Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 11:57, 14 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Miałam podobne lampki tylko ukośnie montowane na słupkach wzdłuż podjazdu i stale coś się działo. W końcu jak zauważyłam, że mrowki sobie w jednym z kloszy zaczęły budować gniazdo, to sprawdziliśmy ich szczelność i... wywaliliśmy je ciupasem. Skończyły się problemy z elektryką.

Hehe to u nas tak było z czujkami bramy wjazdowej. Nagle przestała działać a w całym systemie wszystko wyglądało dobrze. W końcu przyjechał gościu i sprawdził po swojemu. Okazało się że w jednej czujce zagnieździł się pajączek maleńki i uplótł pajęczynkę a to wszystko doprowadzało do przepalenie czujki. Musieliśmy wymienić obie.
Jak się n się tam dostał to nie wiadomo bo wszystko było szczelne ale jednak. Gostek mówił że to się zdarza i nigdy nie wiadomo jak te pajączki tam wchodzą
Patrycja_KG_Lu 18:39, 14 kwi 2025

Mnie ta fala chłodu obniżała samopoczucie. Ostatnio mam ponownie wenę do działań w ogrodzie jak jest ciepło. Lecę z pieleniem i kancikami plus sadzę na rabatach to co mogę z własnych podziałów przy okazji. Odliczam też dni do kolejnego wyjazdu do szkółki 10 maja z dziewczynami. Wczoraj udało się posadzić trzy hortensje, dwa ciemierniki i sporego derenia białego, a w sobotę mąż posadził mi pigwowca.

Z lampami to przekażę mężowi i podpytam, bo to jego działka
Patrycja_KG_Lu 19:14, 14 kwi 2025

Jakiś czas temu przy okazji rozmów o rabacie z amanogawami Lidka zapytała o dalszy jej fragment przy wąskim przejściu.
LIDKA napisał(a)
Mam podobne miejsce. Trawniczek 110 cm. Rabatka wąska z rodkami. Lubie je bo jest prawie bezobsługowe. Co planujesz tu sadzić ? Wiem ze plan był ale może coś planujesz inaczej?

Na to wąskie miejsce między tarasem, a żywopłotem totalnie nie ma planu ani pomysłu. Cień rzuca budynek rano, popołudniu mata z przyszłym żywopłotem. W południe przesmykiem wąskim wpada trochę światła. Miejsca jest bardzo mało na nasadzenia, raczej muszą być jedno obok drugiego. Postaram się zrobić różne zdjęcia tej rabaty w głębi przejścia to może coś podpowiecie.

Tak wygląda to miejsce przez okno obecnie. Została tam na razie posadzona jedna amanogawa (lekko po lewo, nawiązanie od trzech na przodzie) oraz dwa ciemierniki:

Trochę grzebałam na Pintereście w poszukiwaniu inspiracji na rabaty cieniste i półcieniste. Sporo wyświetlałam, mało zapisywałam. Najlepsze piny jakie zapisałam to takie:
1. https://pl.pinterest.com/pin/405253666488944968/
2. https://pl.pinterest.com/pin/405253666487714990/
3. https://pl.pinterest.com/pin/405253666487624342/
4. https://pl.pinterest.com/pin/405253666487620255/
5. https://pl.pinterest.com/pin/405253666487620246/
6. https://pl.pinterest.com/pin/405253666487620248/

Na TT i Insta sporo wrzutek z wizualizacjami rabat od czata GTP. Klaudia też wrzuciła jedną na Ogrodowisko. Postanowiłam i ja go przetestować na rabacie zachodniej na fragmencie widocznym z okna jadalni. Czat dał takie propozycje:

Kolejność wrzutek przypadkowa. Musiałam go pouczać, że amanogawa jest kolumnowa, a nie o koronie kulistej, kilkukrotnie prosić by żywopłot z laurowiśni dał wyższy itd. Mimo prośby o nie zmienianie/przekształcanie tarasu i ścian, zmienił układ płytek, dobudował ściankę.
Patrycja_KG_Lu 21:26, 14 kwi 2025

Lista roślin do pierwszego zdjęcia:
"2. Piętro środkowe (ok. 80–120 cm):
Hosta 'Halcyon' / 'Francee' – efektowne liście, kochają cień/półcień.
Tawuła japońska 'Golden Princess' – mała, o żółtych liściach i różowych kwiatach.
Hakonechloa macra 'Aureola' – trawa ozdobna o złotozielonym kolorze.
Berberys kolumnowy 'Orange Rocket' lub 'Golden Torch' – bardzo wąski pokrój, kolorowy akcent.

3. Piętro frontowe (30–60 cm):
Żurawka (Heuchera 'Caramel', 'Obsidian') – kompaktowa, różnokolorowe liście.
Paprocie (np. języcznik zwyczajny) – idealne do cienia, ciekawe liście.
Barwinek pospolity (Vinca minor) – okrywowa, zimozielona, z niebieskimi kwiatkami.
Funkia miniaturowa np. ‘Blue Mouse Ears’ – bardzo ozdobna i kompaktowa.

Kolory i efekt:
Zieleń laurowiśni jako tło
Przód w różnych odcieniach zieleni + srebro (hosty), fiolet (żurawki), złoto (hakonechloa)
Akcent kolorystyczny w postaci berberysu i kwitnącej tawuły"
Makao 21:50, 14 kwi 2025

Trójka i czwórka są fajne. Spokojne.
MagdaLenka 21:56, 14 kwi 2025

Hakonka z jarzmianką! Genialne połączenie. Do tego dorzuciłabym hosty i bergenie.
Jakie chcesz tam kolory? Takie kolorowe, czy raczej zieleń ze srebrem albo limonką?
Magara 22:52, 14 kwi 2025

Patrycja, wizualizacje ciekawe
Tylko nie rozumiem czemu szukasz inspiracji na rabaty cieniste/półcieniste? Chyba przeoczyłam skąd ten cień Twoja działka mi się ze słoneczną miejscówką kojarzy
LIDKA 22:56, 14 kwi 2025

Za pare lat projektanci ogrodów roboty nie beda mieć. Ten czat ich wyręczy.
April 07:37, 15 kwi 2025

Obrazki ładne, fajnie to wygląda ale jednak maszyna ludzi nie zastąpi. Na fotkach hosty wielkie wtedy gdy kwitnie amanogawa? Małe szanse. Amanogawa kwitnie zanim hosty wypuszczą liście. Nie wiem co czerwone na trzecim zdjęciu, wygląda jak trzmielina oskrzydlona przebarwiająca się - jesienią...
Sam pomysł fajny ale największy problem widzę w dopasowaniu właśnie kwitnienia i przebarwiania się roślin, by zgrało się w czasie.
Życzę powodzenia w puzlach
April 07:39, 15 kwi 2025

A zamiast barwinka, który jest ekspansywny, polecam ułudkę. Cały sezon zielona, kwiaty niebieskie lub białe od kwietnia. Ale liść jest ładny cały sezon. Ładnie zarasta ale bardzo łatwo usunąć w przeciwieństwie do barwinka.