Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

vita 12:01, 13 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dalsza historia jednej gałązki.

Gałązka z krzewu czy drzewa?

Nadmiar wilgoci (gnicie cebuli), choroba wirusowa (smugowatość cebuli), wciornastki?
Jaką masz u siebie glebę?

pestka56 12:45, 13 kwi 2025

Dzisiejszy warzywnik.
Szparagi - te akurat u sąsiada, któremu podczas sadzenia wiosną 2024 podarowałam 3 karpy. Trzymał je cały rok w doniczkach, a na zimę przeniósł do tunelu. Wczoraj przesadził do gruntu. Moje jeszcze się nie pokazały.

Te już są przerośnięte, a jedna wypustka zamierza nawet kwitnąć.

Edit:
Doczytałam i muszę się poskarżyć na moje solarne światełka. Mam od kilku lat kule duże i mniejsze oraz reflektorki i takie śmieszne kiwające się 60 cm nad gruntem małe kuleczki po 10 w wiązce. I... Wszystkie mój e-M przerobił na kabel. Po prostu w takim ogrodzie jak mój gdzie jest tyle miejsc słonecznych, co trochę bardziej zacienionych solary to bardzo zły pomysł. Wieczorem przy mniej słonecznej pogodzie miałam wkurzający festiwal migania zanim włączały się stałym światłem, a zimą nardzo krótko świeciły. Tylko kiwaczki, na razie zostają jako solary z przyczyn technicznych.
Patrycja_KG_Lu 19:49, 13 kwi 2025

vita napisał(a)

Gałązka z krzewu czy drzewa?
Nadmiar wilgoci (gnicie cebuli), choroba wirusowa (smugowatość cebuli), wciornastki?
Jaką masz u siebie glebę?

Świdośliwa Lamarcka, mam 4 sztuki na froncie. Na razie jeszcze malutkie są. Dziś już w rozkwicie.

Na rabacie z czosnkami miałam glinę, ale dostała drobną korę, obornik koński, piasek. Potem odczekaliśmy kilka miesięcy zanim było sadzenie, bo obornik był świeży. Warstwa takiej grubości:
Patrycja_KG_Lu 19:57, 13 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Te już są przerośnięte, a jedna wypustka zamierza nawet kwitnąć.

Edit:
Doczytałam i muszę się poskarżyć na moje solarne światełka. Mam od kilku lat kule duże i mniejsze oraz reflektorki i takie śmieszne kiwające się 60 cm nad gruntem małe kuleczki po 10 w wiązce. I... Wszystkie mój e-M przerobił na kabel. Po prostu w takim ogrodzie jak mój gdzie jest tyle miejsc słonecznych, co trochę bardziej zacienionych solary to bardzo zły pomysł. Wieczorem przy mniej słonecznej pogodzie miałam wkurzający festiwal migania zanim włączały się stałym światłem, a zimą nardzo krótko świeciły. Tylko kiwaczki, na razie zostają jako solary z przyczyn technicznych.

Pytałam czemu sobie na wcześniejszym stadium do omleta nie ścięli to powiedzieli, że w tym roku planują nie ścinać, a jedynie dla ozdoby je mieć.

Co do lampek to inne modele u mnie na razie dobrze działają, a te kablowe wcale. Mimo zalewania puszek żywicą, lutowania kabli, a nie skręcania, dawania termoskurczek cały czas mamy jakieś problemy i nam korki wywala. Dawno temu nawet o tym pisałam tutaj, bo szukaliśmy przyczyn i rozwiązań dla tego problemu. Problem jest na obwodzie z trzema reflektorami i trzema lampami stojącymi.
Patrycja_KG_Lu 20:02, 13 kwi 2025

Asia Rojodziejowa pokazywała ostatnio swój wózek do przewożenia roślin. Wrzucam swój nieco inny model. Ten jest o wiele mniej pakowny, ale w załączeniu z kierowcą skrzatem, łopatą, bagażnikiem z opcją przechylania przez naciśnięcie guzika (jak w wywrotkach) sprawdza się w przypadku małej akcji sadzeniowej. Dzisiaj były to m.in. ciemierniki.
anuska2507 20:13, 13 kwi 2025

Co do lampek to inne modele u mnie na razie dobrze działają, a te kablowe wcale. Mimo zalewania puszek żywicą, lutowania kabli, a nie skręcania, dawania termoskurczek cały czas mamy jakieś problemy i nam korki wywala. Dawno temu nawet o tym pisałam tutaj, bo szukaliśmy przyczyn i rozwiązań dla tego problemu. Problem jest na obwodzie z trzema reflektorami i trzema lampami stojącymi.

A jakie zabezpieczenie wam wywala? Nadprądowe czy różnicówkę?

PS. Pojazd z kierowcą super! My mamy traktor z przyczepką
Makao 20:33, 13 kwi 2025

Asia Rojodziejowa pokazywała ostatnio swój wózek do przewożenia roślin. Wrzucam swój nieco inny model. Ten jest o wiele mniej pakowny, ale w załączeniu z kierowcą skrzatem, łopatą, bagażnikiem z opcją przechylania przez naciśnięcie guzika (jak w wywrotkach) sprawdza się w przypadku małej akcji sadzeniowej. Dzisiaj były to m.in. ciemierniki.

Hehe, u nas był traktorek z przyczepką. Super są takie zabawki
An_na 20:46, 13 kwi 2025

Nie wiem czy pojazd fajniejszy czy kierowca
Rojodziejowa 20:49, 13 kwi 2025

Ten fachowiec w wozie jest wyjątkowo uroczy
Patrycja_KG_Lu 22:07, 13 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)

A jakie zabezpieczenie wam wywala? Nadprądowe czy różnicówkę?

PS. Pojazd z kierowcą super! My mamy traktor z przyczepką

Jedno i drugie. Mąż podejrzewa, że winowajcą jest słaby model lampek, bo zauważył dużo nalotu na miejscu wkręcania żarówki. W samych kloszach pojawia się skraplanie wody.