Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 19:43, 25 sty 2024

A może na części placyku (np. na tej wskazanej przez Ciebie na zielono) posadzić coś bez wydzielania rabaty? Podobne rozwiązanie jest u Juzi (wątek W Kruklandii). Nieoczywiste rozwiązanie .
NowaKiKi 21:53, 25 sty 2024

Odnośnie placyku to druga opcja,czyli nie wydzielać rabaty ale tam gdzie się nie będzie chodzić posadzić jakies roślinki
Marcin89 09:56, 26 sty 2024

Taką opcję z roślinami w grysie rozważałem po mojej stronie. U mnie mógłbym dać kulki z lawendy, bo w tym miejscu ich gorszy wygląd zimą i wiosną by mnie nie drażnił i pasują do kamienia.

A po brata stronie wcześniej miałem pomysł małego ekranu z laurowiśni i przed nim pas ciemierników. Ale to już miało być w korze.

A teraz mi się oczy zaświeciły. Można by dać kępki hakone w grysie. Jedna odmiana, zielona, czy żółta
Marcin89 10:00, 26 sty 2024

Wczoraj próbowałem znaleźć info o bluszczu i jedno źródło podawało, że urośnie nawet w samym żwirze. To tym bardziej zniesie go jako ściółkę

Na zdjęciach znalazłem kilka realizacji, ale bardziej w żwirze kolorowym, okrągłym. Ja chcę dać grys granitowy.
NowaKiKi 10:57, 26 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Taką opcję z roślinami w grysie rozważałem po mojej stronie. U mnie mógłbym dać kulki z lawendy, bo w tym miejscu ich gorszy wygląd zimą i wiosną by mnie nie drażnił i pasują do kamienia.

A po brata stronie wcześniej miałem pomysł małego ekranu z laurowiśni i przed nim pas ciemierników. Ale to już miało być w korze.

A teraz mi się oczy zaświeciły. Można by dać kępki hakone w grysie. Jedna odmiana, zielona, czy żółta

hakonki super by wygladały, popieram
AgaBoso 11:01, 26 sty 2024

Cześć Marcinie, wydaje mi się jeszcze się nie witałam od jakiegoś czasu po cichu obserwuję co się u Ciebie dzieje, dużo można się nauczyć z wpisów na Twoim wątku, tyle tu pomocy i rad trzymam kciuki, nadrabiam kolejne strony i będę zaglądać na najnowsze
Patrycja_KG_Lu 11:28, 26 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
I zobaczcie kolejny dylemat początkującego

Wizualnie pasowało by mi oddzielić ścieżkę i pas z bluszczem. Dla bluszczu było by też raczej lepiej rosnąć w korze, moim zdaniem. Zużycie ekobordów podwójne.

Druga opcja też nie będzie źle wyglądać, tylko będzie ścieżka szeroka z zatopionymi roślinami. Można potraktować jako opaskę budynku. Bluszcz tak mocno nie sypie liśćmi, więc chyba też ok. Ale czy będzie dobrze rósł? Tego nie wiem. Tutaj mniej ekobordów pójdzie, ale o połowę więcej grysu.

I ja tak mam ze wszystkim... Niezdecydowany

Może zwężyć ścieżkę o 20-30 cm i wtedy masz całość w grysie i mniej go pójdzie.
Patrycja_KG_Lu 11:36, 26 sty 2024

No i wyszedł też placyk z grysu, ale dziwnie zakończony równo z rabatą. Dlaczego tak? Bo nie widzę tutaj trawnika, który i tak by był zadeptany i nie wiadomo jak tu zraszacz zaplanować na taki wąski pasek? Ale urwanie tej ścieżki też średnio wygląda? Nie wiem co zrobić.

Jak dla mnie wyszło super, bo trawnik masz w ładnym prostokącie. Nie kończy się wcale głupio. Na upartego możesz dać płyty w żwirze i te same przechodzące w trawę, kończące się na zejściu z tarasu.

Edit: Tak jak tu —> https://pin.it/40jKRTvMK
Marcin89 16:58, 26 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Cześć Marcinie, wydaje mi się jeszcze się nie witałam od jakiegoś czasu po cichu obserwuję co się u Ciebie dzieje, dużo można się nauczyć z wpisów na Twoim wątku, tyle tu pomocy i rad trzymam kciuki, nadrabiam kolejne strony i będę zaglądać na najnowsze
Cześć Agnieszka, bardzo mi miło Zapraszam do czytania, ostatnio dużo się dzieje w kwestii projektowania.

Dziś sam skorzystałem z pogody i sporo zrobiłem w części warzywnej
Marcin89 17:01, 26 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak dla mnie wyszło super, bo trawnik masz w ładnym prostokącie. Nie kończy się wcale głupio. Na upartego możesz dać płyty w żwirze i te same przechodzące w trawę, kończące się na zejściu z tarasu.
Edit: Tak jak tu —> https://pin.it/40jKRTvMK
O bardzo fajny pomysł, muszę to pokazać bratu i bratowej

Sam pomyślałem o wyjściu płytami w trawnik, tam gdzie brat ma przejście przez rabatę. A tu na to nie wpadłem

Takie małe elementy są zawsze jakimś urozmaiceniem i przełamały by troszkę ten prostokąt trawnikowy.