Dziś od samego rana z tym oto towarzyszem i mężem ruszyliśmy w ogród razem dzięki temu, że jedna z babć przejęła inne obowiązki. Nowa skrzynia zmontowana, zasypana, tylko ścieżkę trzeba będzie podwyższyć.
Na narożnik brzozowy trafił miskant
Adagio widoczny na powyższym zdjęciu w lewym górnym rogu. Jeszcze raz dziękuję za tak dorodną kępę @Agapant. Dosadziłam też trzy stipy, a w domu mam wysianą sporą ilość, która tuż tuż wymaga pikowania.
Na rabacie trzcinnikowej mąż posadził dwie jabłonki kolumnowe
Maypole. Będą kwitnąć na mocno różowo, a sam miąższ po przekrojeniu jabłka też ma być zabarwiony. Z uwagi na to, że są kolumnowe to nie będą mocno zacieniać skrzyni warzywnej za nimi, a trzcinnikowa rabata zyskała wyższy element.
Rabaty ozdobne dostały nawóz długodziałający. Z tego co czytałam to nawozi się rabaty w kwietniu, ale u nas prognoza pokazuje już cieplejsze dni, a jutro zapowiadają deszcz także troszkę z tym przyspieszyłam. Siarczan amonu dostały borówki i iglaki na tyle. Kupokulki bydlęce trafiły pod maliny, porzeczki, agrest, jagody kamczackie, truskawki, jeżynę. Truskawki mąż oczyścił ze starych liści, a jeden rządek okryliśmy włókniną białą, żeby mieć szybszy zbiór.
Na wąskich kulki tujowe też lekko zasiliłam. Kocimiętki i szałwie puszczają małe listki.