Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 19:42, 27 mar 2023

dzinks0 napisał(a)

O zgrupowania, rozmieszczenie roślin w grupach w jakiś kształcie a nie po linii itp.

Ładnie wyglądają zgrupowane po 3,5,7 itp. Czyli nieparzyście. O zasadach możesz tutaj poczytać w poszczególnych artykułach —> https://podmiejskiogrodek.pl/tag/zasady/. Ja korzystam też z książki o której pisałam na pierwszych stronach wątku.
Makao 19:47, 27 mar 2023

No nie wiem. Anabelle potrzebuje stałego nawodnienia a perowskia i juka tego nie lubią. Poza tym Anabelle trzeba nawozić by była ładna a jeśli do perowskiej dojdzie nawóz to będzie ci leżała. Poza tym perowskia baaaardzo wyjaławia wokół siebie glebę. Licz się z tym że będziesz robić dobrze albo juce i perowskiej albo Anabelle
Marcin89 20:39, 27 mar 2023

Patrycja, jeszcze Ciebie zapytam o producenta i kolor Twojej kostki brukowej i tych płyt?
Raczej nie są mocno ciapate

A w tym trójkącie nie myślałaś o hortensjach bukietowych z trawami i rozchodnikami? Ewentualnie lawenda, szałwia, jeżówki. Tylko wtedy tak rozmieścić by gleba pasowała hortensjom i lawendzie. Dodać koniecznie coś zimozielonego.
Opcji jest mnóstwo, pytanie co Ty za kwiaty lubisz najbardziej
Gruszka_na_w... 20:40, 27 mar 2023

Na tej trójkątnej rabacie dobrze będzie wyglądać wielopniowa świdośliwa Lamarcka podsadzona niskimi trawami. Wsadzisz tam sobie cebule dla wiosennego koloru. Świdośliwa dobrze będzie wyglądała na tle elewacji i poradzi sobie na tym trudnym stanowisku. Można też na tej rabacie powtórzyć zimozielone kulki.
Edith: na suchym, słonecznym stanowisku dobrze będą rosły miniaturowe bordowolistne berberysy, tawuły japońskie Golden Princess lub Goldmound. Do nich będą pasować rozchodniki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 20:47, 27 mar 2023

Właśnie Haniu to samo pomyślałam Śwodośliwa wielopniowa podsadzona kulkami i do tego sesleria. Powtórzone cześć z wejściowych pasków, byłoby minimalistycznie, elegancko
Makao 21:40, 27 mar 2023

https://pin.it/23iQMoA
https://pin.it/BORnDyB

A może klasyk
https://pin.it/KiZot9V
Wiolka5_7 22:05, 27 mar 2023

AnnaCh napisał(a)
Właśnie Haniu to samo pomyślałam Śwodośliwa wielopniowa podsadzona kulkami i do tego sesleria. Powtórzone cześć z wejściowych pasków, byłoby minimalistycznie, elegancko

Ja mam na rabacie od południa Śś z berberysami kulistymi Bagatelle + sesleria jesienna + rdesty himalajskie Blackfield i jeżówki Green Jewel
Agatorek 22:08, 27 mar 2023

Patrycja, przemyślałabym juki. Mam ich sporo u siebie i jakiś czas temu wysadziłam je właśnie z frontu, bo zrobiło się z nich kłębowisko ( juki się rozrastają i to dość mocno, w każdym razie u mnie).
Jeśli je posadzisz, i będziesz chciała je później wysadzić, to przygotuj się na kopanie w głąb ziemi do 1 metra. A nawet z małego kawałeczka korzenia wyrośnie Ci nowa juka . Do tej pory co jakiś czas wyrywam „maluchy”.

Jeśli juki Ci się podobają (bo są zimozielone, mają ciekawe kwiaty itp), to posadź je gdzieś z tyłu domu.
Angelika95 22:13, 27 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na tej trójkątnej rabacie dobrze będzie wyglądać wielopniowa świdośliwa Lamarcka podsadzona niskimi trawami. Wsadzisz tam sobie cebule dla wiosennego koloru. Świdośliwa dobrze będzie wyglądała na tle elewacji i poradzi sobie na tym trudnym stanowisku. Można też na tej rabacie powtórzyć zimozielone kulki.
Edith: na suchym, słonecznym stanowisku dobrze będą rosły miniaturowe bordowolistne berberysy, tawuły japońskie Golden Princess lub Goldmound. Do nich będą pasować rozchodniki.

Myślałam o świdośliwie u siebie w podobnym miejscu. Obawiam się tylko czy to nie będzie zbyt blisko domu i opaski wokół niego? Czy korzenie czegoś nie uszkodzą?

Patrycja_KG_Lu 22:34, 27 mar 2023

anuska2507 napisał(a)
U mnie pod południową ścianą rosną róże. Anabelki mam w półcieniu od wschodu.

Różana choroba ogrodowiskowa jeszcze mnie nie dosięgła. Jedynie pod znakiem zapytania znajduje w notatkach Artemis. Mam sentyment za to do piwonii. Takich z babcinego ogródka, z dzieciństwa. Koniecznie muszę mieć gdzieś na innych rabatach.