Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 14:54, 01 cze 2023

Wstępna koncepcja najwyższego piętra. Proszę o uwagi i sugestie.

Edit: Lista, którą stworzyłam jakiś czas temu. Uzasadnienia były dopisane przy liście na stronie nr 20 (liściaste) i na stronie nr 3 (iglaste).

Drzewa, które mnie urzekły, zainteresowały:
1. Lipa
2. Brzoza
3. Graby lub buki
4. Judaszowiec kanadyjski
5. Wiśnie
6. Śliwa
7. Jarząb mączny
8. Miłorząb
9. Cyprysik
10. Sosna - np. sosna czarna 'green tower'
11. Świerk - o ozdobnych szyszkach

Neutralne podejście:
1. Magnolia
2. Klon
3. Platan
4. Głóg
5. Parocja
6. Dąb
7. Ambrowiec
8. Jodła
9. Daglezja;
10. Żywotnik.

Drzewa, które wykluczam:
1. Jesion
2. Kasztanowiec
3. Robinia
4. Topola
5. Olsza
6. Olcha
7. Wiąz
8. Katalpa
9. Paulownia
10. Czeremcha
11. Wierzba
12. Leszczyna
13. Grujecznik
14. Grusza
15. Jabłoń
16. Jałowiec
17. Cedr
18. Modrzew
19. Metasekwoja
20. Szydlica
21. Mamutowiec
TAR 15:56, 01 cze 2023

Nie wiem czy tego oczekujesz. Takie moje uwagi - brzozy, graby, buki, miłorzeby rosna olbrzymie - pomieszczą sie? Lipy nie polecam, wszystko sie klei od soku choc sa piekne i pachna, no chyba ze jakas miniaturowa. Z buków moze jakies szczepione na kijku lub kolumnowe albo Purple Fountain - bardzo piekne i dekoracyjne. Chociaz widzialam w Arboretum kolumnowego buka Dawyck i ta "kolumienka" w obwodzie miala lekko 10 m

Sosny kolumnowe, bośniackie - fajne i tez je bardzo lubie, świerki wolą wiecej wilgoci weź pod uwagę

Z kolumnowych drzew moze Graby Lucasy albo Ambrowce bodajże Slender Silhuette. Minus ambrowcow - pozno maja liscie. Szybko za to ruszaja klony i u mnie akurat graby. Moze jakąs późną magnolkę?
Marcin89 17:05, 01 cze 2023

W sumie podobne gatunki jak ja planuję. Też graby, brzozy 'Doorenbos', czy jarząb w ciekawej odmianie.

Mi osobiście nie podoba się brzoza z bordowymi liśćmi, wygląda bardzo sztucznie. Coś jakby mi nie gra. Zamienił bym na bordowolistne buki zdecydowanie

Te kolumnowe z prawej to mogły by być też graby jako nawiązanie do tych formowanych, sosny takie jak lubisz, czy nawet znaleźć lipy wąskie, kolumnowe
Judith 17:06, 01 cze 2023

Jestem
W kwestii wyboru drzew do ogrodu nie mam dużego doświadczenia, albowiem w moim ogrodzie jest wiele starych wielkich drzew i tska potrzeba i chęć sue pojawiały sporadycznie .
Z drzew, które sama sadziłam i mogę polecić w ciemno to klony Globosum. Nie bardzo kolumnowe, ale za to piękne .
Marcin89 18:45, 01 cze 2023

Judith napisał(a)
Jestem
W kwestii wyboru drzew do ogrodu nie mam dużego doświadczenia, albowiem w moim ogrodzie jest wiele starych wielkich drzew i tska potrzeba i chęć sue pojawiały sporadycznie .
Z drzew, które sama sadziłam i mogę polecić w ciemno to klony Globosum. Nie bardzo kolumnowe, ale za to piękne .

Dobrze, bardzo dobrze Bo mądrego warto posłuchać Jestem tu tylko jako gość, ale za to ileż można się przy okazji dowiedzieć.
Gruszka_na_w... 20:57, 01 cze 2023

Kumulacja bordowolistnych drzew sprawia dosyć przygnębiające wrażenie. Dzisiaj już bym ich nie sadziła w ogóle.
Uwrażliwiam na nieprzewidywalność śliw wiśniowych. Potrafią nagle, z niewiadomych powodów zejść z tego świata. W ciągu roku straciłam 6- letni i 10-letni egzemplarz. W szkółce poinformowali mnie, że to drzewa wrażliwe na niestabilność wody w glebie i źle reagują na susze lub zbytnie opady. Kilka osób z forum miało podobny problem.

Sosny w gliniastej glebie rosną kiepsko. Wymagają dobrego doświetlenia ze wszystkich stron.

Z zimozielonych na mojej glinie świetnie rosną świerki serbskie, z liściastych wąskokolumnowe graby Fastigiata, klon Ginnala i ściętolistny, ambrowiec, jarząby w odmianach, brzozy. Przy zakupie miłorzębów trzeba bardzo zwracać uwagę, czy to osobnik męski, czy też żeński. Ten drugi ma bardzo śmierdzące kwiaty o zapachu zjełczałego masła.

W pobliżu warzywnika sprawdzą się z pewnością rajskie jabłonki. One wcześnie startują, pięknie kwitną, ładnie się przebarwiają, a zimą długo zdobią kolorowymi jabłuszkami, do których chętnie zlatują się ptaki.

