Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

edi75 16:41, 21 sie 2024

Narsilia napisał(a)
No podziwiam za przemyślenia, listę ,podparta inspiracjami , analitycznym myśleniem , kompozycja i dyscyplina , jesteś wzór do naśladowania , wiele pięknych inspiracji .

Dokładnie o tym pomyślałam
JoanNa 18:34, 21 sie 2024

Patrycja,zbieram szczękę z podłogi...jestem w Twoim wątku gdzieś w 1/3 stron może..jesteś po jakiejś architekturze krajobrazu?cos przeoczyłam? Sama rozrysowalas te układy rabat+obsadzenia? Korzystasz z jakiegoś programu do projektowania? Musisz byc naprawdę mocno zdyscyplinowana i ułożona, że potrafisz się tak trzymać planu. Szczerze podziwiam
MiluniaB 20:15, 21 sie 2024

Przeczytałam W zasadzie to prawie wszystko masz zaprojektowane.
Wiesz co chcesz, co Ci się podoba - to najważniejsze.

Inspiracja z berberysami, hortensjami, trawami była kiedyś też moją inspiracją (w poprzednim ogrodzie) - niestety berberysy nigdy tak pięknie się nie wybarwiły jak u Jagody.

Rozchodniki z rozplenicami to stare sprawdzone zestawienie tak samo jak stipa z jeżówki - zawsze ładnie wygląda.

Jak dla mnie jest to ogród, który wymaga bardzo dużo pracy.

Za dużo bylin - byliny nie są wieczne, 2-3 sezony i wypadają. Ciągle będziesz dosadzała, albo wymieniała. Poza tym jesienią i zimą będzie pusto.

Podoba mi się Twój dom
Patrycja_KG_Lu 21:04, 21 sie 2024

Edi75, Gruszka, Lidka, Narsilia, Rojodziejowa, DariaB, JoanNa - dziękuję. Staram się zrobić ogród przemyślany i trzymać się planu. Dojrzałam do tego, że nie zrobimy go w sezon czy dwa, ale w porównaniu do początków już pierwsze efekty widać.

Rojodziejowa - będę Cię męczyć o odległości na tamtej rabacie między roślinami, a także od żywopłotu.

Gruszka - dzięki za radę. Opalikujemy w wolnej chwili

JoanNa - nie, nie jestem, moje wykształcenie jest totalnie niezwiązane z ogrodami. Bardzo mocno przerobiłam książkę, którą poleciałam na początku wątku, buszuję po Ogrodowisku, Pintereście. Kilka ogrodów lub poszczególnych rabat ogrodowiskowych stało się bazą do moich rysunków. Rysuję te kółka sama palcem po ekranie komórki w trybie edycji zdjęcia kartki w kratkę. Cały czas sporo się uczę i podpatruję.
Patrycja_KG_Lu 21:13, 21 sie 2024

MiluniaB napisał(a)
Przeczytałam W zasadzie to prawie wszystko masz zaprojektowane.
Wiesz co chcesz, co Ci się podoba - to najważniejsze.

Inspiracja z berberysami, hortensjami, trawami była kiedyś też moją inspiracją (w poprzednim ogrodzie) - niestety berberysy nigdy tak pięknie się nie wybarwiły jak u Jagody.

Rozchodniki z rozplenicami to stare sprawdzone zestawienie tak samo jak stipa z jeżówki - zawsze ładnie wygląda.

Jak dla mnie jest to ogród, który wymaga bardzo dużo pracy.

Za dużo bylin - byliny nie są wieczne, 2-3 sezony i wypadają. Ciągle będziesz dosadzała, albo wymieniała. Poza tym jesienią i zimą będzie pusto.

Podoba mi się Twój dom

Teoretycznie dopóki niewsadzone to można plany jeszcze pozmieniać. Na pierwszych stronach układ rabat był jeszcze pod kątem 45 stopni. W pierwszych wersjach rabaty brzozowej było ich aż 7 w dwóch rzędach. Także jak masz uwagi co można dopracować lub zmienić to jestem na nie otwarta.

Co do berberysów to podczas rozmów o tej rabacie właśnie takie głosy się pojawiały. Czy masz inny pomysł co tam mogłoby rosnąć? Zobaczę tej jesieni jak się żywopłot berberysowy wybarwi w wątku Ogród długi Joann.

