Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 19:43, 05 kwi 2025

To ja mam teraz z 30 sztuk tej Six Hill's Giant i mam nadzieję, że zainteresowanie kotów nie nastąpi Do tej pory żaden kot nie podchodził.
Patrycja_KG_Lu 19:51, 05 kwi 2025

Ostatnie dni mijają bardzo szybko. Czuwam nad rozsadami i sadzę co mogę na rabatach.

Na rabatę trójkątną od wschodu trafiły 3 hortensje Anabelle Strong od bosej Agnieszki, 7 seslerii jesiennych z własnych podziałów, 2 Hakonechloa All gold od Wiann (te akurat trafią tam po tym zimniejszym weekendzie). Dziękuję dziewczyny jeszcze raz. Dodatkowo na przedpłocie trafiła kolejna rozplenica Black Beauty, a w sumie nawet jej połowa, bo połówkę dostał pan od pszczół, który niespodziewanie zadzwonił podczas dzielenia tej trawy z propozycją odbioru kolejnej partii murarek.

Na rabatę zachodnią trafiły 4 Amanogawy, 6 rozplenic Hameln, 4 rozchodniki NN takie same jak mam na brzozowej. Liczę na powtórzenie tego efektu:

W sadzie dosadziliśmy:
- czereśnie Rivan i Burlat
- śliwę węgierkę Dąbrowicką
- brzoskwinię Harnaś i Soczystą
- 30 sztuk truskawkek w 4 odmianach
- 2 sztuki leszczyny Webba Cenny oraz 1 sztuka Tonda Giffioni
Marcin89 19:58, 05 kwi 2025

Mimo zimnicy udało się podziałać. Pewnie też nie masz zdjęć po posadzeniu? Oczywiście o te Amanogawy mi chodzi.

A pamiętam planowanie roślin sadowniczych i te wyszukane nazwy. Okazuje się, że nawet leszczyna ma swoje odmiany
Patrycja_KG_Lu 20:02, 05 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
To ja mam teraz z 30 sztuk tej Six Hill's Giant i mam nadzieję, że zainteresowanie kotów nie nastąpi Do tej pory żaden kot nie podchodził.

Zamierzasz je gdzieś wszystkie u siebie zmieścić? One wieeelkie są.
Patrycja_KG_Lu 20:06, 05 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Mimo zimnicy udało się podziałać. Pewnie też nie masz zdjęć po posadzeniu? Oczywiście o te Amanogawy mi chodzi.

A pamiętam planowanie roślin sadowniczych i te wyszukane nazwy. Okazuje się, że nawet leszczyna ma swoje odmiany

Co do leszczyn to starałam się wybrać te bardziej kompaktowe od innych, a przynajmniej wysokością, bo trochę blisko granicy z sąsiadem je posadziliśmy.

Mam na razie takie robocze, bo krawędź jeszcze nie ogarnięta i nie opielone.
Marcin89 20:19, 05 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co do leszczyn to starałam się wybrać te bardziej kompaktowe od innych, a przynajmniej wysokością, bo trochę blisko granicy z sąsiadem je posadziliśmy.

Mam na razie takie robocze, bo krawędź jeszcze nie ogarnięta i nie opielone.
Takie zdjęcia są najlepsze, ale zapominam zrobić albo kończę prace po ciemku.

Jaram się tymi wisienkami Będę zamawiał w poniedziałek (po sprawdzeniu ostatniego miejsca lokalnie). Te doniczkowe co pokazywałem.

Co ile posadzone Amanogawy?
Marcin89 20:21, 05 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zamierzasz je gdzieś wszystkie u siebie zmieścić? One wieeelkie są.
Ja już je zmieściłem na brzozowej i narożnej W sumie to jest spory kawałek rabaty. Może powinna nazywać się kocimiętkowa, a nie brzozowa
Patrycja_KG_Lu 20:33, 05 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Takie zdjęcia są najlepsze, ale zapominam zrobić albo kończę prace po ciemku.

Jaram się tymi wisienkami Będę zamawiał w poniedziałek (po sprawdzeniu ostatniego miejsca lokalnie). Te doniczkowe co pokazywałem.

Co ile posadzone Amanogawy?

Nie pamiętam kogo się doradzałam z odstępami, ale podczas planowania wyszło, że dobrze im będzie co 250 cm. Nie chce by się ze sobą stykały, tylko rosły niezależnie. W różnych żródłach w internecie podają średnicę 1-2 m. Jeśli dobrze pamiętam to chyba Asia Rojodziejowa ma co 180 cm, ale mogłam źle zapamiętać.

Serio zmieściłeś 30 kocimiętek tam? Średnica mojej to coś koło metra. Co ile je sadziłeś? Ja swoją muszę rozmnożyć, bo przyda się na rabatę z piwoniami w 2026 roku.
MagdaLenka 20:35, 05 kwi 2025

Ale podziałane!
Amanogawy będą tu gwiazdorzyć. Idealnie pasują na reprezentacyjne miejsce przed domem.
My też dziś pół dnia w ogrodzie. Wygonił nas śnieg.
Patrycja_KG_Lu 20:42, 05 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Ale podziałane!
Amanogawy będą tu gwiazdorzyć. Idealnie pasują na reprezentacyjne miejsce przed domem.
My też dziś pół dnia w ogrodzie. Wygonił nas śnieg.

Nas też wygonił, ale udało się tuż przed rozsypać nawóz na trawniku, odchwaścić grządkę z czosnkiem Lubasza i posiać szpinak.