Hehe to u nas tak było z czujkami bramy wjazdowej. Nagle przestała działać a w całym systemie wszystko wyglądało dobrze. W końcu przyjechał gościu i sprawdził po swojemu. Okazało się że w jednej czujce zagnieździł się pajączek maleńki i uplótł pajęczynkę a to wszystko doprowadzało do przepalenie czujki. Musieliśmy wymienić obie.
Jak się n się tam dostał to nie wiadomo bo wszystko było szczelne ale jednak. Gostek mówił że to się zdarza i nigdy nie wiadomo jak te pajączki tam wchodzą
Mnie ta fala chłodu obniżała samopoczucie. Ostatnio mam ponownie wenę do działań w ogrodzie jak jest ciepło. Lecę z pieleniem i kancikami plus sadzę na rabatach to co mogę z własnych podziałów przy okazji. Odliczam też dni do kolejnego wyjazdu do szkółki 10 maja z dziewczynami. Wczoraj udało się posadzić trzy hortensje, dwa ciemierniki i sporego derenia białego, a w sobotę mąż posadził mi pigwowca.
Z lampami to przekażę mężowi i podpytam, bo to jego działka
Na TT i Insta sporo wrzutek z wizualizacjami rabat od czata GTP. Klaudia też wrzuciła jedną na Ogrodowisko. Postanowiłam i ja go przetestować na rabacie zachodniej na fragmencie widocznym z okna jadalni. Czat dał takie propozycje:
Kolejność wrzutek przypadkowa. Musiałam go pouczać, że amanogawa jest kolumnowa, a nie o koronie kulistej, kilkukrotnie prosić by żywopłot z laurowiśni dał wyższy itd. Mimo prośby o nie zmienianie/przekształcanie tarasu i ścian, zmienił układ płytek, dobudował ściankę.
Lista roślin do pierwszego zdjęcia:
"2. Piętro środkowe (ok. 80–120 cm):
Hosta 'Halcyon' / 'Francee' – efektowne liście, kochają cień/półcień.
Tawuła japońska 'Golden Princess' – mała, o żółtych liściach i różowych kwiatach.
Hakonechloa macra 'Aureola' – trawa ozdobna o złotozielonym kolorze.
Berberys kolumnowy 'Orange Rocket' lub 'Golden Torch' – bardzo wąski pokrój, kolorowy akcent.
3. Piętro frontowe (30–60 cm):
Żurawka (Heuchera 'Caramel', 'Obsidian') – kompaktowa, różnokolorowe liście.
Paprocie (np. języcznik zwyczajny) – idealne do cienia, ciekawe liście.
Barwinek pospolity (Vinca minor) – okrywowa, zimozielona, z niebieskimi kwiatkami.
Funkia miniaturowa np. ‘Blue Mouse Ears’ – bardzo ozdobna i kompaktowa.
Kolory i efekt:
Zieleń laurowiśni jako tło
Przód w różnych odcieniach zieleni + srebro (hosty), fiolet (żurawki), złoto (hakonechloa)
Akcent kolorystyczny w postaci berberysu i kwitnącej tawuły"
Hakonka z jarzmianką! Genialne połączenie. Do tego dorzuciłabym hosty i bergenie.
Jakie chcesz tam kolory? Takie kolorowe, czy raczej zieleń ze srebrem albo limonką?
Patrycja, wizualizacje ciekawe
Tylko nie rozumiem czemu szukasz inspiracji na rabaty cieniste/półcieniste? Chyba przeoczyłam skąd ten cień Twoja działka mi się ze słoneczną miejscówką kojarzy
Obrazki ładne, fajnie to wygląda ale jednak maszyna ludzi nie zastąpi. Na fotkach hosty wielkie wtedy gdy kwitnie amanogawa? Małe szanse. Amanogawa kwitnie zanim hosty wypuszczą liście. Nie wiem co czerwone na trzecim zdjęciu, wygląda jak trzmielina oskrzydlona przebarwiająca się - jesienią...
Sam pomysł fajny ale największy problem widzę w dopasowaniu właśnie kwitnienia i przebarwiania się roślin, by zgrało się w czasie.
Życzę powodzenia w puzlach
A zamiast barwinka, który jest ekspansywny, polecam ułudkę. Cały sezon zielona, kwiaty niebieskie lub białe od kwietnia. Ale liść jest ładny cały sezon. Ładnie zarasta ale bardzo łatwo usunąć w przeciwieństwie do barwinka.