A jaki byłby mniej wymagający? Zimozielony?
Marcin89 21:35, 21 sie 2024

Ciekawy temat zarzuciła Milunia. Akurat też jestem mocno za bylinami i nie sądziłem, że będą na 2-3 lata. A do tego miskanty i niektóre trawy trzeba co kilka lat odmładzać. Ale w sumie gustu tak szybko nie zmienię, byliny to dla mnie zmienność ogrodu w sezonie, kolor, radość z każdego kwiatka Coś nie umiem załapać bakcyla na krzewy liściaste i iglaki ogólnie. Nie walczę z tym.

Patrycja, ostatnio widuję w szkółkach i sklepach głogownika. Tak myślę , czy odmiana Little Red Robin lub inna by Ci pasowała? Trochę ma też zieleni, ale i mocną czerwień by dał. Podobnie jak pieris japoński w odmianach.
Angelika95 22:55, 21 sie 2024

Patrycja, super streszczenie, jestem pod wrażeniem

Faktycznie ciekawy temat, bo u mnie hortensje, trawy i byliny. Zimozielonych mało, bo mi się nie podobają. Ciekawe jakie zdanie mają inne dziewczyny na temat bylin. Mam nadzieję, że inne niż Milunia, bo trochę mnie przestraszyłaś

Aha, jeszcze sobie przypomniałam, że oglądałam ostatnio film na YouTube Marty Potoczek z Leniwej Niedzieli, był właśnie temat o ogrodzie, który wymaga mało pracy. Według niej byliny i trawy ozdobne to dobry kierunek. Co ciekawe, powiedziała, że w kolejnym ogrodzie nie sadziłaby róż i tulipanów, mimo że je kocha. Polecam, ciekawy temat. Choć oczywiście ile ludzi tyle opinii
Anda 06:12, 22 sie 2024

Angelika, mam kompletnie inne zdanie niż Mirela. Rozwinę temat jak będę miała czas, bo zaraz do pracy. Byliny nie są na 2-3 lata. Niektóre są krótkowieczne, ale to zdecydowana mniejszość. Też nie jest prawdą, że rabaty bylinowe są puste zimą. Ogród tak samo jak np. mieszkanie, wymaga robienia porządków, więc nawet taki jednostajny jak Mireli nie jest kompletnie bezobsługowy. Tym bardziej, że Mirela sama gdzieś napisała, że gdyby nie robiła oprysków to nie miałaby połowy ogrodu. Tak uderzyło mnie to zdanie, że na stałe utkwiło w pamięci

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 06:56, 22 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
Patrycja, super streszczenie, jestem pod wrażeniem

Faktycznie ciekawy temat, bo u mnie hortensje, trawy i byliny. Zimozielonych mało, bo mi się nie podobają. Ciekawe jakie zdanie mają inne dziewczyny na temat bylin. Mam nadzieję, że inne niż Milunia, bo trochę mnie przestraszyłaś

Aha, jeszcze sobie przypomniałam, że oglądałam ostatnio film na YouTube Marty Potoczek z Leniwej Niedzieli, był właśnie temat o ogrodzie, który wymaga mało pracy. Według niej byliny i trawy ozdobne to dobry kierunek. Co ciekawe, powiedziała, że w kolejnym ogrodzie nie sadziłaby róż i tulipanów, mimo że je kocha. Polecam, ciekawy temat. Choć oczywiście ile ludzi tyle opinii

Też oglądałam ten odcinek i wystraszylam sie różhaha, dlatego chyba pozostanę przy max 3ktore chce wprowadzić. Ja jestem team byliny-tez uważam jak Ewa Anda że byliny nie są krotkowieczne. Kurcze, moja ciocia ma w większości wlasnie byliny-od lat. Właśnie z tego względu że one po prostu są. Wiadomo, trzeba je odmlodzic przez podział, ale to przeciez nie co roku. Ja u siebie też planuję dużo bylin. Choć uzbrajam sie też w zimozielone.
Juzia 08:19, 22 sie 2024

U mnie bylin już praktycznie nie ma... został zimozielony szkielet z drzewami i krzewami. Trawnika nie mam... a roboty coraz więcej. Nie wyrabiam się

Następny mój ogród to będzie łąka bylinowa! Dwa koszenia i po robocie