 25 lut 2024

Dokupiłam średnie i małe donice do tych poprzednio kupionych. Tak wygląda obecnie zestaw.
LIDKA 19:47, 25 lut 2024

Co w nich będzie? Ładne.

Ja dzis przesadzałam 3 duże kwiaty domowe i hortki w donicach na tarasie. Zmieniłam im ziemię. Natyrałam się przy tym bo ciężkie te donice z ziemią.
Napia 20:18, 25 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Agnieszko, na krótszych odcinkach pędów na pewno się uda i z pewnością wytworzy się bardziej rozbudowany system korzeniowy. Wiele roślin można w ten sposób rozmnażać.

Mnie chodziło o wysoki pień hortki. Wytworzył się bardzo słaby korzeń, ale po posadzeniu do donicy jakoś dał radę przeżyć (wspomogĺam go ukorzeniaczem) i nadal żyje

Nie bój żaby! Próbuj!

Zamiast kulki możesz użyć mocnej folii, albo dwóch pudełek po produktach spożywczych.

Czytałam o tym Mam plan, by samodzielnie wyhodować hortensję na pniu. Do odważnych świat należy Spróbuję!

Dziękuję bardzo
Wiaan 20:57, 25 lut 2024

Patrycja jaki ładny awatar

Podpatruję donice, pokaźny rozmiar i jestem ciekawa co wymyślisz. Na IG widzialam dziś rolkę z nasadzeniami w dużych donicach. Była Świdośliwa, a w mniejszych fioletowe bratki, mnóstwo bratków.
ŚŚ super wygląda podsadzona hakone. Supertunie u mnie obowiązkowo, uwielbiam. Ja mam w dużej donicy klona palmowego z hakone. W drugiej kulę bukszpanową a w mniejszej supertunie

Patrycja_KG_Lu 23:25, 25 lut 2024

Dzięki. Na stronie 219 wrzucałam linka do filmiku na Insta - inspiracji do największej donicy. Jest w nim trzmielina oskrzydlona Compactus podsadzona krokusami białymi Joanna d’Arc. W średniej bym dała jednoroczną rozplenicę Vertigo lub Rubrum, a w najmniejszej białe supertunie Snowdrift. Taki jest wstępny plan
anabuko1 12:40, 26 lut 2024

Napia napisał(a)
Niesamowita Słyszałam o kulkach, ale pierwszy raz widzę taki efekt. Aż korci mnie, by samej spróbować.

Dokładnie to samo pomyślałam.
Może i ja skuszę się na taki eksperyment.
A jaki jest czas takiego ukorzeniania?
A zdradźcie jeszcze gdzie takie kule się kupuje ?
anabuko1 12:48, 26 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Połowa warzywnika gotowa na sezon. Tam gdzie nie będzie podwyższonych grządek. Na razie mamy materiał na 6 z 9 zaplanowanych, więc reszta na jesień lub w przyszłym roku.
spory areał na warzywnik już jest.
Fajnie. Najważniejsze swoje warzywka już będą
Od czego zaczniesz wysiewy ?