Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Juzia 10:33, 07 kwi 2025

A nie ma wątku o różanecznikach? Chyba coś było...
Bo Bogdzi wątków nie sposób przeczytać. Tyle tego jest
Ja swoje różaneczniki sadziłam na nowo po czytaniu porad Bogdzi Trochę im się polepszyło.... ale piach to jednak dla nich nie jest dobra opcja

Jak kupisz w doniczce to możesz sadzić cały sezon.
Najlepsze odmiany to już masz wypisane
MagdaLenka 12:11, 07 kwi 2025

Patrycja, front jest reprezentacyjny, więc chyba lepiej szarpnąć się na porządne sadzonki, a nie patyki z internetu... Ile ich potrzebujesz i jakie odmiany planujesz?
Gruszka_na_w... 12:49, 07 kwi 2025

Martwiłam się o swoje świdośliwy, bo są na etapie "za 5 minut kwitnienie". W sobotę wszystkie pączki kwiatowe po nocnym przymrozku opadły. Na szczęście już przy dwóch stopniach na plusie ładnie się podniosły. Mam nadzieję, że Twoja magnolia u świdośliwa przetrwały to zawirowanie pogody.
Trójkącik na froncie wygląda nad wyraz elegancko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 13:06, 07 kwi 2025

Mam skopiowane trochę postów Bogdzi i Toszki
Patrycja_KG_Lu 14:07, 07 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Martwiłam się o swoje świdośliwy, bo są na etapie "za 5 minut kwitnienie". W sobotę wszystkie pączki kwiatowe po nocnym przymrozku opadły. Na szczęście już przy dwóch stopniach na plusie ładnie się podniosły. Mam nadzieję, że Twoja magnolia u świdośliwa przetrwały to zawirowanie pogody.
Trójkącik na froncie wygląda nad wyraz elegancko.

Zdjęcie sprzed 5 minut. Dobrze to wygląda jak na moje niedoświadczone oko.
Patrycja_KG_Lu 14:13, 07 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Patrycja kupowałam hortki po 15 zł. Z jakiejś strony już nie pamiętam
Przyszły ukorzenione patyki zasadniczo. Potem żałowałam że nie pojechałam po normalne krzaki do szkółki. Efekty miałabym szybciej.

Musisz zadecydować czy chcesz czekać na fajny efekt ze 2 sezony.

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, front jest reprezentacyjny, więc chyba lepiej szarpnąć się na porządne sadzonki, a nie patyki z internetu... Ile ich potrzebujesz i jakie odmiany planujesz?

Plan opracowany dawno temu zakładał posadzenie 6 sztuk. Odmiana finalnie nie wybrana jeszcze. Cały czas się waham czy dać takie zmieniające kolor czy białe. Na drugim trojkącie od wschodu dałam 3 szt. Anabelle Strong, ale tam więcej cienia będzie.

Kulek tujowych finalnie mam jednak 3 tutaj to i 7 hortensja by się wcisnęła.
MagdaLenka 14:26, 07 kwi 2025

Będziesz dawać jedną odmianę, czy może pomieszane (jak u Olcimanolci)?
Ja bym tu widziała ażurowe Baby Lace. Są sztywne, nie pokładają się. Przebarwiają się na subtelny blady róż.
Gruszka_na_w... 14:28, 07 kwi 2025

Z tymi limonkowymi sesleriami na wąskich frontowych paskach świetnie by się komponowały tradycyjne Limelight. One pierwszą fazę kwitnienia mają taką właśnie limonkową. Optuję za tym, aby wszystkie hortensje były w jednej odmianie. Ty lubisz uporządkowaną wizualnie przestrzeń; zwłaszcza na froncie.
Twoja świdośliwa jest już dwupędowa? Dobrze widzę, że nadajesz pędom nieco skośny pokrój podwiązując do wbitych skosem patyków?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 14:31, 07 kwi 2025

Polon napisał(a)
Patrycja, skopiowałam sobie kiedyś taki fragment z polecajki Bogdzi.

„najbardziej wytrzymałe( nie do zdarcia)są:
Nowa Zembla-czerwony lub podobny America
Album novum-biały z lila odcieniem lub podobny Eskimo
Różowe: Roseum Elegans, Haaga, Helsinki Uniwersity
jeszcze biały-Tigersteadt
Franceska-kolor czerwonego wina
i jeszcze Percy Wiseman-w pąku różowy,potem jaśnieje przez kremowo-brzoskwiniowy do jasnego kremowego-jego jedyna wada to jak już wcześniej pisałam trudnośc w wyłamywaniu przekwitłych kwiatów.Osiąga wys do 1m.
no i niezawodny również Cunninghams White-biały”

Niestety trafiłam na Ogrodowisko za późno, próbowałam przejrzeć wątki, ale poddałam się, za dużo było. Wątki to Rododendronowy ogrod”

Jestem Ci wdzięczna za tą listę to bardzo ułatwia sprawę. Samemu ciężko przebrnąć przez tyle stron. Miejsca mam mało na mało sztuk, więc wypada za pierwszym razem dobrze wybrać.
Patrycja_KG_Lu 14:37, 07 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z tymi limonkowymi sesleriami na wąskich frontowych paskach świetnie by się komponowały tradycyjne Limelight. One pierwszą fazę kwitnienia mają taką właśnie limonkową. Optuję za tym, aby wszystkie hortensje były w jednej odmianie. Ty lubisz uporządkowaną wizualnie przestrzeń; zwłaszcza na froncie.
Twoja świdośliwa jest już dwupędowa? Dobrze widzę, że nadajesz pędom nieco skośny pokrój podwiązując do wbitych skosem patyków?

Na str. 435 pokazywałam Angelice moje podwiązywanie. W sumie nie wiem czy dobrze to robię, najdłuższą gałązkę kieruję w górę, a te boczne lekko na boki.