Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Gruszka_na_w... 13:19, 03 cze 2023

Miejsce dla miłorzębu wybrałaś dobrze.

Graby kolumnowe można puścić luzem (tak zrobiłam u siebie) albo ciąć je dwa razy w roku na wąskie kolumny (walce lub prostopadłościany). Ta druga opcja ma na forum wiele zwolenniczek.

Te stelażowe konstrukcje wymagają częstego podwiązywania gałązek do stelażu i cięcia. To praca na wysokości, z podniesionymi rękoma. Zastanówcie się, czy będziecie mieli na to czas i siły. Zmechanizować się tego nie da. Może je zrobić tylko tam, gdzie konieczne.
W przedogródku można by je sobie odpuścić.

Przepraszam za swoje sceptyczne podejście do cięć na wysokościach, ale od kilku dni walczę u siebie z nasadzeniowymi błędami z okresu początków ogrodowania. Czterometrowa drabina plus urządzenia tnące to nie jest najprzyjemniejszy zestaw do pracy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 13:41, 03 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie nie trzymają. I te pospolite w żywopłocie, i te Fastigiata. Liście zostają tylko na bukach (w żywopłocie).

U mnie też buki kolumnowe też łyse
Wiolka5_7 13:44, 03 cze 2023

Graby kolumnowe można puścić luzem (tak zrobiłam u siebie) albo ciąć je dwa razy w roku na wąskie kolumny (walce lub prostopadłościany). Ta druga opcja ma na forum wiele zwolenniczek.

Te stelażowe konstrukcje wymagają częstego podwiązywania gałązek do stelażu i cięcia. To praca na wysokości, z podniesionymi rękoma. Zastanówcie się, czy będziecie mieli na to czas i siły. Zmechanizować się tego nie da. Może je zrobić tylko tam, gdzie konieczne.

Przepraszam za swoje sceptyczne podejście do cięć na wysokościach, ale od kilku dni walczę u siebie z nasadzeniowymi błędami z okresu początków ogrodowania. Czterometrowa drabina plus urządzenia tnące to nie jest najprzyjemniejszy zestaw do pracy.

Dlatego ja buki i graby puściłam na żywioł ale moje drzewa nie będą zacieniać sąsiadowi kiedyś ,więc spoko. Chcę sobie zacienić ogród ciut od południa

nie mam zamiaru skakać na takiej wysokiej drabinie. Wystarczy , że żywopłot tnę na drabinie i mam dość
Patrycja_KG_Lu 16:55, 03 cze 2023

Biorąc pod uwagę powyższe zmniejszyłam powierzchnię gdzie miałaby być drzewa na stelażu. Ograniczyłam ją do dwóch rabat. Stelaże grabowe przesłonią cześciowo widok na tunel/część warzywną, a lipowe na budynek/garaż, który prawdopodobnie kiedyś powstanie.

Amanogawy zwęziłam tylko na wysokości budynku, gdzie mam okna od salonu/jadalni. Zostają mi puste przestrzenie zaznaczone na rysunku. Czy może lepiej jednorodnie już dociągnąć je do stelaży grabowych i przedogródka?
Marcin89 17:18, 03 cze 2023

A jeśli mogę zapytać - dlaczego w miejscu brzóz nie będzie żywopłotu? Zazwyczaj robi się go po obwodzie całego ogrodu. Rozumiem, że koło części warzywnej już nie będzie, bo mam tak samo wymyślone

A drugie to to, czy celowo wszędzie mają być wyższe drzewa na około? Bo zazwyczaj są też przerwy, że tłem jest główny żywopłot, a przed nim krzewy i byliny. Potem kolejne drzewa itd. A u Ciebie jest taka ciągłość, że drzewo koło drzewa.
Marcin89 17:21, 03 cze 2023

Aaa jeszcze jedno - czy na środku gdzieś przy którejś rabacie nie będzie jednego, większego drzewa? Żeby urozmaicić też środek.

Sam bym chciał taki soliter, ale raczej nie mam miejsca.
Patrycja_KG_Lu 17:28, 03 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
A jeśli mogę zapytać - dlaczego w miejscu brzóz nie będzie żywopłotu? Zazwyczaj robi się go po obwodzie całego ogrodu. Rozumiem, że koło części warzywnej już nie będzie, bo mam tak samo wymyślone

A drugie to to, czy celowo wszędzie mają być wyższe drzewa na około? Bo zazwyczaj są też przerwy, że tłem jest główny żywopłot, a przed nim krzewy i byliny. Potem kolejne drzewa itd. A u Ciebie jest taka ciągłość, że drzewo koło drzewa.

W tej części ogrodu przy brzozach nie potrzebuję takiej szczelnej przesłony. Myślałam o połączeniu tam brzóz, traw (w tym jakiś wysokich zamiast żywopłotu właśnie), jeżówek, hortensji, może jakiś zimozielonych kulek?, werbeny?

Z tym obwodem wokół ogrodzenia to chciałabym przełamać schemat. Dobrze piszesz o tych przerwach. Na razie zaznaczyłam kolorowymi plamami po długości, bo nie znam ilości sztuk i średnicy. Chciałabym drzewa wkomponować tak jak pokazywałam kilka postów wyżej - przed żywopłot lub jakieś krzewy lub tak jak u Olcimanolci. Jestem też otwarta na inne opcje, lecz zapewne one się pojawią dopiero przy analizie każdej rabaty z osobna przy projektowaniu innych nasadzeń z nimi.
Patrycja_KG_Lu 17:35, 03 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Aaa jeszcze jedno - czy na środku gdzieś przy którejś rabacie nie będzie jednego, większego drzewa? Żeby urozmaicić też środek.

Sam bym chciał taki soliter, ale raczej nie mam miejsca.

Rozważałam coś przy końcu rabaty lipowej. Z tym, że na tej prawie obok - tam gdzie stelaże grabowe byłaby ścianka wodna lub coś podobnego i nie wiem czy takie zakończenie ciekawym drzewem nie odciągnęłoby uwagi. Muszę poczytać jeszcze o osiach widokowych itp. Wstępnie już trochę ozdób/małej architektury jako pomysły (Piny na Pintereście głównie) sobie zebrałam. Mam też prowizoryczny plan co gdzie umieścić.

Edit: na płasko czasem cieżko coś zobaczyć. Może to pomoże.

Czyli po lewo i po prawo ekrany (graby i lipy na stelażu). Przy nich średniej wysokości żywopłot (laurowiśnia?). Przed nimi krzewy/byliny (może m.in. hortensje?). Na prawej stronie rabaty grabowej ścianka wodna plus z tylu za nią tyci wyższa ścianka z tego samego materiału i słupy z drewna (gruba kantówka) 3 sztuki rożnej wysokości pomalowane farbą.
Rabata z lipami - na jej końcu powtórzenie słupów drewnianych malowanych i rownież średniej wysokości żywopłot. W jej prawym brzegu nam ujęcie wody - wieko od dużego zbiornika na deszczówkę, będzie trzeba jakoś sensownie je zakryć z zapewnionym dostępem.
Na końcu brzozowej w rogu połączenie hamaka/bujaka/ i ławki w stelażu z drewna o tym samym kolorze co słupów. Podwójna pergola z drewna i płyty te same co ścieżka w przedogródku, po których przejdzie się na dalszą część działki.
Marcin89 18:13, 03 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W tej części ogrodu przy brzozach nie potrzebuję takiej szczelnej przesłony. Myślałam o połączeniu tam brzóz, traw (w tym jakiś wysokich zamiast żywopłotu właśnie), jeżówek, hortensji, może jakiś zimozielonych kulek?, werbeny?

Z tym obwodem wokół ogrodzenia to chciałabym przełamać schemat. Dobrze piszesz o tych przerwach. Na razie zaznaczyłam kolorowymi plamami po długości, bo nie znam ilości sztuk i średnicy. Chciałabym drzewa wkomponować tak jak pokazywałam kilka postów wyżej - przed żywopłot lub jakieś krzewy lub tak jak u Olcimanolci. Jestem też otwarta na inne opcje, lecz zapewne one się pojawią dopiero przy analizie każdej rabaty z osobna przy projektowaniu innych nasadzeń z nimi.
Rozumiem ten pomysł z brzozami, bo faktycznie takie rabaty już widziałem. A to chyba jest tylko kilka metrów, to też nie problem.

Kiedyś czytałem, że zaczyna się od dużych drzew i ich rozmieszczenia, a potem dobiera się towarzystwo. Ale ja tak coś nie umiem. Muszę sobie wymyślić całe rabaty od razu Albo zmienić myślenie zanim się zaczną pierwsze nasadzenia.
Marcin89 18:20, 03 cze 2023

Nie zdążyłem odpisać jeszcze, a pojawił się ładny obrazek Do tej pory nie mówiłaś chyba o tych elementach małej architektury. To co wstawiłaś ma jak najbardziej sens. Duże drzewo odpada, bo zasłoni zbyt wiele.

Tych dużych drzew i tak zaplanowałaś sporo. Szefowa zawsze uczyła, że żywopłot robi za przesłonę od ulicy, sąsiadów i chroni przed wiatrem. A duże drzewa (czy to kulki, stożki, czy kolumny) są dodatkiem i mają zasłonić brzydkie elementy za płotem (budynki, tarasy sąsiadów itp.).