Gruszka_na_w...
10:33, 28 mar 2023

Świdośliwa to idealne drzewo do formowania korony i podkrzesywania. Poprzez wycinanie bocznych rozgałęzień od dołu formujesz koronę na pasującej Ci wysokości. Od góry też można ją przycinać. To drzewko ma wiele zalet. Bardzo wcześnie startuje, cudownie kwitnie, latem jest intensywnie zielone, a jej jesienne (pomarańczowe) przebarwienia wyglądają zachwycająco. Świetnie da się ją skomponować z niższymi nasadzeniami.
Polecanego przez kogoś migdałka szczerze odradzam. Ma skłonności do chorób, atrakcyjny jest krótko- tylko w czasie kwitnienia. Potem trzeba go ogławiać, bo kwitnie tylko na młodych gałązkach. Nie przebarwia się jesienią.
Średnie piętro na wysokości 80 cm będzie odpowiednie, akuratne.

Napiszę tak: ta trójkątna rabata to trudne stanowisko; raz ze względu na degradację tam gleby po budowie (trudno tam przekopać glebę na odpowiednią głębokość), a dwa ze względu na mocne nasłonecznienie. Hortensje to żarłoczne krzewy, wymagają sporych ilości wody. Więcej wskazuje na to, że będą mieć tam pod górkę niż idealnie. Mój pragmatyzm podpowiada mi, żeby nie komplikować sobie nadmiernie ogrodniczego życia. Te proponowane przeze mnie rośliny sprawdzają się w trudnych warunkach tzw. zieleni miejskiej. Wybór czy mają to być tawuły czy berberysy zależy od Twoich preferencji kolorystycznych. Tawuły japońskie kwitną w lipcu. Po kwitnieniu trzeba je przyciąć dla nadania kulistego wyglądu (pierwsze cięcie robi się wiosną). Berberysy tnie się tylko wiosną. Pasowałyby tam wysokie rozchodniki. Gdybyś miała chęć na więcej kwiecia, to i inne byliny się tam sprawdzą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz