Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:30, 15 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Hakonka z jarzmianką! Genialne połączenie. Do tego dorzuciłabym hosty i bergenie.
Jakie chcesz tam kolory? Takie kolorowe, czy raczej zieleń ze srebrem albo limonką?

Nie znam ani nie kojarzę w ogóle jarzmianek.

Sama nie wiem czego tam chce i potrzebuję. Kolorowo będzie na innych rabatach w sumie. Wiosną chciałabym tutaj mieć ciemierniki i kwitnącą amanogawę, reszta mogłaby być właśnie zielono, srebrna, limonkowa (jak w większości załączonych pinów). Zastanawiam się czy jeden jakiś wąski rododendron by tu dać, tyle że poza kwitnieniem to liśćmi będzie za bardzo podobny do laurowiśni Novita. W dalszej części rabaty poza budynkiem mam właśnie hortensje Skyfall, bergenie i hakone limonkowe, mogłabym powtórzyć tutaj jedną lub dwie hakonki. Hosty też mi się podobają.

Ciężko mi jednak to jakoś sensownie dobrać kolorystycznie i ilościowo.
Patrycja_KG_Lu 09:34, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)
Patrycja, wizualizacje ciekawe
Tylko nie rozumiem czemu szukasz inspiracji na rabaty cieniste/półcieniste? Chyba przeoczyłam skąd ten cień Twoja działka mi się ze słoneczną miejscówką kojarzy

No właśnie moja działka to dawne puste pole uprawne. Zero cienia, więc dobrze zapamiętałaś. Jedynie tutaj jest taki wąski fragment. Rano budynek rzuca cień na tą rabatę, w południe tym wąskim przejściem wpada słońce, ale po posadzeniu roślin jedna drugą będzie cieniować. Po południu cień da płot z matą, a jak podrosną to i żywopłot z laurowiśni. Oceniłam to w związku z tym, że potrzebuję takich roślin co bardziej lubią miejsca z mniejszą ilością słońca.
Patrycja_KG_Lu 09:35, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Za pare lat projektanci ogrodów roboty nie beda mieć. Ten czat ich wyręczy.

Na razie nie jest idealny, robi pomyłki, ale z roku na rok powinien być coraz lepszy.
Patrycja_KG_Lu 09:40, 15 kwi 2025

April napisał(a)
A zamiast barwinka, który jest ekspansywny, polecam ułudkę. Cały sezon zielona, kwiaty niebieskie lub białe od kwietnia. Ale liść jest ładny cały sezon. Ładnie zarasta ale bardzo łatwo usunąć w przeciwieństwie do barwinka.

Ciekawa roślinka, wygooglowałam ją, bo nie znam. Barwinka nie planuję Kojarzę program/aplikację Garden Puzzle, która to pozwala przełączać między porami roku by zobaczyć właśnie co w jakim rozmiarze i kolorze jest na rabacie w danych miesiącach, nawet coś tam na niej kiedyś testowałam, ale minusem było dla mnie to, że samemu trzeba było dobierać rozmiar rośliny, a jak się nie zna odległości sadzenia to różne chochliki wychodziły w wizualizacjach.
Marcin89 09:41, 15 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hosty też mi się podobają.

Ciężko mi jednak to jakoś sensownie dobrać kolorystycznie i ilościowo.
Ja mam sporo małych host z jednej odmiany i jeszcze dwie kolejne tak po sztuce lub dwie. Do tego mam 3 tawułki nn różowe do półcienia. Gdybyś chciała mogę się podzielić.

Na szybko odmiany host:
Regal Splendor
Twilight
So Sweet
LIDKA 10:04, 15 kwi 2025

Tam masz chyba carport? Musi byc w miare elegancko i mało do roboty.

Hosty i inne cieniolubne to dobry kierunek. Mam bardzo różne hosty ale jedna jest tez wczesna. Juz sie liscie rozwijają.

Limonkowy carex tez dobrze rośnie w cieniu i eleganckie kępy tworzy.
anuska2507 10:15, 15 kwi 2025

Hosty zanikają na zimę, więc dobrze połączyć je np. z carexami, które są zimozielone (ścina się je teraz, ale dość szybko odrastają).

A może tak bardzo prosto: zimozielone zatopione np. z bergeniach albo carexach:
https://pl.pinterest.com/pin/45880489949441678/
https://pl.pinterest.com/pin/43910165111161889/
pestka56 12:22, 15 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
Hosty zanikają na zimę, więc dobrze połączyć je np. z carexami, które są zimozielone (ścina się je teraz, ale dość szybko odrastają).

A może tak bardzo prosto: zimozielone zatopione np. z bergeniach albo carexach:
https://pl.pinterest.com/pin/45880489949441678/
https://pl.pinterest.com/pin/43910165111161889/

Zamiast bukszpanów posadziłabym cisowe kulki albo którąś odmianę Ilex crenata (ostrokrzew buszpanowy). To z powodu ćmy bukszpanowej.
pestka56 12:39, 15 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

No właśnie moja działka to dawne puste pole uprawne. Zero cienia, więc dobrze zapamiętałaś. Jedynie tutaj jest taki wąski fragment. Rano budynek rzuca cień na tą rabatę, w południe tym wąskim przejściem wpada słońce, ale po posadzeniu roślin jedna drugą będzie cieniować. Po południu cień da płot z matą, a jak podrosną to i żywopłot z laurowiśni. Oceniłam to w związku z tym, że potrzebuję takich roślin co bardziej lubią miejsca z mniejszą ilością słońca.

Mam w ogrodzie także laurowiśnie i chyba je wyrzucę, bo szlag mnie trafia na ich wygląd i mękę przy przycinaniu. Na szczęście sadzonki kupiłam po 8 zl, więc mały problem. W ich miejsce zamowiłam graby, które już mam w innych miejscach.

Jako żywopłot na siatce posadziłabym trzmieliny Fortunea (Euonymus fortunei np. w odmianie 'Coloratus'). Nie zajmą dużo miejsca i można z nich formować półpnący żywopłot o szerokości 30-40 cm. Jest spory wybór jeśli chodzi o kolory liści https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/pnacza-ogrodowe/525-euonymus-fortunei/
One są zimozielone, choć kolor liści zmienia się na zimę. Ale wiosną w ciągu 2 tygodni odzyskują ładny wygląd. Poza tym nic ich nie zżera i nie chorują.
Wolę je od laurowiśni, także z powodu łatwości cięcia. Można klasycznie elektrycznymi nożycami do żywopłotów. Laurowiśnia cięta w ten sposób wygląda koszmarnie z pociętymi liśćmi. Trzmielinom to nie szkodzi. Po prostu ich małe listki pocięte nie różnią się bardziej od tych nie pociętych. Poza tym trzmielina szybko (choć nie agrasywnie) zakrywa cięcia.
To zdjęcia z 1 marca żywopłotu koło Lidla
Makao 12:44, 15 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Mam w ogrodzie także laurowiśnie i chyba je wyrzucę, bo szlag mnie trafia na ich wygląd i mękę przy przycinaniu. Na szczęście sadzonki kupiłam po 8 zl, więc mały problem. W ich miejsce zamowiłam graby, które już mam w innych miejscach.

Ooo to mnie przeraziłaś tymi laurowiśniami. Chorują czy coś je zjada?