Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 07:31, 28 mar 2023

Zgadza się Muszelka. My wypowiadamy swoje doświadczenia a ona musi sama zdecydować.
Widać że Pati ma ciągoty do przeplatania roślin. Ja już z tego wyrosłam i idę w linie proste z roślinami. Przeplatanie roślin nie jest łatwe ale rozumiem to parcie.
Po prostu z biegiem czasu zaczął mnie wkurzać ten bałagan i zaczęłam wszystko segregować.
Wiolka5_7 07:34, 28 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Która to rabata dokładnie? Kojarzę, że chyba masz świdośliwę blisko wjazdu. Wystawiałaś ją w konkursie 4 pory roku…to ta?

Ta rabata jest z boku tarasu

Muszelka 07:44, 28 mar 2023

Makao napisał(a)
Zgadza się Muszelka. My wypowiadamy swoje doświadczenia a ona musi sama zdecydować.
Widać że Pati ma ciągoty do przeplatania roślin. Ja już z tego wyrosłam i idę w linie proste z roślinami. Przeplatanie roślin nie jest łatwe ale rozumiem to parcie.
Po prostu z biegiem czasu zaczął mnie wkurzać ten bałagan i zaczęłam wszystko segregować.

Dokładnie

Ja mam dodatkowo mały ogród. Mam mało gatunków roślin, sadzę tylko takie, z którymi nie ma dużo pracy, nie są podatne na choroby i ładnie się prezentują (według mojego gustu).
Wiem, że roślina, której stworzy się naturalnie dobre warunki, po prostu, bez więszego wysiłku z naszej strony, dobrze rośnie i cieszy się życiem
Angelika95 08:27, 28 mar 2023

Pati, kiedy zaczynasz obsadzanie wąskiej rabaty? Jestem ciekawa efektu
Rojodziejowa 08:47, 28 mar 2023

A ja wyrosłam z samych prostych linii. To chyba po prostu kwestia wyrobienia sobie gustu/zdania. Odpowiednio rozmieszczone plamami rośliny uważam, że nie robią bałaganu. Ja najbardziej lubię element prostego/kostkowatego elementu zimozielonego a pomiędzy tym albo za tym - miks

Co nie wyklucza tego, że zachwycam się ogrodami również kompletnie innymi od mojego

Ja mam juki, ale jedynie w miejscu gdzie ich rozrastanie jest ograniczone - między murkami. Inne miejsca ze względu na och rozrastanie są mocno ryzykowne
NowaKiKi 09:36, 28 mar 2023

Patrycja a Migdałek? Sąsiadka ma i ślicznie kwitnie.
Ja ostatnio zaczęłam przeglądać Żylistki, sa różne odmiany, niektóre do słońca tez sie nadają.
Makao 09:53, 28 mar 2023

NowaKiKi napisał(a)
Patrycja a Migdałek? Sąsiadka ma i ślicznie kwitnie.
Ja ostatnio zaczęłam przeglądać Żylistki, sa różne odmiany, niektóre do słońca tez sie nadają.

Migdałki są piękne jak kwitną. To fakt. Ale kwitnienie trwa może 10 dni a może i mniej poza tym łapią chorobę drzew pestkowych i potrafią w jeden sezon utracić połowę gałęzi.
anuska2507 10:05, 28 mar 2023

Różana choroba ogrodowiskowa jeszcze mnie nie dosięgła. Jedynie pod znakiem zapytania znajduje w notatkach Artemis. Mam sentyment za to do piwonii. Takich z babcinego ogródka, z dzieciństwa. Koniecznie muszę mieć gdzieś na innych rabatach.

Mnie jeszcze też nie, ale już jestem bliska zachorowania Moje róże są jeszcze sprzed ery Ogrodowiska, jedne z pierwszych roślin zakupionych do ogrodu. Teraz pewnie kupiłabym jakieś „szlachetne” i polecane odmiany
anuska2507 10:08, 28 mar 2023

Pomysł z perowską pojawił się z tego powodu.

Na tym pinie są chyba hortensje bukietowe – one i perowskia faktycznie nadają się na słońce.

Makao 10:11, 28 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
A ja wyrosłam z samych prostych linii. To chyba po prostu kwestia wyrobienia sobie gustu/zdania.

I pewnie ma wpływ charakter życia codziennego. Ja mam taką rozpierduchę w życiu codziennym że w ogrodzie lepiej się czuję jak jest poukładane. To tak samo jak i z kolorami w ogrodzie. Ja wolę chłodną kolorystykę bo mam niespokojny charakter. Ludzie z natury spokojnie wolą ciepłą kolorystykę w ogrodzie.