Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 18:35, 03 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Rozumiem ten pomysł z brzozami, bo faktycznie takie rabaty już widziałem. A to chyba jest tylko kilka metrów, to też nie problem.

Kiedyś czytałem, że zaczyna się od dużych drzew i ich rozmieszczenia, a potem dobiera się towarzystwo. Ale ja tak coś nie umiem. Muszę sobie wymyślić całe rabaty od razu Albo zmienić myślenie zanim się zaczną pierwsze nasadzenia.

Brzozowej byłoby chyba tak ok. 14 metrów długości i 3 szerokości (jest możliwość poszerzenia do 4, obecnie jest tam świeża trawa i poplon tam gdzie ma być rabata).

Mamy chyba to samo źródło, bo też tak czytałam stąd początek tej dyskusji. Jesienią byłby odpowiedni czas na posadzenie chociaż części drzew, a jak zrobią płot to też żywopłotu tu i ówdzie. Na razie zaczęłam od plam kolorami po rysunku, żeby wiedzieć gdzie jaki gatunek. Ilości, rozmieszczenia, średnice, odmiany będą pózniej.
Przyznam Ci, że w wyobraźni część rabat widzę już ubrane nie tylko w drzewa. Jednak nie zapędzam się tak daleko, bo np. te wąskie frontowe w wyobraźni były rozplenicowo-czosnkowo-kulkowe, a wymiary, warunki glebowe/słoneczne i rozmowy na O. zweryfikowały moje zapędy. Z resztą rabat może być podobnie.
Patrycja_KG_Lu 18:39, 03 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Nie zdążyłem odpisać jeszcze, a pojawił się ładny obrazek Do tej pory nie mówiłaś chyba o tych elementach małej architektury. To co wstawiłaś ma jak najbardziej sens. Duże drzewo odpada, bo zasłoni zbyt wiele.

Tych dużych drzew i tak zaplanowałaś sporo. Szefowa zawsze uczyła, że żywopłot robi za przesłonę od ulicy, sąsiadów i chroni przed wiatrem. A duże drzewa (czy to kulki, stożki, czy kolumny) są dodatkiem i mają zasłonić brzydkie elementy za płotem (budynki, tarasy sąsiadów itp.).

Mam jeszcze pomysł, żeby może tą huśtawkę/hamak dać po drugiej stronie, a między brzozy, trawy, hortensje dać jakąś rzeźbę na podwyższeniu. Wtedy z hamaka/huśtawki byłoby widać ją i przy każdym przejściu z warzywnika.

Może rzeczywiście za dużo drzew. To dążenie wynika pewnie z tego, że teraz patrzę ciągle na pustą działkę i mi ich brakuje.

Edit: Coś w tym stylu https://pin.it/gxt5MIP
Marcin89 23:00, 03 cze 2023

Wiadomo, że nasze pomysły pojawiają się spontanicznie i pod wpływem jakichś konkretnych bodźców. A to się coś u kogoś zobaczy, a to ciekawa roślina i już myśl gdzie by ją posadzić. Norma

Ja lubię takie rozważania, bo można zobaczyć inne pomysły i rozwiązania niż tylko te własne.
Z niecierpliwością czekam na kolejne posty, bo jestem ciekaw co powiedzą posiadacze dojrzałych już ogrodów.

Chciałbym drzewa w ogrodzie, ale na wszystkie jakie lubię nie będzie miejsca. Trzeba to na chłodno przemyśleć, bo potem już się ich nie przesadzi.

Pomysły z architekturą i rzeźbami trafione. To takie urozmaicenie zieleni Twoja pergola mnie natchnęła, bo u mnie i brata mogła by być jako przejście na tył ogrodu.
Patrycja_KG_Lu 23:23, 03 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Wiadomo, że nasze pomysły pojawiają się spontanicznie i pod wpływem jakichś konkretnych bodźców. A to się coś u kogoś zobaczy, a to ciekawa roślina i już myśl gdzie by ją posadzić. Norma

Ja lubię takie rozważania, bo można zobaczyć inne pomysły i rozwiązania niż tylko te własne.
Z niecierpliwością czekam na kolejne posty, bo jestem ciekaw co powiedzą posiadacze dojrzałych już ogrodów.

Chciałbym drzewa w ogrodzie, ale na wszystkie jakie lubię nie będzie miejsca. Trzeba to na chłodno przemyśleć, bo potem już się ich nie przesadzi.

Pomysły z architekturą i rzeźbami trafione. To takie urozmaicenie zieleni Twoja pergola mnie natchnęła, bo u mnie i brata mogła by być jako przejście na tył ogrodu.

Skoro Ci się podoba to pokażę Ci jak to wyglada u Marty już jako zdjęcie a nie rysunek, bo on efektu nie oddaje - https://www.instagram.com/p/CsJx2H9oQSk/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==
Makao 23:30, 03 cze 2023

Wpadam na chwilę na forum, szybko przegladam fotki i wpadł mi w oczy jarząb.

