Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 17:51, 07 cze 2023

Mnie również chodziło o taki efekt jak na zdjęciach. Zielona ściana z gęsto posadzonych grabów (ciętych w prostopadłościany). Będzie pasowało do Twojej koncepcji tych pokoi ogrodowych. Już oczami wyobraźni widzę ten element wodny pod szpalerem grabowym
Judith 18:05, 07 cze 2023

Roocika napisał(a)
Głęboka analiza może ułatwiać i utrudniać jednocześnie.

Ośmielę sie stwierdzić, ze to bardzo ważna myśl. Dlaczego ułatwia - oczywiste. Dlaczego utrudnia - bo można sie całkiem podporządkować wynikom analizy i przestać zważać na zmiany, jakie w nas zachodzą, czasem dość szybko - zmiana gustu, upodobań, koncepcji.
Jesli mogę coś radzić to typowałabym tak: analiza z jednoczesnym daniem sobie prawa (a może wręcz obowiązku ) reagowania na emocje, jakie pojawiają się w nas w związku z ogrodem w trakcie jego tworzenia. Czyli juz na zawsze .
Ta głęboka myśl wynika z własnych doświadczeń. Cos mi sie podobało, ale nie pasowało do założeń, które powstały w wyniku analizy. I rezygnowałam. Potem pozwoliłam sobie na spontan i od tego czasu nastąpił progres moich ogrodowych poczynań .
vita 21:09, 08 cze 2023

Patrycja odbierz PW, w sprawie cukinii, bo nie wiem co robić
vita 20:20, 10 cze 2023

Hej Przeczytałam wątek od początku. Wspaniale, że mając małe dziecko myślisz o ekologicznych metodach uprawy warzyw. Mieszkamy w ogrodniczym zapleczu dużego miasta, żadna z nas nie widziała nigdy pochylonych nad plewieniem pracowników. Z uwagą przejrzałam odmiany warzyw, w szczególności pomidorów i truskawek. Zapisałam sobie stronę o przetwarzaniu, jestem pod dużym wrażeniem .
Nowoczesny, długi, a jednocześnie przyjazny środowisku, ekologiczny ogród.
Zabawne, że tak blisko się odnalazłyśmy, może się okazać jeszcze bardziej zabawnie, ale nie będę o tym teraz pisać Podałaś hasło?

Patrycja_KG_Lu 11:24, 11 cze 2023

Ostatnio dziecię zasypia na spacerze. Spacerujemy 10-15 minut z takimi widokami:

Tutaj u dalszej sąsiadki po drodze. Irysy dwukolorowe i rudy kotek w oknie.

U drugiej sąsiadki pojawiły się młode kurczaczki.

Niestety z poniższych chmur spadło ledwo kilka kropel.

Po spacerku wracamy do siebie, wózek do cienia, a ja miałam czas na pielenie.

Zaczęły się truskawki.

Patrycja_KG_Lu 11:25, 11 cze 2023

Roocika napisał(a)
Cześć, bo się jeszcze nie witałam a podglądam cichaczem

Podoba mi się Twoje podejście do planowania Głęboka analiza może ułatwiać i utrudniać jednocześnie.
Po 5 latach dotarło do mnie w końcu, że ja nie chcę być niewolnikiem ogrodu... i tego już się trzymam.

No będę podglądać dalej, jeżeli pozwolisz

Zapraszam
Patrycja_KG_Lu 11:28, 11 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Mnie również chodziło o taki efekt jak na zdjęciach. Zielona ściana z gęsto posadzonych grabów (ciętych w prostopadłościany). Będzie pasowało do Twojej koncepcji tych pokoi ogrodowych. Już oczami wyobraźni widzę ten element wodny pod szpalerem grabowym

Wychodzi, że to najlepsza opcja. Myślę jeszcze czy po obu stronach tych wystających rabat nie zrobić z grabów, a lipy dać dalej po prawej i połączyć je z piwoniami.
Patrycja_KG_Lu 11:31, 11 cze 2023

Judith napisał(a)

Ośmielę sie stwierdzić, ze to bardzo ważna myśl. Dlaczego ułatwia - oczywiste. Dlaczego utrudnia - bo można sie całkiem podporządkować wynikom analizy i przestać zważać na zmiany, jakie w nas zachodzą, czasem dość szybko - zmiana gustu, upodobań, koncepcji.
Jesli mogę coś radzić to typowałabym tak: analiza z jednoczesnym daniem sobie prawa (a może wręcz obowiązku ) reagowania na emocje, jakie pojawiają się w nas w związku z ogrodem w trakcie jego tworzenia. Czyli juz na zawsze .
Ta głęboka myśl wynika z własnych doświadczeń. Cos mi sie podobało, ale nie pasowało do założeń, które powstały w wyniku analizy. I rezygnowałam. Potem pozwoliłam sobie na spontan i od tego czasu nastąpił progres moich ogrodowych poczynań .

Na razie u mnie początki, lecz pierwszą rabatę obsadzam właśnie z planem. Nie kupiłam ani jednej rośliny dodatkowej. Dałam sobie tylko luz na odmiany, bo czasem nie ma dostępnych tych, które się pierwotnie wybrało. Na ten moment taki styl mi pasuje, że planuje i kupuje tylko to co jest rozrysowane.
Patrycja_KG_Lu 11:33, 11 cze 2023

vita napisał(a)
Hej Przeczytałam wątek od początku. Wspaniale, że mając małe dziecko myślisz o ekologicznych metodach uprawy warzyw. Mieszkamy w ogrodniczym zapleczu dużego miasta, żadna z nas nie widziała nigdy pochylonych nad plewieniem pracowników. Z uwagą przejrzałam odmiany warzyw, w szczególności pomidorów i truskawek. Zapisałam sobie stronę o przetwarzaniu, jestem pod dużym wrażeniem .
Nowoczesny, długi, a jednocześnie przyjazny środowisku, ekologiczny ogród.
Zabawne, że tak blisko się odnalazłyśmy, może się okazać jeszcze bardziej zabawnie, ale nie będę o tym teraz pisać Podałaś hasło?

Którą stronę zapisałaś, bo nie pamietam o jakiej była mowa? Zaintrygowałaś mnie przedostatnim zdaniem. Hasło podałam, dziewczyny się ubawiły.
Marcin89 12:00, 11 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na razie u mnie początki, lecz pierwszą rabatę obsadzam właśnie z planem. Nie kupiłam ani jednej rośliny dodatkowej. Dałam sobie tylko luz na odmiany, bo czasem nie ma dostępnych tych, które się pierwotnie wybrało. Na ten moment taki styl mi pasuje, że planuje i kupuje tylko to co jest rozrysowane.
Ja właśnie czuję, że jesteśmy na podobnym etapie przygody z ogrodem. Do tego lubimy podobny styl i kolorystykę. Też uprawiasz własne warzywa i owoce

Nie mogę się doczekać widoku pierwszych rabat

U siebie też zacznę małymi krokami, bo sezon bardzo szybko mija i nie chcę rozczarowań, że nie wykonałem minimalnego planu Będę skrupulatnie planował tak naprawdę 3 rabaty na froncie i 1 rabatę na tyle domu. Do tego donice tarasowe u siebie i u brata chyba też. Jak się nie uda obsadzić tych donic na gotowo to wsadzę stipę w doniczkach i werbeny z siewu