Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

MagdaLenka 14:35, 21 mar 2025

Patrycja, przeczytałam pobieżnie Twoją wypowiedź i myślałam, że zaczynacie z mężem pracę nad bliźniakami.

Dopiero po chwili ogarnęłam, że chodzi o budynki za drogą...
Patrycja_KG_Lu 14:53, 21 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, przeczytałam pobieżnie Twoją wypowiedź i myślałam, że zaczynacie z mężem pracę nad bliźniakami.

Dopiero po chwili ogarnęłam, że chodzi o budynki za drogą...

Edytowałam = dodałam słowo „deweloperskich”, żeby już wątpliwości nie było hahaha.
Makao 15:16, 21 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dwa rzędy po lewo, ścieżka, dwa rzędy po prawo. Wszystko razem 3 metry szerokości. Ścieżka na szerokość drzwi akurat u mnie, więc po bokach pewnie zostaje 110 cm.

Edit: w podwyższonej skrzyni 1,2x5m na zewnątrz planuje zmieścić 20 szt.

Aaaa to ja zrozumiałam 4 po prawej i 4 po lewej . Nieee to ja też ma w 4 rzędach pomidory tzn 2 po prawej i 2 po lewej. Wszystko się wyjaśniło. Źle zrozumiałam
Magara 23:15, 21 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mam tunel 3x6 m ze ścieżką po środku. Po analizie to zmieszczę 50 sztuk w tunelu. Mam plan na 4 rzędy po 12 dołków w każdym, oddalone co 50 cm. Każdy pomidor będzie prowadzony na jeden pęd.

Ooo, 3x6 to faktycznie sporo Wydawało mi się, że masz mniej miejsca stąd moje zdziwienie
Patrycja_KG_Lu 12:08, 22 mar 2025

Dziś od samego rana z tym oto towarzyszem i mężem ruszyliśmy w ogród razem dzięki temu, że jedna z babć przejęła inne obowiązki. Nowa skrzynia zmontowana, zasypana, tylko ścieżkę trzeba będzie podwyższyć.

Na narożnik brzozowy trafił miskant Adagio widoczny na powyższym zdjęciu w lewym górnym rogu. Jeszcze raz dziękuję za tak dorodną kępę @Agapant. Dosadziłam też trzy stipy, a w domu mam wysianą sporą ilość, która tuż tuż wymaga pikowania.

Na rabacie trzcinnikowej mąż posadził dwie jabłonki kolumnowe Maypole. Będą kwitnąć na mocno różowo, a sam miąższ po przekrojeniu jabłka też ma być zabarwiony. Z uwagi na to, że są kolumnowe to nie będą mocno zacieniać skrzyni warzywnej za nimi, a trzcinnikowa rabata zyskała wyższy element.

Rabaty ozdobne dostały nawóz długodziałający. Z tego co czytałam to nawozi się rabaty w kwietniu, ale u nas prognoza pokazuje już cieplejsze dni, a jutro zapowiadają deszcz także troszkę z tym przyspieszyłam. Siarczan amonu dostały borówki i iglaki na tyle. Kupokulki bydlęce trafiły pod maliny, porzeczki, agrest, jagody kamczackie, truskawki, jeżynę. Truskawki mąż oczyścił ze starych liści, a jeden rządek okryliśmy włókniną białą, żeby mieć szybszy zbiór.

Na wąskich kulki tujowe też lekko zasiliłam. Kocimiętki i szałwie puszczają małe listki.

Kordina 12:48, 22 mar 2025

Fajnie jest mieć taki kawał ziemi, jak u Ciebie, można ładnie rozplanować wszystko, podziwiam nieustannie Twoją pracę Patrysiu
Powodzenia w uprawach wszelakich
Jakoś nie mam chęci na ogród, niby słońce ładnie, jasno, ale wiatr jakiś porywisty lodowaty...
AgaBoso 13:49, 22 mar 2025

Ale dużo zrobiliście
Makao 15:14, 22 mar 2025

Może i ja nakryję agrowłókninę na truskawki. Niby się zielenią ale faktycznie może to przyspieszyć ich wzrost.
Ja też już sypałam nawozem tydzień temu. Wszystko zaraz ruszy więc muszą mieć co jeść.
O nawozie pod borówki to zapomniałam ale jeszcze zdążę. Dobrze że przypomniałaś

Ogarnęłam ogrody już u większości znajomych tylko u mnie hortki jeszcze nie ruszone. Muszą jeszcze poczekać kilka dni.
mirkaka 16:00, 22 mar 2025

świetny masz ten warzywnik, fajnie jak babcia może zając się dzieckiem robota pewnie się Wam w rękach paliła
Kotek przepiękny
Patrycja_KG_Lu 20:51, 22 mar 2025

Kordina napisał(a)
Fajnie jest mieć taki kawał ziemi, jak u Ciebie, można ładnie rozplanować wszystko, podziwiam nieustannie Twoją pracę Patrysiu
Powodzenia w uprawach wszelakich
Jakoś nie mam chęci na ogród, niby słońce ładnie, jasno, ale wiatr jakiś porywisty lodowaty...

Działka w sumie w takim rozmiarze, że sporo się zmieści, ale też i tyle samo pracy przy takiej. My dziś mieliśmy taką okazję co się bardzo rzadko zdarza, że mogliśmy obydwoje w tym samym czasie wyskoczyć i podziałać. Mimo słonecznego dnia to czasem ten wiatr dawał popalić.