Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 22:41, 27 mar 2023

Makao napisał(a)
No nie wiem. Anabelle potrzebuje stałego nawodnienia a perowskia i juka tego nie lubią. Poza tym Anabelle trzeba nawozić by była ładna a jeśli do perowskiej dojdzie nawóz to będzie ci leżała. Poza tym perowskia baaaardzo wyjaławia wokół siebie glebę. Licz się z tym że będziesz robić dobrze albo juce i perowskiej albo Anabelle

Pomysł z perowską pojawił się z tego powodu.

Cieszę się, że trafiłam na Ogrodowisko w dobrym momencie, a zwłaszcza przed zakupem roślin. Nie chce sytuacji o której piszesz, czyli żeby rośliny się męczyły. Czy to jedne czy drugie. Pomysł zatem odrzucony z tym połączeniem.
Patrycja_KG_Lu 22:55, 27 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, jeszcze Ciebie zapytam o producenta i kolor Twojej kostki brukowej i tych płyt?
Raczej nie są mocno ciapate

A w tym trójkącie nie myślałaś o hortensjach bukietowych z trawami i rozchodnikami? Ewentualnie lawenda, szałwia, jeżówki. Tylko wtedy tak rozmieścić by gleba pasowała hortensjom i lawendzie. Dodać koniecznie coś zimozielonego.
Opcji jest mnóstwo, pytanie co Ty za kwiaty lubisz najbardziej

Na 25 stronie widać moje płyty, tylko jeszcze nie czyszczone. Zdjęcie od producenta Jadar w wersji z tarasem - link. Kolor „zima” i występuje w rożnych wersjach płyt. Kolor arktyczny jest bardziej melange. My wzięliśmy te 50x100 cm (model Megan ColorBlend) położone obok siebie, co daje paski 50x200 cm, a miedzy nimi kamyczki. Z tego co widziałam u kogoś nie rozważasz tego producenta, bo masz za daleko chyba. Mają główną fabrykę w Radomiu, ale też inne w Polsce (w tym w Lublinie).

Edit: Wstępnie takie połączenie roślin (hortensje, trawy, rozchodniki) rozważałam na innej rabacie z tyłu domu. Podoba mi się to połączenie. Lawendy, szałwie i jeżówki też lubię.
Patrycja_KG_Lu 23:09, 27 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na tej trójkątnej rabacie dobrze będzie wyglądać wielopniowa świdośliwa Lamarcka podsadzona niskimi trawami. Wsadzisz tam sobie cebule dla wiosennego koloru. Świdośliwa dobrze będzie wyglądała na tle elewacji i poradzi sobie na tym trudnym stanowisku. Można też na tej rabacie powtórzyć zimozielone kulki.
Edith: na suchym, słonecznym stanowisku dobrze będą rosły miniaturowe bordowolistne berberysy, tawuły japońskie Golden Princess lub Goldmound. Do nich będą pasować rozchodniki.

Podoba mi się ten plan. A czy świdośliwa by się zmieściła w tamtym miejscu co wstępnie rysowałam, czyli po lewej stronie? Gałązki mogłyby lekko przysłaniać okno, ale nie całkowicie. Czy można ją formować/ciąć? Chciałabym zostawić sobie widok na rabatę naprzeciwko, na ścieżkę do domu.
Mam też mały dylemat dotyczący kolorów. Czy decydować się na rabatach na kontrasty czy raczej stonowane, podobne kolory. W twojej sugestii widzę ciemnozielone rośliny, bordowe, tawuły japońskie jasnozielone/żółte ulistnienie. Czym się sugerować przy wyborze odmian?
Patrycja_KG_Lu 23:12, 27 mar 2023

AnnaCh napisał(a)
Właśnie Haniu to samo pomyślałam Śwodośliwa wielopniowa podsadzona kulkami i do tego sesleria. Powtórzone cześć z wejściowych pasków, byłoby minimalistycznie, elegancko

W tej propozycji byłaby wysoka świdośliwa, niskie trawy i szałwie. Kulki myślę osiągną max.80 cm wysokości. Czy nic średniego nie trzeba by dodać?
Patrycja_KG_Lu 23:18, 27 mar 2023

Makao napisał(a)
https://pin.it/23iQMoA
https://pin.it/BORnDyB

A może klasyk
https://pin.it/KiZot9V

Oba piny ładne. Na tym pierwszym po prawej stronie zdjęcia fajna kompozycja, ale chyba ciut za prosta jak dla mnie. Klasyk mnie nie zauroczył na tyle, aby był na froncie. Za to ten drugi już bardziej do mnie przemawia.
Patrycja_KG_Lu 23:20, 27 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam na rabacie od południa Śś z berberysami kulistymi Bagatelle + sesleria jesienna + rdesty himalajskie Blackfield i jeżówki Green Jewel

