Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

JoanNa 20:34, 03 lut 2025

Patrycja, ale w tunelu mialas zarazę ziemniaczaną? Na grządce to rozumiem, ale na takich zadaszonych pomidorach?
Patrycja_KG_Lu 20:35, 03 lut 2025

Makao napisał(a)
Ach cóż to za piękny warzywnik. Uwielbiam na niego patrzeć. Taki duży to inspiracja. Już nie raz mówiłam że idealny rozmiar

Dziękuję. Niby duży, a jak trzeba rozpisać warzywa na grządkach przy planowaniu to wydaje się za mały hahaha. Dyni, arbuza już nie mieści. Rabarbar czy poziomki też gdzie indziej.
Patrycja_KG_Lu 20:37, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)

Wcale się nie dziwię biorąc pod uwagę Twoje wybitne zdolności do planowania i pewno przestrzenną umiejętność

Bardzo mi miło Bożenko, nie pozostaje nic innego jak brać się za planowanie kolejnych przestrzeni w ogrodzie.
Patrycja_KG_Lu 20:39, 03 lut 2025

kasiek napisał(a)
Witam się oficjalnie, wątek od jakiegoś czasu podglądam, podziwiam warzywnikowe wyzwania, to jeszcze przede mną
Dom ma świetną bryłę. Pisałaś że zniknął od zachodu lasek brzozowy - będą zabudowania?

Działka z laskiem po jego wycięciu została podzielona na 3 mniejsze. Jedna jest z nich już ogrodzona wstępnie. Poznaliśmy się z nowym właścicielem, ale przez obecną inflację odłożyli budowę na za kilka lat. Używają jak na razie tylko garażu do majstrowania przy samochodzie.
Patrycja_KG_Lu 20:45, 03 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Pocofałam się trochę - bardzo spodobał mi się plan na warzywnik i wrzucenie grafik warzyw super pomysł!

Popatrzyłam też na inspirki śmietnikowe... za jakis czas będę potrzebować.

Schludnie u Was z tymi widokami przez ulicę/ma osiedle.

Gdybym potrzebowała jakiegoś składziku i/lub drewutni to pewnie połączyłabym wiatę śmietnikową z tymi funkcjami, bo widziałam już takie rozwiązania. Czyli taka zadaszona altanka na coś przydatnego i miejsce na kontenerki/kosze. W moim przypadku nie widzę ekonomicznego uzasadnienia by budować wraz z płotem frontowym zatoczkę śmietnikową. Myślę by je upchnąć gdzieś poza widokiem, albo właśnie takim panelowym wykończeniem ozdobić. Najbardziej spodobał mi się kształt jaki wrzuciła Bożenka, tylko zamiast białego pomalowałabym na czarno.
Patrycja_KG_Lu 20:58, 03 lut 2025

JoanNa napisał(a)
Patrycja, ale w tunelu mialas zarazę ziemniaczaną? Na grządce to rozumiem, ale na takich zadaszonych pomidorach?

W zeszłym sezonie miałam na pomidorach w gruncie. Nawet chyba zdjęcie wrzucałam jak wyglądała, żeby upamiętnić. Wstępnie też oceniłam dlaczego się przydarzyła (za gęsto, za mało pielęgnacyjnego zmniejszenia ilości liści, odpuściliśmy po jakimś czasie regularność w pryskaniu drożdżami piekarniczymi), a wiadomo brak przewiewu to murowana zaraza.

W tunelu było o mały włos... Dwa krzaki zrobiły się podejrzane (100% pewności nie miałam, bo to początek zmian był), wyrzuciłam je całkiem. Potem dotrwałam do końca sezonu i zerwałam zielone tuż przed spadkiem temperatur do powolnego dojrzewania w domu.

U sąsiada w tunelu niestety się zadomowiła. Tunel nie zawsze jest gwarancją braku ZZ. Sporo osób chwali sobie na grupie "Mam szklarnie" sposób profilaktyki przed ZZ autorstwa użytkownika Pomodoro z forum ogrodniczego Oaza. Muszę o nim doczytać. Wiem, że są do niego potrzebne Potrzebne: skrobia ziemniaczana, kwas octowy 6% lub 10% i jodyna 3%.

