Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Angelika95 20:13, 09 mar 2025

Patrycja, pokażesz świdośliwy?

Fajna zaczyna się u Ciebie wiosna, u mnie jakoś wszystko późno w tym roku.
Patrycja_KG_Lu 12:33, 10 mar 2025

Angelika95 napisał(a)
Patrycja, pokażesz świdośliwy?

Fajna zaczyna się u Ciebie wiosna, u mnie jakoś wszystko późno w tym roku.

Nakierowałam gałęzie na czuja, ale teraz analizując zdjęcia to chyba troszkę poprzestawiam paliki by bardziej uzyskać taki zarys gałęzi jak u Hani (krzyżujące się). U mnie obecnie to bardziej kształt litery „V”. Do bambusów mam też czasami kabel elektryczny podwiązany, bo docelowo jak podrosną to mają dostać oświetlenie od spodu.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Patrycja_KG_Lu 12:36, 10 mar 2025

Kordina napisał(a)
Ja też pamiętam taki cudny strumyk krokusików u Muszelki, ale myślę, ze one tak same z siebie to średnio się rozmnażają, przynajmniej u mnie. Trzeba jednak sadzić cebulki, zobaczę po wiośnie czy będą przeceny woreczków z cebulkami

Wiesz co, u mnie jest spory przyrost. Sadziłam po 3 do jednego dołka szerokiego, a mam ich więcej w tych miejscach w zaledwie drugim roku.

Z trzech taka ilość ❤️
Makao 13:31, 10 mar 2025

Dobrze przygotowane podłoże to wszystko ładnie przyrasta.
Szkoda że jak ja zaczynałam to nie było tego forum i nikt mi nie uświadomił jakie to ważne.
mrokasia 13:39, 10 mar 2025

Świdośliwy powinny puścić dodatkowe pędy z ziemi i same się zagęścić. Chociaż może niekoniecznie wszytskie odmiany tak robią. Mam jedną Balerinę i jak miała dwa pędy tak ma, puszcza nowe pędy tylko u góry. Mam też tę co rośnie w donicy i ona puściła mi sporo pędów z ziemi.
April 13:40, 10 mar 2025

Świetne te krokusy. One fajnie przyrastają.
U mnie nawet na ścieżki się wysiewają. Przekopywałam właśnie wczoraj takie kępki w bardziej interesujące mnie miejscówki Ale ja mam głównie te drobniejsze. Muszę kupić te większe krokusy, bo twoje chyba właśnie są te okazalsze.
AgaBoso 13:41, 10 mar 2025

April napisał(a)
Świetne te krokusy. One fajnie przyrastają.
U mnie nawet na ścieżki się wysiewają. Przekopywałam właśnie wczoraj takie kępki w bardziej interesujące mnie miejscówki

To teraz można jeszcze przesadzić krokusy i zakwitną?

Czy tulipany też można przesadzić bez szkody?
April 13:53, 10 mar 2025

Jeśli przeniesiesz z odpowiednią bryłą korzeniową to czemu nie?
Ja przesadzałam ze ścieżki, nie zastanawiałam się czy spowolnię ich rozwój. Na ścieżce i tak byłyby zadeptane. Więc opcje wyboru oczywiste
Tulipany też kiedyś przesadzałam i nie zauważyły zmiany.
AgaBoso 14:02, 10 mar 2025

To ja dziś podziałam z moimi, dzięki April
Patrycja_KG_Lu 15:04, 10 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Świdośliwy powinny puścić dodatkowe pędy z ziemi i same się zagęścić. Chociaż może niekoniecznie wszytskie odmiany tak robią. Mam jedną Balerinę i jak miała dwa pędy tak ma, puszcza nowe pędy tylko u góry. Mam też tę co rośnie w donicy i ona puściła mi sporo pędów z ziemi.

Miałam takie odrosty na jednej sztuce, która niechcący troszkę głębiej niż reszta rośnie, ale niestety nie były takie same tj. liście jaśniejsze, większe i o lekko innym kształcie. Wycięłam za radą dziewczyn te odrosty (to chyba były od podkładki?).