Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony ... ogród

Zielony ... ogród

iwonaz 15:56, 09 wrz 2012

betysia napisał(a)
Dziekuje za....przecudne zdjecie i...nie tylko...!
pozdrawiam goraco!!!!!!

Miło, że wciąż jesteś. Pozdrawiam
Konstancja30 16:35, 09 wrz 2012

Iwonko ... a gdzie obraz ... ja się domagam tak nie zawaham się tego słowa użyć obrazków z Twojego cudnego ogrodu ...
iwonaz 16:40, 09 wrz 2012

Ha,ha ...Iza, wciąż mylisz mój ogród z jakimś innym , ale dziękuję, Twój entuzjazm dodaje mi sił Wstydzę się pokazać...miernota tego roku oj miernota...chyba za bardzo się spinałam z tymi oczekiwaniami i wyszła bryndza. Nawet ukochana lysimachia miała tylko jeden kwiat , ale za to jaki piękny!..
iwonaz 16:51, 09 wrz 2012

A to jest ten wstrętny grad, który zmasakrował ogródek. Tak naprawdę nie przeżywałam zniszczeń w ogrodzie tak bardzo bo w innych rejonach Polski ludzie przeżywali koszmarne tragedie tracąc uprawy lub dachy. U mnie jedynie napsocił...mąż od razu go złapał w obiektyw...

iwonaz 20:18, 07 paź 2012

Wspomnienie końcówki lata, pioruńsko szybko w tym roku minęło...ale dało też dużo do myślenia na temat nowych koncepcji i zmian....no! domu narazie nie przemaluję...ale jest inna koncepcja, która będzie zrealizowana za kilka dobrych lat...ale ja już się cieszę

Jedyny kwiat jaki mi w tym roku pokazała, ale widać że roślina się zadomowiła, więc może za rok będzie lepiej

Lubię tam siedzieć...zaczynam mieć zaciszne kąciki w ogrodzie

Kwitnie jeszcze Cobea, ma ogromne liście...za rok muszę zdobyć białą

Krówka

Przetacznik 23:17, 07 paź 2012

Cos niesamowitego! To zdjecie jest bardzo wymowne...
Jedna chwila i szkody w ogrodzie : ( Przykro i budzi sie respekt wobec natury)
Dziekuje Ci Iwonko za bardzo mile sowa skierowane do mnie, ucieszylas mnie...
Pozdrawiam serdecznie
akanta 18:16, 10 lis 2012

Iwonko coraz piękniej,kącik z ławeczką uroczy,Lisimachia piękna kitka,nabieram na nią coraz większego apetytu a w piesiu się zakochałam .Wiesz w ogrodzie są lepsze i gorsze lata i musisz się na to przygotować,są też i straty,niestety i w dorosłych ogrodach.Musiałam wykopać półkolisty szpaler z 7 jałowców Hiksi/kolumnowych/ ok.2 m h i to dopiero ,dziura w ścianie ,brak osłony dla Rh.Już tam coś posadziłam ale niestety znowu muszę się przyzwyczajać do innego luku,no i czekać na zamierzony efekt.No cóż cierpliwość cechą ogrodnika trzeba przywyknąć.Pozdrawiam.
anna_studio 19:38, 23 lis 2012

Popodziwiałam...zakątki... krzesełko.... i grad...
Niesamowite to zdjęcie z rynną.
Pozdrawiam i dziękuję, że zaglądasz też do mnie...
alinak 20:10, 23 lis 2012

dość późno tu trafiam , ale lepiej późno niż wcale . jak tam planowania na wiosnę ??. już jest pięknie i bardzo zadbany ten twój ogród .musisz jednak trochę " posprzątać "te pojedyncze rośliny z trawy , tylko to mi nie pasuje u ciebie . ważne jest stworzenie zielonej ściany która będzie tłem .- szkieletem ogrodu.
pozdrawiam
iwonaz 13:45, 20 sty 2013

Taaa...plany na wiosnę już się klarują. Myślcie co chcecie - sprzątania nie będzie....tylko dosadzanie. Dobrze u mnie rosną irysy syberyjskie...sama nazwa wskazuje, że musi być im u mnie dobrze Mam tylko błękitne, ale tej wiosny przyjadą koleżanki w kolorze velvet, biały, cytryna, blady róż. Muszę przyznać się, że zawsze zarzekałam się...żadnych żółci w moim ogrodzie..., ale zakochuję się w kolorze cytrynowym, ponieważ jest to niesamowity odcień, który sprawia, że wszystkie pozostałe barwy w ogródku jak fiolet,biel, róż i niebieski nabierają niesamowitego ciepła, uważam że cytrynowy daje wspaniały efekt z bielą. Cudownie. Chyba się nawet skuszę na żółtą piwonię. Zaplanowałam 5 nowych odmian funkii z elementem gold w nazwie , wilczomlecz Polychroma, tawuła golden Carpet, trytoma Ice Queen.
W zeszłym roku w ogromnej ilości rozmnożyłam czyśćca wełnistego i marcinki...aha i rozchodnika. Dojdzie kilka ozdobnych iglaków, bo w ogrodzie robi się coraz zaciszniej i mogę bez obaw o zimne wiatry dosadzać ich coraz więcej, dojdzie jeszcze jedna wierzba hakuro, krzewuszki zostaną wyrzucone z pierwszego planu w kąty ogrodowe, (jestem rozczarowana tymi krzakociami) mam takie miejsce przy ogrodzeniu gdzie bez przerwy giną mi drzewa.. nic się tam dłużej nie uchowa...nie wiem co jest przyczyną, ale nie będę z tym walczyć po swojemu tylko poddam się przyrodzie i zasadzę tam to, co parę metrów dalej świetnie rośnie w opuszczonym buszu ....a mianowicie czarny bez. Będę go formować jak dobrze podrośnie na drzewo, więc rozlazłego krzaka tam mieć nie będę. Chcę też dosadzić floksa Darwin Joice, świetnie rozświetla rabaty, w tamtym roku posadziłam pierwszego i jestem z tej rośliny zadowolona.
Kwiaty są nieszczególne, ale liście ma wspaniałe
No i chciałabym zrobić w końcu to ciurkadełko, na które materiały kupiłam już zeszłej wiosny...czekają.
Generalnie chaotycznie to wszystko na razie wygląda, ale jak wielu powtarza - ogród to wiecznie nieskończone dzieło... i co roku jest zupełnie inny...
Oby do wiosny