Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Gruszka_na_w... 18:16, 08 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dziękuję za bardzo cenną radę. Myślałam, że w samym kompoście odłożonym w tym roku będzie wapnia wystarczajaco. Tej zimy rozsypię dolomit lub wapno budowlane

Jeśli masz swój kompostownik, to można np. raz w miesiącu posypywać pryzmę dolomitem. Wtedy mamy pewność, że w kompoście jest odpowiednia zawartość wapnia i magnezu. U siebie dodaję do kompostu popiół z kominka, żeby zapewnić skład o potas. "Domowy" kompost zawsze będzie miał przewagę nad tym kupowanym z powodu większego urozmaicenia materii dodawanej do pryzmy. Często jako kompost sprzedawana jest ziemia liściowa. Składników pokarmowych w niej jest niewiele, za to sporo próchnicy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 13:42, 11 lip 2024

MagdaLenka napisał(a)

Patrycja, napisz o jakie trawy chodzi. Być może uda mi się coś trafić w Wojsławicach lub w Daglezji.

W Rykach nie było jakiś czas temu tego co mnie interesuje, albo były bardzo małe sadzonki w cenie jak te duże u Sł…ich. Nie kłopocz się z Wojsławicami. Może po tej fali upałów przejedziemy się ponownie do tej szkółki w Nałęczowie? Kusi mnie też odwiedzenie jednej polecanej w Puławach ze sporym asortymentem.
Patrycja_KG_Lu 13:44, 11 lip 2024

Zdjęcie na szybko dla Justyny - mieczyki Plumart oraz Bartok XXL. Oba niepodobne do tych ze zdjęć na opakowaniach.
MagdaLenka 14:29, 11 lip 2024

W Rykach nie było jakiś czas temu tego co mnie interesuje, albo były bardzo małe sadzonki w cenie jak te duże u Sł…ich. Nie kłopocz się z Wojsławicami. Może po tej fali upałów przejedziemy się ponownie do tej szkółki w Nałęczowie? Kusi mnie też odwiedzenie jednej polecanej w Puławach ze sporym asortymentem.

W Puławach szkółka Só..a jest bardzo dobra. Mają szeroki asortyment i też porządną jakość sadzonek. Dzwoniłaś do nich z pytaniem, czy mają te odmiany, które Cię interesują?
sylwia_slomc... 22:20, 11 lip 2024

Warzywne fotki.

Futro nadal w trybie odrastania po operacji.

Jak konsumujesz buraki liściowe? Ja smażę na maśle posiekane i z bułką tartą do obiadu serwuję.
olciamanolcia 22:39, 11 lip 2024

Zdjęcie na szybko dla Justyny - mieczyki Plumart oraz Bartok XXL. Oba niepodobne do tych ze zdjęć na opakowaniach.

Ale te ciemne różowe sa boskie ♥️❤️
Moje posadziłam dość późno - jeszcze nie pokazały kwiatów tylko liście

AgaBoso 15:02, 12 lip 2024

Piękne kolory. Jakie były na opakowaniach?

Też sadziłam późno, myślałam że nic z nich nie będzie. Justyna dałaś mi nadzieję
Wiaan 16:02, 12 lip 2024

Wiann - dzięki za polecenie jeżówki Magnus. Piękne kolory ma, a siewki od Ciebie mają pączki.

Bardzo się cieszę Ciekawa jestem jak zakwitną. U mnie jedna sadzonka ma w tym roku, ale nie ta z siewki- jakis dziwny kolor.
Niedawno sadziłam białe White Swan na brzozowej, też ładne i ponoć też się wysiewają.
Patrycja polecam jeszcze Preety Parasols, są śliczne i eleganckie.
ajka 23:53, 21 lip 2024

My dwa pierwsze pomidorki już zjedliśmy (koktailowe). Marchewek na zimę nie będzie mamy jedynie na bieżące podjadanie i ścigamy się z nornicą kto zje je pierwszy daty siewu słoneczników nie zapisałam niestety.

U nas w tym roku też marchewki niewiele, a sadziłam dwa długie rzędy późnej i wczesnej. Nawet 1/4 nie wyszła.
Wafel 00:56, 22 lip 2024

A u mnie śmiesznie, bo ja nie mam żadnych warzyw posadzonych a co rusz znajduję marchewki na rabatach, chyba przywleczone z kompostem, bo nie wiem skąd...