Rojodziejowa 21:25, 03 lut 2025

Jak już znajdziesz przepis, to mam nadzieję, że go wrzucisz
MagdaLenka 22:45, 03 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Słuchałam ostatnio wywiadu w programie Naturalnie o ogrodach z Magdaleną Przybylak-Zdanowicz (autorka Ekologicznego Poradnika Księżycowego). Przepowiadała, że to będzie bardziej wilgotny rok, nie będzie takiej suszy jak w zeszłym roku. Niestety ta wilgoć ma przynieść ze sobą sporo chorób grzybowych. Przymrozki też mają być mniej dotkliwe niż w zeszłym roku. Czy ma rację to zobaczymy. Profilaktycznie będę chciała mocniej zadbać o pomidorki w tunelu i w grządkach by je uchronić przed ZZ.

Mam nadzieję, że ta przepowiednia się sprawdzi. Jak na razie to zanosi się jednak na kolejną suszę. Po bardzo suchej jesieni nie było wystarczającej ilości opadów, żeby uzupełnić braki. Przynajmniej w naszym regionie. Ogólnie w czasach zmian klimatycznych próby przewidywania pogody to jak wróżenie z fusów.

Teraz zastanawiam się nad foliową osłoną dla pomidorów, które planuję pod chmurką...
Makao 06:55, 04 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Słuchałam ostatnio wywiadu w programie Naturalnie o ogrodach z Magdaleną Przybylak-Zdanowicz (autorka Ekologicznego Poradnika Księżycowego). Przepowiadała, że to będzie bardziej wilgotny rok, nie będzie takiej suszy jak w zeszłym roku. Niestety ta wilgoć ma przynieść ze sobą sporo chorób grzybowych. Przymrozki też mają być mniej dotkliwe niż w zeszłym roku. Czy ma rację to zobaczymy. Profilaktycznie będę chciała mocniej zadbać o pomidorki w tunelu i w grządkach by je uchronić przed ZZ.

O to ciekawe. Zobaczymy czy się sprawdzi.

Mam to samo postanowienie co do pomidorów w tunelu

Kasia in żeby uniknąć ZZ itp stosuje kwasy humusowe i bakterie. Mówi że rok temu w całej okolicy pomidory zjadła ZZ a u niej nie było. Obstawia że to zasługa właśnie tej mieszanki.
Patrycja_KG_Lu 11:11, 04 lut 2025

Makao napisał(a)

O to ciekawe. Zobaczymy czy się sprawdzi.

Mam to samo postanowienie co do pomidorów w tunelu

Kasia in żeby uniknąć ZZ itp stosuje kwasy humusowe i bakterie. Mówi że rok temu w całej okolicy pomidory zjadła ZZ a u niej nie było. Obstawia że to zasługa właśnie tej mieszanki.

Czytałam ostatnio na forum dotyczącym upraw pod osłonami wypowiedzi jednej Pani co uprawia ekologiczne pomidory na sprzedaż od lat. Tunele duże, bo po 200 m2. Jej plan na pomidorki jest poniżej.

Jesień: kreda.
Wiosna: przed glebogryzarką Rosahumus (oprysk gleby), mączka bazaltowa, keramzyt i obornik wysokowapniowy

Sadzenie: w dołki ten sam obornik i mączka bazaltowa.

Podlewanie: rzadkie, zawsze rano, by wierzchnia warstwa ziemi mogła przeschnąć do wieczora, sporą ilością wody (w upały podlewam kropelkowo dorosłe rośliny co trzeci dzień przez godzinę), na wiosnę raz lub dwa na tydzień by rozwijały system korzeniowy.

Głównie stosuje: czosnek chili, Emfarma Probio (różne), humusy, ekologiczne stymulatory wzrostu, obornik wysokowapniowy koński i bydlęcy, siarczan magnezu i siarczan potasu, opryski mydłem potasowym ze skrzypem i pokrzywą, bioczosem, lecytyną, mlekiem, algami, aminokwasami.