Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 22:04, 23 cze 2024

Kordina napisał(a)
Patrycjo poproszę o link do tego sklepu z AGD na priv

Akurat wyjątkowo jak na mnie to sklep stacjonarny, dowożą do domu w promieniu 40 km.

Makowa panienka - inspiracja z wątku Anpi
Wafel 22:10, 23 cze 2024

Sadzonki hakonek bardzo ładne, może jednak za sucho mają.
Patrycja_KG_Lu 22:22, 23 cze 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Dziwne , że ta hakone taka jasna.
W pierwszym sezonie hakone nie rośnie zbytnio,bo się ukorzenią ,potem rusza w kolejnych latach.

Świetny pomysł z zakupem zamrażalki

Własne przetwory - najlepsze!

Oby. Daje im ostatnią szansę w kolejnym sezonie. Obecnie obie rabaty strasznie puste bez traw.

Idealnie byłoby kupić trochę mięsa na zamrożenie od rolnika z dawnymi tradycjami (stosującego własne pasze, starodawne metody karmienia - ziemniaki parowane ze skórką, pokrzywy, koniczyna itd.). Tacy są w „podziemiu” obecnie. Dotarcie do nich jest utrudnione, lecz nadal pocztą pantoflową można załapać kontakt. Mamy sąsiadkę ulicę obok od drobiu, lecz wieprzowiną się nie zajmuje.

Z dzieciństwa kojarzą mi się gniazda jaskółek, pajęczyny - nie było problemów z owadami różnymi w pomieszczeniach dla zwierząt. To był system połączonych ze sobą relacji, oddziaływań. Dziś to wszystko inaczej zupełnie wygląda. Z jakiś powodów pewne przepisy weszły w życie, ktoś widział w tym sens. Jednak ta sterylność, zamknięcie danego gatunku w 4 ścianach nie do końca jest takie świetne w 100%.
Patrycja_KG_Lu 22:24, 23 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dobry zakup. Bardzo ułatwi i przyspieszy prace przy zagospodarowywaniu owoców i warzyw.

Hakonki lubią sporo wilgoci. Pewnie z uwagi na szałwie nie podlewasz tej rabaty zbyt intensywnie. Może dlatego trawka zastrajkowała.
U mnie pierwsze liście hakonek skosił przymrozek. Wypuściły co prawda nowe, ale jest ich o połowę mniej niż zwykle było.

Te pierwsze były gęściejsze i ładniejsze, potem jak i u Ciebie skosił je przymrozek.
Patrycja_KG_Lu 22:26, 23 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
Pati front prezentuje sie świetnie.
Ja to Cie Dzieciaku podziwiam za te ciągłe mieszanie w garach i zakręcanie słoików
szacun

W sumie to nie ma przy tym, aż tyle roboty. W sobotę machnęłam 5 sporych słoików dżemu z wiśni i 8 z porzeczki czarnej. Jutro czeka na mnie już zerwane ok. 4 kg kolejnej partii wiśni.
Patrycja_KG_Lu 22:32, 23 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Patrycja jak Ty to ogarniasz?
Dom dziecko ogród i jeszcze przetwory?
Prawdziwa Pani Domu jesteś

Ogród frontowy bardzo ładny.

Mąż się sporo udziela w ogrodowych pracach. Pomaga mi też to, że nadal jestem na urlopie wychowawczym, więc nie muszę łączyć tych rożnych zadań z pracą i dojazdami. Marzyło nam się by jak najwiecej jedzenia mieć z własnego ogródka. Dziś się dowiedziałam, że kolejna sąsiadka będzie miała własne kury…ehhh…troszkę zazdroszczę. Moje dziecię codziennie zagląda na wybieg kurek u drugiej sąsiadki. Mamy z tego dużą frajdę. Może za rok lub dwa stanie kurnik i u nas.
Patrycja_KG_Lu 22:37, 23 cze 2024

Dzisiejszy „szkółking”. W tle lubelskie dziewczyny ogrodowiskowe sprawdzające każdy kąt i doniczkę.

Wózki pełne.

Podziwiam umiejętności Agnieszki w pakowaniu.

Odwiedziliśmy też miejsce, które słynie z wytwarzania produktów z róży i pigwowca.

olciamanolcia 22:42, 23 cze 2024

Napisuj co nakupałaś w tej ogrodziarni
Marcin89 23:01, 23 cze 2024

Ej bez kitu widzę same dobroci, jakby czyściec Hummelo, różową krwawnicę. Potem już same znajome łubiny, kocimiętki, tawułki, bodziszki i irysy
Patrycja_KG_Lu 23:29, 23 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
Napisuj co nakupałaś w tej ogrodziarni

Mój wózek to ten po prawej ze zdjęcia. A wpadły na niego:

Do tego trzcinnik KF (poprzedni mąż wypielił myląc z perzem czy innym badylem), hortensja Fraise Melba, czyściec Hummelo ale z jakiejś niskiej serii, coś wysokiego czego nazwy nie zapisałam (zrobię fotkę jutro), werbena (trzymaj kciuki by wysiała się chociaż w 15% tak mocno jak u Ciebie). Bodziszek Rozanne polecany na O.

Nie kupiłam: Oglądałam ambrowce, były po 220 złotych. Odmiany kolumnowe, o pstrokatych liściach i tylko jedna sztuka takiego bardziej roztrzepanego. Nie zdecydowałam się na zakup. Poczekam na kolejną okazję/dostawę. Miskant Gracilimus (na rabatę z elementem wodnym) był turbo tani, ale też maluteńki (koło 8-10 zł). Malepartusów nie mają ani rozplenicy Lady U (tej potrzebuję jeszcze 1 większej sztuki do podzielenia na 3). Rozchodników w ciemnym kolorze nie znalazłam. Tawułki były w urzekających kolorach lecz cienia u mnie brak co dziwne - u Danusi w ogrodzie pokazowym rosła jedna sztuka niedaleko różanki w słońcu.