Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 14:49, 12 gru 2024

Marcin89 napisał(a)
Hej, a jak porządki w ogrodzie? Będziesz wiązać trawy, okrywać jakieś rośliny, czy przycinać byliny (szałwie, rozchodniki, czy jeżówki)?

Warzywnik i tunel pewnie ogarnięte

Z porządkami tak średnio, bo jakoś nas pogoda odstraszyła. To co niezbędne jest zrobione (schowane węże, narzędzia, umyta kosiarka, wykopane mieczyki), a reszta czeka na wenę, pogodę i wolny czas (wsadzenie pozostałych cebulowych, kanciki przy krawężnikach wokół opaski i w przedogródku). Jedynie szałwie Caradonna Compact w wąskich wymagały przycięcia, te wyższe w trójkącie przy oknie kuchennym nadal są sztywne.

Trawy wizualnie podobają mi się niezwiązane. Rozchodniki i jeżówki zostały w zaschniętej formie.

Marcin89 15:00, 12 gru 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Z porządkami tak średnio, bo jakoś nas pogoda odstraszyła. To co niezbędne jest zrobione (schowane węże, narzędzia, umyta kosiarka, wykopane mieczyki), a reszta czeka na wenę, pogodę i wolny czas (wsadzenie pozostałych cebulowych, kanciki przy krawężnikach wokół opaski i w przedogródku). Jedynie szałwie Caradonna Compact w wąskich wymagały przycięcia, te wyższe w trójkącie przy oknie kuchennym nadal są sztywne.

Trawy wizualnie podobają mi się niezwiązane. Rozchodniki i jeżówki zostały w zaschniętej formie.

A to tak jak u mnie, prawie wszystko zdążyłem zrobić. Mam jeden pasek ziemi do przekopania i nie wiem jeszcze co z poplonami - są niskie i nie rosną już. Ale jeszcze nie przemarzły.

W sumie też zostawiam byliny nie przycięte. Najwyżej od lutego lub marca zacznę porządki
Kordina 14:41, 23 gru 2024

Patrysia co tam u Ciebie słychać? Długo Cię nie "widzę", co tam porabiasz ciekawego?
Wszystkiego świątecznego!
Patrycja_KG_Lu 10:52, 30 gru 2024

Kordina napisał(a)
Patrysia co tam u Ciebie słychać? Długo Cię nie "widzę", co tam porabiasz ciekawego?
Wszystkiego świątecznego!

Pochłonęły mnie nieogrodowe zajęcia wszelakie. W ogródku nic się nie działo poza ustawieniem lampeczkowej choinki z Li..a. Niedługo pewnie zajmę się przeglądem nasion i planowaniem warzywnika na kolejny sezon. Dziś właśnie dotarła do mnie wygrana z tiktokowego losowania od "Permakulturowej Anki", gdzie wygrałam kolejne nasionka pomidorów:

1. Orange Strawberry
2. Sakwa Wojciecha
3. Tiger Flash
4. Brandywine Apricot
5. Aurija (powtórka, bo miałam już)
6. Brad's Black Heart
7. Big Rainbow
8. Salsa Super Roma
9. Dwarf Stone
10. Dwarf Delta River
11. Dwarf Sweet Sue
12. Dwarf Caitydid
13. Dwarf The thong
Marcin89 12:10, 30 gru 2024

Najważniejsze, że już jesteś Zaraz nowy sezon! Dzięki za opinię w sprawie jodły.

Oglądałem już nieraz takie świecące choinki do ogrodu, całkiem fajnie to wygląda. Tym bardziej gdy nie ma się rosnącej "choinki" przed domem.
Makao 20:07, 30 gru 2024

Kolejne nasionka. Takie wygrane cieszą bardzo Gratki
Basieksp 23:28, 30 gru 2024

Gratuluję wygranej Oj cieszą napewno takie nasionka
Kordina 00:52, 31 gru 2024

O qrza mordeczka! Ile nasion! A powiedz jeszcze co musiałaś zrobić, rozwiązać, żeby wygrać? Czy losować?
Zostaniesz chyba w tym sezonie Pomidorową Królową
anpi 10:24, 31 gru 2024

Ale super wygrana! Będzie pomidorowe szaleństwo

A tymczasem życzę miłego szaleństwa sylwestrowego i samych pomyślnych dni w Nowym Roku 2025!!!
anpi 10:57, 31 gru 2024

Dubelek!