Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Gruszka_na_w... 10:33, 28 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Podoba mi się ten plan. A czy świdośliwa by się zmieściła w tamtym miejscu co wstępnie rysowałam, czyli po lewej stronie? Gałązki mogłyby lekko przysłaniać okno, ale nie całkowicie. Czy można ją formować/ciąć? Chciałabym zostawić sobie widok na rabatę naprzeciwko, na ścieżkę do domu.
Mam też mały dylemat dotyczący kolorów. Czy decydować się na rabatach na kontrasty czy raczej stonowane, podobne kolory. W twojej sugestii widzę ciemnozielone rośliny, bordowe, tawuły japońskie jasnozielone/żółte ulistnienie. Czym się sugerować przy wyborze odmian?

Świdośliwa to idealne drzewo do formowania korony i podkrzesywania. Poprzez wycinanie bocznych rozgałęzień od dołu formujesz koronę na pasującej Ci wysokości. Od góry też można ją przycinać. To drzewko ma wiele zalet. Bardzo wcześnie startuje, cudownie kwitnie, latem jest intensywnie zielone, a jej jesienne (pomarańczowe) przebarwienia wyglądają zachwycająco. Świetnie da się ją skomponować z niższymi nasadzeniami.
Polecanego przez kogoś migdałka szczerze odradzam. Ma skłonności do chorób, atrakcyjny jest krótko- tylko w czasie kwitnienia. Potem trzeba go ogławiać, bo kwitnie tylko na młodych gałązkach. Nie przebarwia się jesienią.

Średnie piętro na wysokości 80 cm będzie odpowiednie, akuratne.

Napiszę tak: ta trójkątna rabata to trudne stanowisko; raz ze względu na degradację tam gleby po budowie (trudno tam przekopać glebę na odpowiednią głębokość), a dwa ze względu na mocne nasłonecznienie. Hortensje to żarłoczne krzewy, wymagają sporych ilości wody. Więcej wskazuje na to, że będą mieć tam pod górkę niż idealnie. Mój pragmatyzm podpowiada mi, żeby nie komplikować sobie nadmiernie ogrodniczego życia. Te proponowane przeze mnie rośliny sprawdzają się w trudnych warunkach tzw. zieleni miejskiej. Wybór czy mają to być tawuły czy berberysy zależy od Twoich preferencji kolorystycznych. Tawuły japońskie kwitną w lipcu. Po kwitnieniu trzeba je przyciąć dla nadania kulistego wyglądu (pierwsze cięcie robi się wiosną). Berberysy tnie się tylko wiosną. Pasowałyby tam wysokie rozchodniki. Gdybyś miała chęć na więcej kwiecia, to i inne byliny się tam sprawdzą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
NowaKiKi 10:56, 28 mar 2023

Nawet nie wiedziałam że Migdalek jest taki problemowy, 4 rok jest u sąsiadki, ona go ani nie przycina No dosłownie nic z nim nie robi. Czegoś nowego sie nauczyłam.
Wiolka5_7 11:21, 28 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
A ja wyrosłam z samych prostych linii. To chyba po prostu kwestia wyrobienia sobie gustu/zdania. Odpowiednio rozmieszczone plamami rośliny uważam, że nie robią bałaganu. Ja najbardziej lubię element prostego/kostkowatego elementu zimozielonego a pomiędzy tym albo za tym - miks

Co nie wyklucza tego, że zachwycam się ogrodami również kompletnie innymi od mojego

Ja mam juki, ale jedynie w miejscu gdzie ich rozrastanie jest ograniczone - między murkami. Inne miejsca ze względu na och rozrastanie są mocno ryzykowne

Mam tak samo, na początku sadziłam wszystko w rządkach a od kilku sezonów już staram się swobodnie ,ale proste ramy muszą być obowiązkowo
Makao 11:33, 28 mar 2023

NowaKiKi napisał(a)
Nawet nie wiedziałam że Migdalek jest taki problemowy, 4 rok jest u sąsiadki, ona go ani nie przycina No dosłownie nic z nim nie robi. Czegoś nowego sie nauczyłam.

