Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 14:05, 13 sie 2024

JoanNa napisał(a)

Tak, mam swoje i zawsze wykielkuje mi z zapasem, wiec nadwyżki sadzonek rozdaję Kolekcjonerskich nie mogłam trafić tych co chciałam.
Ciekawe to co piszesz Człowiek uczy się cały czas.

A jakich szukasz? Zwrócę na nie uwagę na jesieni jak będę zamawiać kolejne do testów dla siebie.
Marcin89 14:48, 13 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Myślę, że to różne wirusy... Więc atak wielostronny :/
Pokażesz proszę wirusa mozaiki na pomidorach? Tak w wolnej chwili, wiesz
Rojodziejowa 16:27, 13 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Pokażesz proszę wirusa mozaiki na pomidorach? Tak w wolnej chwili, wiesz

A wiesz, tych mozaik jest kilka... Zastanawiam się, czy to dobrze się w to wczytywać, bo im więcej człowiek czyta, tym więcej widzi... U mnie liście były mocno poskręcane i o zmniejszonej powierzchni. Tzw. paprociowatość liści. Jest trochę zdjęć w necie. U mnie były również charakterystycznie zniekształcone owoce. Tutaj można obejrzeć trochę zdjęć.
Marcin89 16:33, 13 sie 2024

Dziękuję Asia Dopytuję, bo u mnie co roku liście robią się żółte lub brązowe, plamy są. Zawsze myślałem, że to zaraza. Na szczęście wirus raczej też nie. Zapewne jakieś niedobory składników.

Ten poradnik o pomidorach jest mega, będzie co czytać.
sylwia_slomc... 17:03, 13 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dużo o pomidorach nauczyłam się od Karo z bloga Karo in the kitchen, a potem z jej instagrama Karo in the garden (niestety już nieprowadzony od dłuższej chwili, ale stare posty nadal są).

Jeśli chodzi o pobieranie nasion to w skrócie:
1. Pobieram z prawidłowo wykształconych owoców, raczej nie z pierwszego grona, a wyższych gron. Odpadają więc te ze staśmionych kwiatów, z suwakami, kocimi mordkami.
2. Pobieram z dojrzałych, zdrowych (bez oznak choroby) owoców.
3. Galaretka otaczająca nasiona może być nosicielem takich chorób jak np. zgorzel siewek, czarna zgnilizna, altarnarioza. Dlatego pozbywam się galaretki na jeden ze sposobów:
a) fermentowanie 2-3 dni (sposób polecany na grupach szklarniowych, ale nieskuteczny w 100%)
b) fermentowanie z dodatkiem saletry potasowej (roztwór 3%)
c) Woda + szczypta pektolazy (ze sklepu winiarskiego) + od 6 do 24 godzin moczenia - ten sposób nie wymaga późniejszego odkażania przed siewem.
4. Po opłukaniu rozkładam nasiona na papierze do pieczenia, łatwiej oderwać niż z ręcznika papierowego.
5. Dobrze przygotowane nasiona są zazwyczaj matowe, tępe i z widocznymi włoskami.

Suwaki - z tego nie zbieram

Kocia mordka - z tego nie zbieram

Pomidor ze staśmionego kwiatka - nie zbieram

Prawidłowy ślad po kwiatku

W tym roku wysiewałam różne nasiona: z samodzielnego zbioru z zeszłego roku, kupione od kolekcjonerki odmian, ze sklepu, ale też takie kupione w 2021 roku, czyli zebrane w 2020 r. Wschody były 100% lub bliskie temu. Mam gdzieś notatki, ale musiałabym poszukać ich. Przechowuje je w suchym, zamkniętym pudełku w zimie, w same nasiona są zazwyczaj w woreczkach strunowych z karteczką informującą o odmianie. W tym roku będę chciała zebrać w miarę możliwości więcej nasion by mieć na wymiany z innymi. Może już na spotkaniu 22 września w Ogrodowisku będę mieć tegoroczne.

Zasób wiedzy podziwiam.
Wiaan 17:13, 13 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zasób wiedzy podziwiam.

Ja także, szacun
Patrycja_KG_Lu 15:07, 14 sie 2024

Dziś testowanko smaków z Agnieszką z wątku „Boso…”.
Makao 16:13, 14 sie 2024

Iiii…?
Kordina 17:49, 14 sie 2024

Makao napisał(a)
Iiii…?

Jak to iii - sztuka dla sztuki jak ładnie to wygląda, chyba ściągnę i też taki stworzę
Ja opiszesz smak? Musisz tylko doświadczyć
Makao 18:24, 14 sie 2024

No ale które najsmaczniejsze???