Jest jeszcze zimozielona choina kanadyjska. W glinie świetnie rośnie. Można ją puścić luzem lub formować w żywopłot lub stożki. Ma piękne, drobne, delikatne igiełki, miłe w dotyku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 22:54, 01 cze 2023

TAR napisał(a)
Nie wiem czy tego oczekujesz. Takie moje uwagi - brzozy, graby, buki, miłorzeby rosna olbrzymie - pomieszczą sie? Lipy nie polecam, wszystko sie klei od soku choc sa piekne i pachna, no chyba ze jakas miniaturowa. Z buków moze jakies szczepione na kijku lub kolumnowe albo Purple Fountain - bardzo piekne i dekoracyjne. Chociaz widzialam w Arboretum kolumnowego buka Dawyck i ta "kolumienka" w obwodzie miala lekko 10 m

Sosny kolumnowe, bośniackie - fajne i tez je bardzo lubie, świerki wolą wiecej wilgoci weź pod uwagę

Z kolumnowych drzew moze Graby Lucasy albo Ambrowce bodajże Slender Silhuette. Minus ambrowcow - pozno maja liscie. Szybko za to ruszaja klony i u mnie akurat graby. Moze jakąs późną magnolkę?

Zamierzam wybrać tylko te odmiany, które rosną mniejsze, aby się zmieściły. Lipy to sentyment z dzieciństwa i chciałabym je mieć. Widziałam pięknie prowadzony szpaler na stelażu podobny do grabowego. Wiem, że uważnie muszę wybrać odmiany, ilości i odstępy, aby zapewnić im odpowiednie warunki.

Ambrowca w tej odmianie widziałam tutaj gdzieś na Ogrodowisku, a te graby sobie wyszukam, bo nie kojarzę. A myślisz, że magnolia da radę bez osłonięcia od zachodnich wiatrów i podczas lubelskich zim/wiosen?
Patrycja_KG_Lu 22:57, 01 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
W sumie podobne gatunki jak ja planuję. Też graby, brzozy 'Doorenbos', czy jarząb w ciekawej odmianie.

Mi osobiście nie podoba się brzoza z bordowymi liśćmi, wygląda bardzo sztucznie. Coś jakby mi nie gra. Zamienił bym na bordowolistne buki zdecydowanie

Te kolumnowe z prawej to mogły by być też graby jako nawiązanie do tych formowanych, sosny takie jak lubisz, czy nawet znaleźć lipy wąskie, kolumnowe

Masz jakąś odmianę buka bordowego upatrzoną? Te graby, to kolumnowe odmiany czy potrzeba by było im też stelaże zrobić? Lip tam bym nie chciała z powodów, o których już TAR wyżej pisała. Byłyby za blisko budynku. Sosny chyba widziałabym jako pojedyncze akcenty tu i ówdzie niż szpaler.
Patrycja_KG_Lu 22:59, 01 cze 2023

Judith napisał(a)
Jestem

Oprócz tych, które sama sadziłaś to jesteś szczególnie zadowolona z jakiś, które zastałaś na działce?
Patrycja_KG_Lu 23:17, 01 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kumulacja bordowolistnych drzew sprawia dosyć przygnębiające wrażenie. Dzisiaj już bym ich nie sadziła w ogóle.

Kulminacja masz rację, że może powodować uczucie przesytu. A pojedynczy akcent? Zazwyczaj w ogrodach prezentowanych w programach ogrodniczych, tych na inspiracjach pinterestowych, u Danusi pojawiają się wyróżniające się kolorem drzewa/krzewy na tle innych.

Uwrażliwiam na nieprzewidywalność śliw wiśniowych. Potrafią nagle, z niewiadomych powodów zejść z tego świata. W ciągu roku straciłam 6- letni i 10-letni egzemplarz. W szkółce poinformowali mnie, że to drzewa wrażliwe na niestabilność wody w glebie i źle reagują na susze lub zbytnie opady. Kilka osób z forum miało podobny problem.

Słyszałam o problemach z Umbrami i Pissardi. Myślisz, że nie warto dawać na tej wąskiej rabacie od zachodu przy tarasie Amanogawy? Co zamiast niej w tym miejscu?

Sosny w gliniastej glebie rosną kiepsko. Wymagają dobrego doświetlenia ze wszystkich stron.
Z zimozielonych na mojej glinie świetnie rosną świerki serbskie, z liściastych wąskokolumnowe graby Fastigiata, klon Ginnala i ściętolistny, ambrowiec, jarząby w odmianach, brzozy. Przy zakupie miłorzębów trzeba bardzo zwracać uwagę, czy to osobnik męski, czy też żeński. Ten drugi ma bardzo śmierdzące kwiaty o zapachu zjełczałego masła.

Mój mąż bardzo chciałby jedną sztukę miłorzębu mieć. Super byłoby go gdzieś wyeksponować, tylko jeszcze nie wiem w którym miejscu. Raczej wybiorę drobniejszą odmianę, może tą, o której TAR pisała wyżej. Z sosnami i świerkami parcia nie mam. Raczej pojedyncza sztuka/kilka nie w szpalerze lub nawet w ogóle mogę odpuścić. Te graby Fastigiata byłyby dobrym pomysłem na wchodnią stronę (co zresztą zasugerował też Marcin), prawda?

W pobliżu warzywnika sprawdzą się z pewnością rajskie jabłonki. One wcześnie startują, pięknie kwitną, ładnie się przebarwiają, a zimą długo zdobią kolorowymi jabłuszkami, do których chętnie zlatują się ptaki.

Jakie odmiany polecasz? Duże one rosną? Cień liczyć taki jak ich wysokość?

Jest jeszcze zimozielona choina kanadyjska. W glinie świetnie rośnie. Można ją puścić luzem lub formować w żywopłot lub stożki. Ma piękne, drobne, delikatne igiełki, miłe w dotyku.

Muszę się jej przyjrzeć bliżej. Kojarzysz u kogo można zobaczyć tu na Ogrodowisku?