Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 08:57, 13 cze 2024

Truskawy nadal dają popis.

Pierwsze maliny z sadzonek od Agnieszki.

Widoki spacerowe z naszej ulicy.
Patrycja_KG_Lu 09:00, 13 cze 2024

Róże u mojej babci.

Tess 09:53, 13 cze 2024

Dzięki, Patrycjo za relację z ogrodu Danusi.
Obejrzałam w wątku Moja Anglia, ale podziękować przyszłam do Autorki

Chyba czas się wybrać

Tylko w chłodniejszy dzień chyba
Kontonaogrod 15:24, 13 cze 2024

Ło te truskawy! Fajny masz dom i cudny trawnik. Kwitnące rabaty robią super robotę Też bym drzewa sadziła jeszcze
Narsilia 16:32, 13 cze 2024

Uwielbiam twoja rabatę wzdłuż wejścia , kocimiętki trzymają się dzielnie pomimo obecności kotka, i już wiem że dam im szansę i miejsce w moim ogrodzie właśnie w tej odmianie która ty masz , no pamiętaj o drzewach wydaje mi się że do tej nowoczesnej bryły ładnie by pasowały odmiany kolumnowe.
Patrycja_KG_Lu 08:19, 14 cze 2024

Narsilia napisał(a)
Uwielbiam twoja rabatę wzdłuż wejścia , kocimiętki trzymają się dzielnie pomimo obecności kotka, i już wiem że dam im szansę i miejsce w moim ogrodzie właśnie w tej odmianie która ty masz , no pamiętaj o drzewach wydaje mi się że do tej nowoczesnej bryły ładnie by pasowały odmiany kolumnowe.

Nie pamiętam u kogo, ale Asia wrzucała linka do fajnego porównania kilku kocimiętek, zerknij sobie - https://youtu.be/iLJQFyxgx6k?si=2UublXn3vQCieQTr
Z tej samej serii jest też filmik o szałwiach (te mniej znane odmiany) - https://youtu.be/WHa3_PdJFTo?si=mk931hSkQ4YrQraP

Moje pierwsze myśli dawno temu rownież krążyły wokół kolumnowych z uwagi na brak miejsca. Jednak w mojej ulubionej książce Rosemary Aleksander jest taki fragment, który mnie wybił z tropu.
olciamanolcia 08:37, 14 cze 2024

Ja bym dała ambrowca na front albo roztrzepaną pissardi albo inne drzewo o roztrzepanym pokroju

A może lipę drobnolistną ?

i jeszcze dodam , że kolumnowych drzew to ja u Ciebie w ogóle nie widzę
o a może takie graby luźne jak moje-one tez piekne
Patrycja_KG_Lu 10:39, 14 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
Ja bym dała ambrowca na front albo roztrzepaną pissardi albo inne drzewo o roztrzepanym pokroju

A może lipę drobnolistną ?

i jeszcze dodam , że kolumnowych drzew to ja u Ciebie w ogóle nie widzę
o a może takie graby luźne jak moje-one tez piekne

Bardzo fajne Twoje dwie propozycje są. Widziałam foto Twoich ambrowców co ostatnio wstawiałaś u siebie lub u kogoś. Piękne przebarwienia. Kolorem by pasowały do przebarwień ŚŚ. Lipa zaplanowana jest na tyłach ogrodu - sentyment z dzieciństwa. Zapachowo-zabawowy, bo miałam na jej gałęzi huśtawkę jako dziecko.

Jak na razie mam brzozy wsadzone, ŚŚ oraz 3 sztuki wiśni piłkowanej na wschodzie. Muszę jeszcze je opalikować porządnie (P.S. pamiętam o tym Lidko, ale czasu ciągle brak).

MartaCho 10:51, 14 cze 2024

Patrycjo,
ja zwróciłam uwagę na Twoich zdjęciach z ogrodowiska, że było u Danusi dużo drzew od ładnym bardzo pokroju. Nie wpadło Ci coś wyjątkowo w oko?

Edit:
jeśli nie masz w okolicy żadnych jałowców, to bardzo ładnie rośnie wiśnia chantieleer. Lipa drobnolistna na pewno też piękna. Albo jakiś wysoki grujecznik?
olciamanolcia 11:07, 14 cze 2024

O właśnie grujecznik jeszcze dodam