Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:09, 23 lis 2024

Obcinanie traw w przestrzeni miejskiej. Szybko i skutecznie
https://www.instagram.com/reel/DB8vg99xy00/?igsh=MTJqOWY4bTRzazVqdw==
Patrycja_KG_Lu 12:16, 23 lis 2024

JoanNa, 12 stycznia zeszłego roku dostałam taką radę, bo miałam takie samo pytanie:
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wolno ich trzymać w domu. One najprawdopodobniej są w przesuszonej ziemi torfowej. Zamocz doniczki w garnku lub w misce z wodą tak, żeby torf dobrze nasiąknął wodą i wynieś w chłodne miejsce (z dostępem światła). Jeśli na zewnątrz są minusowe temperatury, to pomyśl jak mogłabyś zabezpieczyć bryłę korzeniową (doniczkę) przed przemarzaniem. Do przechowania można wykorzystać nieogrzewane i doświetlone (okna) pomieszczenia gospodarcze.
Swoje ciemierniki wsadzałam od razu do gruntu. Warunek jest jeden. W momencie sadzenia ziemia nie może być zmrożona. Do dołka możesz wsypać trochę granulowanego obornika (ale tak, aby nie dotykał korzeni) i garstkę dolomitu. Ciemierniki korzenią się dosyć głęboko.
Przed sadzeniem można ten torf z korzeni wytrzepać.

Ja kupiłam w styczniu, więc wtedy doczekałam do momentu sadzenia dając je do garażu. U Ciebie można raczej od razu sadzić do gruntu.
pestka56 17:39, 23 lis 2024

Jeśli torf został przesuszony, to on już wody nie nabierze. Zaciska się na korzonkach włosowatych i morduje roślinę. Dlatego trzeba te marketowe doniczki wytrzepywać i jeśli chce się przechować rośliny przez zimę to posadzić w normalnej ziemi bez torfu.
Teraz szkółki coraz częściej używają włókna kokosowego, ale ja jakoś niezbyt odróżniam od torfu.
Gosialuk 20:11, 23 lis 2024

Próbowałam kiedyś ciąć miskanty piłą spalinową i nie bardzo mi to wyszło, bo miskant nie był związany i niektóre źdźbła mi wciągnęło. Musiałam potem osłonę łańcucha rozkręcać, żeby odblokować. Ale była to moja pierwsza próba, być może bardzo nieumiejętnie to zrobiłam.
Patrycja_KG_Lu 13:17, 24 lis 2024

https://www.facebook.com/share/p/14z8uQg5Ns/?mibextid=K35XfP
A mówiliście, że moja spiżarka jest pokaźna Tutaj ta gospodyni zrobiła 1400 słoików przetworów. Niektóre bardzo ciekawe. Część przepisów umieściła w komentarzach.
MagdaLenka 13:33, 24 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A mówiliście, że moja spiżarka jest pokaźna Tutaj ta gospodyni zrobiła 1400 słoików przetworów. Niektóre bardzo ciekawe. Część przepisów umieściła w komentarzach.

Łomatkobosko!!!
Ilość szokująca. Pytanie, ile czasu zajmuje przygotowanie tego wszystkiego...
pestka56 14:19, 24 lis 2024

Gosialuk napisał(a)
Próbowałam kiedyś ciąć miskanty piłą spalinową i nie bardzo mi to wyszło, bo miskant nie był związany i niektóre źdźbła mi wciągnęło. Musiałam potem osłonę łańcucha rozkręcać, żeby odblokować. Ale była to moja pierwsza próba, być może bardzo nieumiejętnie to zrobiłam.

Może coś źle robiłaś albo pędy były mokre. Może piła była stępiona, albo żle naciągnięty, za słabo, łańcuch.
Ja tnę elektrycznymi nożycami (w sumie to piła ) do żywopłotu, pilarką akumulatorową albo podkaszarką żyłkową ze wzmocnioną linką. Nie ma problemu. Często nawet nie wiążę tylko kładę je pokosem jak rolnik kosą zboże
Kordina 14:46, 24 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Łomatkobosko!!!
Ilość szokująca. Pytanie, ile czasu zajmuje przygotowanie tego wszystkiego...

Ale z jednej strony jak robisz hurt dajmy na to zimowych sałatek, a potem tylko otwierasz słoik i masz gotowca, to wychodzi dużo mniej czasu niż na oddzielne przygotowanie do obiadu
No chyba, że się kupuje gotowca w sklepie, co też czynię
Makao 16:19, 24 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja pierdziu
Gosialuk 17:17, 24 lis 2024

Aż nie wiem co napisać. Czy bardziej podziwiać, czy być przerażoną takimi ilościami. U mnie by to pewnie przez 5 lat było konsumowane.