Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:51, 25 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Moje pomidory dopiero kiełkują

Mój główny wysiew jeszcze nie kiełkuje. Tych na próbę - wysianych we wczesnym terminie mam tylko kilka sztuk. Trzymam się terminu wysiewu pomidorów, który był podany w podcaście Naturalnie o ogrodach.Link do odcinka. Pomidory mogą mieć rożne terminy siewu. Podzielić je można ze względu na to czy trafią do ogrzewanego tunelu/szklarni, nieogrzewanego czy do nieosłoniętego gruntu. W zeszłym roku zimne noce były jeszcze nawet po 15 maja w moim rejonie. Rozsada pomidora potrzebuje ok.6-8 tygodni by być gotowa do wysadzenia w miejsce docelowe. Świeże nasiona szybko wschodzą, więc łatwo obliczyć kiedy siać.
Marcin89 11:17, 25 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mój główny wysiew jeszcze nie kiełkuje. Tych na próbę - wysianych we wczesnym terminie mam tylko kilka sztuk. Trzymam się terminu wysiewu pomidorów, który był podany w podcaście Naturalnie o ogrodach.Link do odcinka. Pomidory mogą mieć rożne terminy siewu. Podzielić je można ze względu na to czy trafią do ogrzewanego tunelu/szklarni, nieogrzewanego czy do nieosłoniętego gruntu. W zeszłym roku zimne noce były jeszcze nawet po 15 maja w moim rejonie. Rozsada pomidora potrzebuje ok.6-8 tygodni by być gotowa do wysadzenia w miejsce docelowe. Świeże nasiona szybko wschodzą, więc łatwo obliczyć kiedy siać.
Mi się podoba zasada 3 razy 15-sty. Wysiew 15 marca, pikowanie 15 kwietnia, do gruntu 15 maja. Orientacyjnie, bo pogoda zmienna i trzeba się dostosować. Co roku w drugiej połowie kwietnia hartuję rozsadę w szklarni. Jednego roku przykrywałem na noc włókniną, bo miało być zimno. Ale wygodniej zabrać do domu w jakiś skrzynkach.

Wysiałem tydzień temu, już wszystkie odmiany wykiełkowały.
Patrycja_KG_Lu 13:45, 25 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Jaki duży będzie ten foliak? Rozumiem, że osadziliście go niżej żeby go nie wywiało. A jak teraz z wysokością?

Fajne robisz podpisy na doniczkach

Foliak ma wymiary 3 x 6 m x 1,9 wysokości. Planuje mieć 50cm+120cm+50cm i ścieżki pomiędzy.

Dzięki. Podpisy podchwyciłam od Karo in The Garden, bo podobne robi na słoiki ze swoimi przetworami. Tutaj chociażby na dżemie z dojrzałych pomidorów.

Kordina 13:45, 25 mar 2023

A ja z kolei wiem, że pomidory bardzo lubią być nawet kilka razy pikowane, za każdym razem troszkę głębiej, wtedy dobrze się ukorzenia i łodyga nabiera mocy
Patrycja_KG_Lu 13:46, 25 mar 2023

Kordina napisał(a)
Wow Patrycjo, to się zadziało, a jak w dzisiejszym dniu stan tunelu wygląda? Bardzo podoba mi się polska nazwa - Malinowy Kapturek mówiący wiele.
Dziś właśnie naciągana jest folia. Zrobię pózniej lub jutro zdjęcie.
Patrycja_KG_Lu 13:52, 25 mar 2023

Kordina napisał(a)
A ja z kolei wiem, że pomidory bardzo lubią być nawet kilka razy pikowane, za każdym razem troszkę głębiej, wtedy dobrze się ukorzenia i łodyga nabiera mocy

A słyszałaś, że lubią być dotykane, głaskane? Niektórzy nawet wentylator montują taki jak na upały, żeby delikatny podmuch nimi ruszał. Wtedy są mężniejsze, grubsza łodyga
Rojodziejowa 14:05, 25 mar 2023

Na słoikach właśnie mam drukowane już od kilku lat, ale nawet nie wiem skąd się to wzięło. To chyba efekt eksperymentów własnych. Na pomidorkach w większości widzę powtykane znaczniki.

Nad moimi często wiszę, więc dyszę im na pewno w listki Przekręcam itd. więc nieświadomie robię im dobrze
dzinks0 17:40, 26 mar 2023

Patrycja_KG_Lu
Są jakieś zasady planowania nasadzenia? Oprócz tych krzewów które ze względu dałaś na środku rabat, to rozstawienie innych jest dla mnie zagadką.
Patrycja_KG_Lu 08:30, 27 mar 2023

Chodzi Ci o odległości czy pogrupowanie?
Patrycja_KG_Lu 09:06, 27 mar 2023

Mąż mnie wczoraj zaskoczył i sam wyczytał w Internecie jak podpędzić ziemniaki przed sadzeniem. Przesortował wstępnie i naszykował takie pudełko. To pierwszy raz z takim przygotowaniem. Zazwyczaj trafiały bezpośrednio do gruntu z miejsca przechowywania.