Która to rabata dokładnie? Kojarzę, że chyba masz świdośliwę blisko wjazdu. Wystawiałaś ją w konkursie 4 pory roku…to ta?
Patrycja_KG_Lu 23:22, 27 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Patrycja, przemyślałabym juki. Mam ich sporo u siebie i jakiś czas temu wysadziłam je właśnie z frontu, bo zrobiło się z nich kłębowisko ( juki się rozrastają i to dość mocno, w każdym razie u mnie).
Jeśli je posadzisz, i będziesz chciała je później wysadzić, to przygotuj się na kopanie w głąb ziemi do 1 metra. A nawet z małego kawałeczka korzenia wyrośnie Ci nowa juka . Do tej pory co jakiś czas wyrywam „maluchy”.

Jeśli juki Ci się podobają (bo są zimozielone, mają ciekawe kwiaty itp), to posadź je gdzieś z tyłu domu.

Nie są one moim roślinnym marzeniem. Mają ciekawy kształt w okresie kiedy nie kwitną. Mogę je odpuścić.
Muszelka 04:06, 28 mar 2023

Nie polecam sadzenia Annabell Strong na południowym stanowisku. Będzie się męczyć, mimo zapewnienia jej stale wilgotnego podłoża.

Jeśli chcesz hortkę o śnieżnobiałych, ogromnych kwiatostanach to polecam 'Magical Moonlight'. Jest zjawiskowa, ma sztywne pędy i bardzo dobrze czuje się na południowym stanowisku.
Makao 06:26, 28 mar 2023

Ja mam Anabelle na południowej stronie. Jeśli mają regularny dopływ wody to spokojnie dają radę tylko trzeba im nogi zasłonić.
Tam gdzie posadziłam przed nimi tawuły Goldflame rosną pięknie a tam gdzie nie wsadziłam to są słabsze.
Uparłam się na Anabelle bo szybko zaczynają kwitnąć ale fakt że szybciej też przekwitają i są suche kwiatostany. Z bukietowymi jest inaczej. Są trwalsze ale kwitną późno. Lato prawie się kończy.

Jeśli chcesz coś fioletowego tam to weź np. szałwię Caradonnę. Jest bardziej wytrzymała i wyższa niż inne szałwie. Możesz dać białe rozchodniki.

Ja miałam perowskią i byłam bardzo zadowolona ale po niej w tym miejscu nie chce mi nic rosnąć. Usunęłam ją bo graby Fastigiata które tam wsadziły słabo przyrastały w porównaniu z innymi. Teraz odżyły i już nadrabiają. No ale hortki które posadziłam po perowskiej nie dają rady ruszyć a nawożę cały sezon letni.

A co do jak to te bezodmianowe zielone rosną w wielkie krzaki bardzo szybko ale te odmianowe żółte już nie. Są drobniejsze. Mam 3 odmiany w tym samym miejscu i widzę różnicę. Może te odmianowe potrzebują innej opieki, nie wiem. Czekam aż zaczną kwitnąć już 4 lata. Ta zielona kwitnie od dawna ale te jeszcze nie zakwitły.
Muszelka 07:21, 28 mar 2023

Fakt, Annabellki zaczynają kwitnąć w czerwcu, Moonlight dopiero w lipcu. Mam jedne i drugie.

Gdybym jednak mogła wybierać tak, jak Pati na poludniowy front, to posadziłabym bukietówki, które w naturalny sposób kochają słońce. Bo trzeba jednak liczyć się z tym, że polskie lata mają dni, a nawet tygodnie z afrykańskimi upałami.

Moja starsza Córka ma szpaler Moonlight z boku domu, od południowej strony. Widok boski...

Fajnie, że możemy się dzielić swoimi spostrzeżeniami, a Właścicielka wątku ma możliwość konfrontowania swoich pomysłów z doświadczeniami innych

Żeby nie było - kocham Annabellki Strong
U mnie rosną na wschodnim stanowisku, mają ogromne głowy, sztywne łodygi i ciemnozielone liście. 2 lata temu przenioslam je z południowej wystawy. Powiem tak... poczułam z ich strony słowa - bardzo dziękujemy! Kiedyś dawały radę, teraz pokazują na 200% na co je stać.