Ja obserwuje go u swojego sąsiada od 15 lat. Też nic z nim nie robi ale pewnego sezonu pół mu uschło i wtedy pryskał. Odbudował się ale mimo wszystko stwierdziłam że nie wart jest uwagi.
Gruszka_na_w... 12:35, 28 mar 2023

NowaKiKi napisał(a)

"Migdałek trójklapowy należy do grupy roślin, których kwiatostany rozwijają się wczesną wiosną, z pąków zawiązanych na zeszłorocznych pędach. Regularne, silne cięcie migdałka po przekwitnięciu zapewnia obfite i długie kwitnienie w następnym roku. Zapobiega również porażeniu przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych."
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 12:51, 28 mar 2023

Mam migdałka od lat i cieszy mnie niezmiernie jego obecność
Przycinam go 2 razy w sezonie - pierwszy raz po kwitnieniu i latem drugi raz, gdy się mocno rozpanoszy.
Każda gałązka, na której były kwiaty usycha po kwitnieniu. Trzeba ją wyciąć, przyciąć cały krzew, a on bardzo szybko odbija. Uwielbiam kwiaty migdałka i nie wyobrażam sobie bez nich wiosny . Aczkolwiek istotnie - kwitnie dość krótko.
Kordina 13:45, 28 mar 2023

Też mam migdałka kilka lat albo i kilkanaście, bardzo go lubię i przycinam regularnie po kwitnieniu jestem zdumiona juką u Was, u mnie jest z 11 lat i zawsze samotna, żadnych rozłogów
a korzystam z tej tabelki jeśli chodzi o kwitnienie, wydrukowałam sobie i mam a resztę dopisuję

https://poradnikogrodniczy.pl/kalendarz-ciecia-drzew-i-krzewow-ozdobnych.php

Patrycja_KG_Lu 16:04, 28 mar 2023

Muszelka napisał(a)
Nie polecam sadzenia Annabell Strong na południowym stanowisku. Będzie się męczyć, mimo zapewnienia jej stale wilgotnego podłoża.

Jeśli chcesz hortkę o śnieżnobiałych, ogromnych kwiatostanach to polecam 'Magical Moonlight'. Jest zjawiskowa, ma sztywne pędy i bardzo dobrze czuje się na południowym stanowisku.

Skoro korzystniej byłoby ją dać na inne rabaty to możemy tak zrobić. Próbuje ją rozmnożyć z patyków, które dostałam od Ani.

Nie znałam „Magical Moonlight”. Jest bardzo elegancka.
Patrycja_KG_Lu 16:10, 28 mar 2023

Muszelka napisał(a)

Dokładnie

Ja mam dodatkowo mały ogród. Mam mało gatunków roślin, sadzę tylko takie, z którymi nie ma dużo pracy, nie są podatne na choroby i ładnie się prezentują (według mojego gustu).
Wiem, że roślina, której stworzy się naturalnie dobre warunki, po prostu, bez więszego wysiłku z naszej strony, dobrze rośnie i cieszy się życiem

Muszelko czas najwyższy założyć wizytówkę, aby za sprawą kilku kliknięć móc obejrzeć ogród i dane rabaty bez skakania po przeszło 300-tu stronach.
Patrycja_KG_Lu 16:15, 28 mar 2023

Angelika95 napisał(a)
Pati, kiedy zaczynasz obsadzanie wąskiej rabaty? Jestem ciekawa efektu

Zastanawiam się jeszcze czy jakoś inaczej ziemię przygotować pod wybrane rośliny niż to co wcześniej było omawiane. Kompostownia w mojej okolicy rusza ze sprzedażą kompostu dopiero od kwietnia (nie podali dokładnej daty). Teraz priorytetem jest zasianie przedplonu w tunelu i zaraz po tym przygotowanie grządek pod warzywa. Potem rabaty wąskie. W najbliższych dniach wybiorę finalne odmiany. Sadzenie może pod koniec kwietnia.