Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

LIDKA 19:46, 25 sty 2025

Czy te koty tez uczulają jak dachowce? Mam alergie na sierść. Ale i tak pogłaskałabym takiego puchatka.
Patrycja_KG_Lu 20:03, 25 sty 2025

Podziałałam dziś w ogrodzie. Mam już wycięte:
- seslerie
- miskanty chińskie (Silver Charm, Malepartus, Gracillimus)
- rozplenice (Hameln, Lady U, Moudry, Black Beauty)
- molinie (Cordoba, Transparent)
- proso rózgowate (Northwind)
- trzcinnik ostrokwiatowy (Overdam, Karl Foerster)
- rozchodniki (NN i Mr Goodbud)
- jeżówki purpurowe (Magnus)
- perowskie (Blue Spire)
- szałwie omszone (Caradonna, Caradonna Compact, Pink Caradonna)
- kocimiętki (Purrsian Blue, Six Hills Giant)
- floksy
- werbena (patagońska, pospolita Bampton)
- gaury (Whirling Butterflies)

Przycięłam:
- drzewka owocowe
- krzewy owocowe (borówki, agrest, porzeczki czarne i czerwone, maliny miałam już wycięte, a jagody kamczackie jeszcze malutkie, zapomniałam o jeżynie)

Uprzątnęłam 5 skrzyń warzywnych z 7 jakie mamy. Resztki warzywne trafiły do kurek sąsiadki (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, liście buraków, liście selera naciowego). W 2 skrzyniach uzupełniłam już wapń na ten sezon, muszę dokupić kolejny woreczek na resztę skrzyń i foliak, bo zaproponowane dawkowanie na odwrocie to 1 kg na 10 m2.

W tle jeszcze widać szpinak i jarmuż.
Patrycja_KG_Lu 20:09, 25 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Czy te koty tez uczulają jak dachowce? Mam alergie na sierść. Ale i tak pogłaskałabym takiego puchatka.

Nie mam pojęcia. Mój to dachowiec z sąsiedniej wsi wzięty jak był malutki, zapchlony, mieszkający w jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Tylko z wyglądu „rasowy”. Niby jego mama była maincoonem, a ojciec nieznany, ale raczej nie była czystej krwi z rodowodem do pięciu pokoleń wstecz.

Maleństwo z zezem tak wyprzystojniało.

LIDKA 20:14, 25 sty 2025

Siostra ma maincona ale on sie chowa na piętro domu jak goście przychodzą. W każdy razie nie mam kataru po powrocie od nich. I tak sie zastanawiam.

Marcin89 20:21, 25 sty 2025

Przez te parę godzin nieźle podziałałaś Ja cięcie bylin i traw przesunę jeszcze trochę. Nie wiem kiedy ciąć hortensje bukietowe. Będę obserwował kiedy inni to robią
Kordina 20:27, 25 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
...

Teraz bardziej dostojny, ale jako koci dzieciak prześliczny i słodki
Patrycjo, ale podziałałaś szaleńczo, podziwiam, ja ciągle w planach, ale zajmuje się teraz intensywnie czym innym
Patrycja_KG_Lu 20:30, 25 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Przez te parę godzin nieźle podziałałaś Ja cięcie bylin i traw przesunę jeszcze trochę. Nie wiem kiedy ciąć hortensje bukietowe. Będę obserwował kiedy inni to robią

Z obserwacji zeszłorocznych widziałam, że niektórzy zaczynają od połowy lutego, ale większość robi to koniec lutego/początek marca.

14 lutego zeszłego roku Magara napisała tak:
Magara napisał(a)
Ania-ajka - też zwykle cięłam hortensje później, gdzieś w okolicach marca W tym roku podjęłam decyzję, że robię od przedwiośnia (a raczej już od jesieni) to co można i da się zrobić, jeżeli pogoda pozwoli Czyli jest pogoda - działam Cel główny - uniknąć latania z wywieszonym jęzorem w marcu oraz uniknąć frustracji, że z czymś nie zdążyłam na czas Ostatnio wciągnęłam się w kanał Marty Potoczek z Leniwej Niedzieli - w jednym z ostatnich podcastów podsumowała cięcie hortensji w styczniu, lutym, marcu - wniosek taki - hortensjom bukietowym to nie robi
MagdaLenka 20:31, 25 sty 2025

Patrycja, a nie płakały Ci drzewka owocowe? Ponoć przy takich temperaturach, jak ostatnio, mogą już krążyć soki...
Ja dziś wycinałam odrosty wiśni Kanzan i zapomniałam potem sprawdzić, czy coś pociekło.
Patrycja_KG_Lu 20:34, 25 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, a nie płakały Ci drzewka owocowe? Ponoć przy takich temperaturach, jak ostatnio, mogą już krążyć soki...
Ja dziś wycinałam odrosty wiśni Kanzan i zapomniałam potem sprawdzić, czy coś pociekło.

Obcięłam i zmieniłam rejon wycinek nie wracając już tam, także nie wiem. Jutro jakbym poszła to byłoby widać jeszcze?
Marcin89 20:34, 25 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
U mnie soki ciekną z orzecha włoskiego. Tydzień temu robiłem próbę i też tak było. Nie ma zimy w ogóle.