Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:50, 14 sie 2024

Całościowe wnioski pomidorowe zamieszczę pod koniec albo po sezonie tak jak w zeszłym roku. Tak na szybko i w skrócie - jedliśmy tylko kilka odmian z 26, które mam w tym sezonie. Akurat te były w dzisiejszym dniu dojrzałe. Gusta smakowe są różne, ale obydwie stwierdziliśmy, że finalistą jest odmiana o wdzięcznej nazwie „Stara Babcina Malinówka”. Poniżej screen opisu od sprzedawczyni.
Patrycja_KG_Lu 21:19, 14 sie 2024

Zabieram się powoli za zrobienie zdjęć rabatom. Pod oknem kuchennym wycięłam już niemal wszystkie kwiatostany mieczyków zostawiając im liście. Szałwia kwitnie drugi raz, supertunie Snowdrift wchodzą na kulki tujowe. ŚŚ trochę podrosła, wycięłam te odrosty od podkładki. Jeżówki mam nadzieję, że się rozmnożą. Po jednej z burz czesc leży niemal przy ziemi, a miała 110 cm wysokości. Zaczęłam obfite podlewanie Hakonechloa, bo to jedyny racjonalny powód dlaczego tak słabo rosną. Na rabacie brakuje jeszcze tylko rozchodników, dosadzenia krokusów oraz zamontowania oświetlenia dla ŚŚ.

Dla nowoodwiedzających wątek wrzucam plan rabaty.

Makao 21:26, 14 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Całościowe wnioski pomidorowe zamieszczę pod koniec albo po sezonie tak jak w zeszłym roku. Tak na szybko i w skrócie - jedliśmy tylko kilka odmian z 26, które mam w tym sezonie. Akurat te były w dzisiejszym dniu dojrzałe. Gusta smakowe są różne, ale obydwie stwierdziliśmy, że finalistą jest odmiana o wdzięcznej nazwie „Stara Babcina Malinówka”. Poniżej screen opisu od sprzedawczyni.

Ja już wybrałam swoje typy na przyszły sezon.
Kordina 21:50, 14 sie 2024

26 odmian sadziłaś? Dobrze zrozumiałam? No szok, podziwiam, ja chyba z osiem, nie liczyłam.
Metodycznie i z dużą konsekwencją podchodzisz do swojego ogrodu
UrszulaB 22:02, 14 sie 2024

W obecnej chwili uroku tej rabacie dodają supertunie i jezowki. Inne nasadzenia potrzebuja jeszcze czasu.

A hakonki rzeczywiscie lubia wode. I potrzebują czasu. U mnie zaczely pieknie rozrastac sie w trzecim roku (sadzilam maleństwa).
Marcin89 22:12, 14 sie 2024

Myślałem, że to inna odmiana jeżówki niż Magnus. Moje w tej odmianie jeszcze nie kwitły.

Patrząc na fotkę hakone, pomyślałem, że to któraś z tych żółtolistnych. Ona nie ma za dużo słońca?

Tyle odmian pomidorów, szok. Ja to mam skromnie 7 lub 8 odmian
Patrycja_KG_Lu 08:35, 15 sie 2024

Kordina napisał(a)
26 odmian sadziłaś? Dobrze zrozumiałam? No szok, podziwiam, ja chyba z osiem, nie liczyłam.
Metodycznie i z dużą konsekwencją podchodzisz do swojego ogrodu

Odmiany:
Alice’s Dream
Aussie
Costoluto Fiorentino
Dwarf Beauty King
Kardynal
Kozula 14 Megagroniasty
Malinowy kapturek
Michael’s Portuguese Monster + Delicious
Perun
Rozovye schechky
S.Marzanno 3
Super Nova
Aurija
Betalux
Brandywine Black
Citrina
Gargamel
Kosovo
Stara Babcina Malinówka
Cornabel F1
Czarny NN (od sąsiada)
Żółta gruszka koktailowa NN (od sąsiada)
Citrus Grape (od Ani)
Rotkapen (od Ani)
Green Zebra (od Ani)
Black Cherry (od Ani)

Pozdrawiam

P.S. Fotka wysuszonych nasion - widać takie „włoski”.
Patrycja_KG_Lu 08:35, 15 sie 2024

UrszulaB napisał(a)

W obecnej chwili uroku tej rabacie dodają supertunie i jezowki. Inne nasadzenia potrzebuja jeszcze czasu.

A hakonki rzeczywiscie lubia wode. I potrzebują czasu. U mnie zaczely pieknie rozrastac sie w trzecim roku (sadzilam maleństwa).

Dajesz powiew nadziei z tym trzecim rokiem.
Patrycja_KG_Lu 08:55, 15 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Myślałem, że to inna odmiana jeżówki niż Magnus. Moje w tej odmianie jeszcze nie kwitły.

Patrząc na fotkę hakone, pomyślałem, że to któraś z tych żółtolistnych. Ona nie ma za dużo słońca?

Tyle odmian pomidorów, szok. Ja to mam skromnie 7 lub 8 odmian

Kupione jako Magnus u kogoś przypadkowego na Allegro zeszłej jesieni. Za to z siewek od Wiann sadzonych wiosną są o wiele niższe, ale gęste od kwiatów. Te są wysokości rozchodników co obok nich rosną.

No właśnie to Greenhills, co może być na patelni.

Zastosowałam Twój patent z cieniowaniem nad nowo posadzonymi miskantami chińskimi Malepartus.

Marcin89 09:13, 15 sie 2024

Kupione jako Magnus u kogoś przypadkowego na Allegro zeszłej jesieni. Za to z siewek od Wiann sadzonych wiosną są o wiele niższe, ale gęste od kwiatów. Te są wysokości rozchodników co obok nich rosną.

No właśnie to Greenhills, co może być na patelni.

Zastosowałam Twój patent z cieniowaniem nad nowo posadzonymi miskantami chińskimi Malepartus.

To ciekawe, czy będzie zgodność tych dwóch jeżówek. Takich rozchodników to u mnie nie było. Widzę poprawę we wzroście i kolorze u odmiany Brillant, zaś Carl jest malutki, bo roczny. Tak samo wszystkie Autumn Joy malutkie, bo dzielone (tu mam jakby dwa rodzaje sadzonek, raz opisany jako rozchodnik okazały, raz jako karpacki ehh). O dziwo sadzonki z jesieni i z tej wiosny z jednego źródła też się różnią. Te nowe trafiły na front właśnie. A stare ciemniejsze są w rozmnażalniku. Wybacz za te opisy długie

Fajnie, że pomysł cieniowania jest ok. Przy agro trzeba uważać (pokażę u mnie). Dużo lepsza wydaje się mata cieniująca - ta sama co na płot.