To w sumie i tak zakładałem 2-2,5 m między drzewami z boku domu. Czyli będzie ok Moje kocimiętki rosły bardzo ciasno w grupie, ale na pewno takie wielkie nie były. Myślę, że tak co 60-70 cm posadzone. Najczęściej trójkami.
Edit:
Policzyłem, że jest 28 tych kocimiętek. Ale w sumie na całej długości wzdłuż trawnika i jeszcze 3 sztuki na platanowej już.
Tego zimna to zupełnie nie zazdroszczę. Oby szkód nie narobiło i sobie szybko poszło.
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Super sadzonki papryk. Doświetlasz czy samo słońce. Moje w samym słońcu mają jaśniejszą zieleń a te doświetlane są ciemnozielone.
Czosnki też masz spore. Chyba większe od moich.
Ja pierwszy raz sadziłam ozime więc nie mam porównania i się uczę ale na razie jestem zadowolona. Bezobsługowe to idealne dla mnie. Dziś w nocy -3 było i bez okrywania dały radę.
Pati gratuluję zostania murarkową mamą Podziwiam za zapał do ciągłej nauki i nowych doświadczeń. Amonogawy są super, ja czekam na kwitnienie mojej. Puszysław jest cudownym kotem.
Tylko sobota była taka niekorzystna. Posadziliśmy co było do posadzenia w czwartek i piątek popołudniu, aż do samego wieczora. W sobotę za to niezależnie od pogody ogarnęliśmy resztę prac. Do posadzenia zostały czekające w garażu ciemierniki, klon palmowy, a do podzielenia hakonka All Gold rosnąca w dużej donicy na zewnątrz.
Muszę się zdecydować na jakąś odmianę hortensji do frontowej rabaty i mam dylemat czy kupić online mniejsze tańsze (10-17 zł za sztukę) czy takie większe w szkółce (25-25 zł za sztukę)... Polar Bear kupione zeszłej wiosny były mizerne, ale patyki im już ładnie zgrubiały, powinny lepiej wyglądać w sezonie, tych kupiłam 6 sztuk. Za to na rabatę zachodnią późnym latem kupiłam dorodniejsze hortki - 3 sztuki, to kwiaty i grubość łodyg była już znaczna.
Zmieniając temat - nie wiem czy dobrze pamiętam - czytałaś kiedyś jakiś taki długi wątek, gdzie właścicielką ogrodu była ta dziewczyna od słynnej rodkowej mikstury? Jak on się nazywa? Czy tam były jakieś opisy jej faworytów rodkowych? Czy miała jakieś odmiany wąskie/kompaktowe? Twoje ile szerokości zajmują tak średnio? Czy znajdę w jej wątku jakieś streszczenie sadzenia i opieki nad nimi? Kiedy najlepiej kupić (jaki miesiąc)?
Czosnki u mnie drugi rok dopiero. W zeszłym roku były w niekorzystnym miejscu posadzone niestety. Teraz powinny pokazać na co je stać. Jedynie co to zaczęliśmy delikatnie je podlewać, jak się pokazały, bo sucho u nas strasznie tej wiosny i miały lekko opielone między rządki raz.
Papryka jest przy oknie balkonowym wschodnim, ale trochę cienia pada od pergoli częściowo, dlatego jest doświetlana dodatkowo. Jeszcze nie dostała żadnego wspomagacza, bo zamiast rosnąć w ziemi do wysiewu od początku dostawała taką do pikowania (moja pomyłka przy zamawianiu). Różnica w dodatku nawozu do takiej ziemi znaczna 0,6 kg/m3 a 1,2 kg/m3. Zdjęcie przekłamuje kolory jej liści. Jakoś w tym tygodniu zacznę fertygację takimi samymi dawkami jak w zeszłym roku.
Patrycja kupowałam hortki po 15 zł. Z jakiejś strony już nie pamiętam
Przyszły ukorzenione patyki zasadniczo. Potem żałowałam że nie pojechałam po normalne krzaki do szkółki. Efekty miałabym szybciej.
Musisz zadecydować czy chcesz czekać na fajny efekt ze 2 sezony.
Ja szukałam tanio bo w zeszłym sezonie zasadziłam ok 30 hortek i mnóstwo innych roślin.
W tym roku nastawiam sie na cebulowe i musze chyba fundusz oszczędny sobie założyć żeby jesienią zaszaleć.
W maju już zglosze ze potrzebuje urlop w październiku na sadzenie cebul. Szefowa ogroduje to zrozumie.
Patrycja, skopiowałam sobie kiedyś taki fragment z polecajki Bogdzi.
„najbardziej wytrzymałe( nie do zdarcia)są:
Nowa Zembla-czerwony lub podobny America
Album novum-biały z lila odcieniem lub podobny Eskimo
Różowe: Roseum Elegans, Haaga, Helsinki Uniwersity
jeszcze biały-Tigersteadt
Franceska-kolor czerwonego wina
i jeszcze Percy Wiseman-w pąku różowy,potem jaśnieje przez kremowo-brzoskwiniowy do jasnego kremowego-jego jedyna wada to jak już wcześniej pisałam trudnośc w wyłamywaniu przekwitłych kwiatów.Osiąga wys do 1m.
no i niezawodny również Cunninghams White-biały”
Niestety trafiłam na Ogrodowisko za późno, próbowałam przejrzeć wątki, ale poddałam się, za dużo było. Wątki to Rododendronowy ogrod”