Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:18, 18 paź 2024

Magara napisał(a)

Ooo, czyli serek nie problem, dobrze wiedzieć
Poupila mi się jakoś w pamięć nie wbiły. Muszę doczytać.
Właśnie planuję nasadzenia w nowej szklarni, będę mieć ciut więcej miejsca, wychodzi mi, że sadzenie na literę "W" się sprawdzi - wyższe odmiany bliżej ścian, a niższe pomiędzy. Z niższych mam nasiona pomidorów betalux i tiny tim. Ale już wiem, że nadmiary koktajlowych są u nas nieprzejadalne. Więc w to niższe piętro spróbuję z papryczkami - zobaczę co wyjdzie

W tym roku miałam ostre papryczki w przestrzeniach między pomidorami w tunelu po jednej stronie. Ich liście trochę osłaniały ziemię przed parowaniem wody. Dobrze rosły. U mnie wystarczy po jednym krzaku koktajlowym z danej odmiany, bo ciężko takie ilości przejeść, ale te daje poza tunelem, bo straszne krzaczory z nich rozrośnięte.
Wiaan 10:51, 18 paź 2024

Patrycja przyszły moje laurowiśnie, większe niż pisali bardzo ładne sadzonki, dziękuję za polecajkę. Jestem przeziębiona i raczej ich nie posadzę przez kilka dni, najwcześniej w niedzielę. Jak je najlepiej przechowywać, są w cieniu na dworze, korzenie wilgotne, ale nie wiem czy wstawić do wiadra z wodą?
Patrycja_KG_Lu 14:22, 18 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Patrycja przyszły moje laurowiśnie, większe niż pisali bardzo ładne sadzonki, dziękuję za polecajkę. Jestem przeziębiona i raczej ich nie posadzę przez kilka dni, najwcześniej w niedzielę. Jak je najlepiej przechowywać, są w cieniu na dworze, korzenie wilgotne, ale nie wiem czy wstawić do wiadra z wodą?

Ja nie wiem i nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd. Zadzwoń na numer telefonu podany na ich stronie internetowej. My jak mieliśmy wątpliwość o tym, że podwiędły listki na końcach pędów to nam Pan od razu doradził co i jak przez telefon.
Wiaan 15:39, 18 paź 2024

Tak zrobiłam wstawiłam do wielkiego wiadra w chłodnym miejscu, korzenie podlane, ale też zaleił polać liście aby nie traciły wilgoci. Mam nadzieję w niedzielę posadzić.
Bardzo wysokie są i na wiosnę przytnę
Marcin89 15:50, 18 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja nie wiem i nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd. Zadzwoń na numer telefonu podany na ich stronie internetowej. My jak mieliśmy wątpliwość o tym, że podwiędły listki na końcach pędów to nam Pan od razu doradził co i jak przez telefon.
A mogę wiedzieć jaka była porada Pana w tej kwestii? Pytam na wszelki wypadek, jakby kiedyś mi się trafiło.
Patrycja_KG_Lu 15:54, 18 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Tak zrobiłam wstawiłam do wielkiego wiadra w chłodnym miejscu, korzenie podlane, ale też zaleił polać liście aby nie traciły wilgoci. Mam nadzieję w niedzielę posadzić.
Bardzo wysokie są i na wiosnę przytnę

Brałaś ten rozmiar co ja? 60-80 cm?
Wiaan 16:05, 18 paź 2024

Brałaś ten rozmiar co ja? 60-80 cm?

U mnie 40-60cm, ale są wyższe. Też ponoć przycinanie 3 razy. Zrobię strzyżenie na wiosnę
Wafel 18:46, 18 paź 2024

Pati dzięki za odpowiedź odnośnie przetworów z dyni, przypomniało mi się, że kiedyś robiłam taki sos cukiniowy zamiast pomidorowego do pizzy

Patrzę na te twoje trawy brązowe i się zastanawiam czy mam tą samą odmianę, bo kupiłam jako "turzycę brązową" . Moja ma trochę odcieni czerwieni teraz jesienią a te twoje?
Wiolka5_7 21:18, 18 paź 2024

W zależności od odmiany i temperatury w tej piwnicy. W zeszłym roku jakoś tak do stycznia jeszcze jedliśmy. A te co trzymaliśmy w garażu co jest w bryle budynku (cieplej w nim) to niestety szybciej się zaczęły psuć. Teoretycznie jak dobra temperatura, dynie nieuszkodzone, dojrzałe to i 6 miesięcy mogą wytrzymać.

Dzięki!
Bo ja piwnicę mam ,ale tam może być za ciepło właśnie. Bo obok kotłownia.
Kordina 21:33, 18 paź 2024

...Słyszałaś o papryczkach Poupila? Kiedyś miała je Muszelka, a w tym sezonie pokazywała Bożenka. Ja będę szukać ich nasionek nawet dla samego wyglądu na krzaku...

Tak, ściągnęłam od Muszelki, wyglądają malowniczo, myślę, że ze względu na urodę śmiało można je wśród kwiatów posadzić, są niskie ok20-30 cm. Nawet wkładałam krzaczek w doniczkę ozdobną i zamiast kwiatka została osoba obdarowana
Miałam pełne piętro piekarnika do suszenia, a ten sposób ściągnęłam od Darii - Dareckiej
jak pękały z dobrego podsuszenia zmieliłam w młynku i mam własną przyprawę, a fajny zapach po całym domu się roznosił. Używam dużo, zawsze do mięs wszelakich.

Nie pochwaliłam nowego avatarka, ładnemu w każdym avatarku ładnie