Ja mam jarząb od 7 lat. Nigdy nie chorował. Jarząb 'Titan' z jadalnymi owocami. Kupiłam specjalnie pod jarzębiaczek ale nigdy nie robiłam. Jakoś tak wyszło
Patrycja_KG_Lu 23:38, 03 cze 2023

Makao napisał(a)
Wpadam na chwilę na forum, szybko przegladam fotki i wpadł mi w oczy jarząb.

Ja mam jarząb od 7 lat. Nigdy nie chorował. Jarząb 'Titan' z jadalnymi owocami. Kupiłam specjalnie pod jarzębiaczek ale nigdy nie robiłam. Jakoś tak wyszło

Ładny kolor owoców ma na jesieni - taki mocno bordowy, przynajmniej po fotce tak wynika, kwitnie na biało. Czy rzeczywiście dorasta do 3 metrów tylko? Tak przeczytałam teraz na szybko u jednego sprzedawcy.
LIDKA 10:14, 04 cze 2023

Pati te drzewa na stelażach zwykle są piękne. Ale bardzo pracochlonne.
Nie wiem co robisz zawodowo ale jak wrócisz do pracy , dziecko żlobek lub przedszkole zacznie , to zobaczysz jak malo czasu jest na ogród.
Masz dużą powierzchnię, wielki warzywniak, pielenie zawsze będzie i inne prace.
Tak zaprojektuj Ogród a zwłaszcza drzewa żebyś niestała się jego niewolnicą.

Jesteś młoda i raczej doczekasz się wielkich drzew w ogrodzie. Zobacz ile pracy z liścmi jesienią ma Judith.

Ja juz nie doczekam dorosłosci moich drzew. Choć dzięki Ogrodowisku mam jakąś tam świadomość i drzew mam "tylko" albo "aż" 13. Na 1200 m2.

Nie pisze tego eseju żeby Cie straszyć.
Wiaan 11:48, 04 cze 2023

Podoba mi się Twoje planowanie od razu w połączeniu z elementami architektury. Jestem zła na siebie, że tak nie zaczynałam na swojej działce
Widzę w planach stelaże i choć pięknie to wygląda to pewnie jest bardzo pracochłonne. W jednej szkółce do której jeżdżę jest zrobiona taka sciana i brama z grabów i rozmawiałam z właścicielką zachwycając się tym dziełem i właśnie mówiła, że jest to owszem efektowne ale aby tak wyglądało kosztuje ich to dużo pracy. Mimo to może warto jednak spróbować może masz kogoś w okolicy kto będzie mógł pomagać w pracach w ogrodzie jeśli byłoby jej za dużo. Moi znajomi mają pana, który pielęgnuje im ogrod dwa razy w roku.
Patrycja_KG_Lu 13:27, 04 cze 2023

Dziękuje Wam za wszelkie porady dot. drzew na stelażu. Po pierwszym komentarzu Hani Gruszki ograniczyłam ich ilość do dwóch rabat zamiast 4 (pierwotnie miały się spotykać pod kątem prostym ze sobą). Twój komentarz Lidko utwierdza mnie w tym ograniczeniu. Ciężko z nich całkiem zrezygnować, bo są bardzo efektowne, nowoczesne w formę - macie jakąś inną propozycję/alternatywę na te 2 miejsca?Miałyby przesłonić widok na tył działki. Myślę, że super rozwiązaniem problemu z pracami przy przycinaniu jest pomysł Wiann - zatrudnienie kogoś z okolicy 2-3 razy w roku (widziałam takie ogłoszenia na grupie FB-owej mojej gminy).
Marcin89 15:10, 04 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuje Wam za wszelkie porady dot. drzew na stelażu. Po pierwszym komentarzu Hani Gruszki ograniczyłam ich ilość do dwóch rabat zamiast 4 (pierwotnie miały się spotykać pod kątem prostym ze sobą). Twój komentarz Lidko utwierdza mnie w tym ograniczeniu. Ciężko z nich całkiem zrezygnować, bo są bardzo efektowne, nowoczesne w formę - macie jakąś inną propozycję/alternatywę na te 2 miejsca?Miałyby przesłonić widok na tył działki. Myślę, że super rozwiązaniem problemu z pracami przy przycinaniu jest pomysł Wiann - zatrudnienie kogoś z okolicy 2-3 razy w roku (widziałam takie ogłoszenia na grupie FB-owej mojej gminy).
Pomyślałem o szpalerze z grabów kolumnowych ciętych na prostopadłościany. Oczywiście dopasowana odległość, by zachować pozory zielonej "ściany". Gdy będą lekkie przerwy też się nic nie stanie.
Uproszczenie to graby kolumnowe swobodnie rosnące, aby ograniczyć pracochłonność.

Wtedy wypadało by zrezygnować z grabów w innych częściach, żeby nie było za monotonnie.