Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

edi75 16:24, 28 sie 2024

Ja moje brzozy podlewam 2 razy dziennie
Judith 16:28, 28 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Dziś mam upał, 32 stopnie. Platany sadzone w poniedziałek, ambrowce wczoraj.

Czy te posadzone drzewa podlewać 1 raz dziennie, tak ze 10 l wody na drzewko?

Czy lepiej 2 razy dziennie?

Anda radzi podlewać raz na 2-3 dni ale jednorazowo nawet 40 litrów. Woda musi dotrzeć głęboko. Stosuję się do tej rady i moja zamierająca wiśnia odżyła i nabrała wigoru. Podobnie traktuję róże sadzone wiosną - są w doskonałej kondycji.
AgaBoso 16:43, 28 sie 2024

Cenna uwaga. Muszę przeprosić moje owocowe drzewka w donicach, rzadko je podlewam. Choć poziomki w tych donicach mają się dobrze.
Marcin89 16:51, 28 sie 2024

Zawsze stosowałem zasadę 3 dni po posadzeniu mocno podlewać. Potem tak żeby kontrolować wilgotność podłoża - rzadziej, ale dużo wody.

A tutaj chcę zabezpieczyć drzewa na upał. Ale też nie chcę zalać, żeby zgniły korzenie. Stąd pytanie
Judith 16:53, 28 sie 2024

Marcin, podobne obawy - o zalanie - miałam przy różach. W efekcie niemal je zabiłam.
Pamietaj, że masz piaszczystą glebę. Nie ma opcji, by korzenie zgniły przy podlewaniu .
Marcin89 21:25, 28 sie 2024

Judith napisał(a)
Marcin, podobne obawy - o zalanie - miałam przy różach. W efekcie niemal je zabiłam.
Pamietaj, że masz piaszczystą glebę. Nie ma opcji, by korzenie zgniły przy podlewaniu .
Oby tak było. Wlałem dziś naprawdę dużo. Na froncie każdy ambro po 20 l na pewno. A wszystkie dołki mokre, woda długo stoi zanim wsiąknie.
Marcin89 15:36, 29 sie 2024

Żywopłot grabowy. Tak dla porównania szerokości. Na górze zdjęcia mój jednorzędowy, na dole z drugim rzędem grabów, dostawionych w doniczkach. W sumie jest bardzo wąski, tak jak chciałem

Jedne graby mają mniejsze przyrosty, drugie po cięciu zwariowały. Jak widać choroba grzybowa się wkradła (już raz opryskałem). Także są i ciemne strony ogrodowania.

Marcin89 15:48, 29 sie 2024

Sadzonki kocimiętek Cat's Meow z tej wyprzedaży. Chyba jedna padła.

A przy okazji rozplenica Moudry, która ma najwięcej słońca i zakwitła

A to drugie kwitnienie kocimiętek
Angelika95 21:40, 29 sie 2024

Żywopłot grabowy prezentuje się fajnie. Chyba jesteś zadowolony? W Twoim przechowalniku gęściej niż na niejednej nowej rabacie, będziesz miał czym obsadzać. Jakie kolejne plany ogrodowe? Jakaś rabata będzie jeszcze w tym roku? Zdjęcia są, ale ja bym chciała jakąś szerszą perspektywę, żebym sobie mogła wyobrazić co gdzie jest
Marcin89 21:45, 29 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
Żywopłot grabowy prezentuje się fajnie. Chyba jesteś zadowolony? W Twoim przechowalniku gęściej niż na niejednej nowej rabacie, będziesz miał czym obsadzać. Jakie kolejne plany ogrodowe? Jakaś rabata będzie jeszcze w tym roku? Zdjęcia są, ale ja bym chciała jakąś szerszą perspektywę, żebym sobie mogła wyobrazić co gdzie jest
Oczywiście, że zadowolony, graby mają piękne liście

No trochę jest planów, typu dokończyć ścieżki, może odmalować gospodarczy i go obsadzić. A na rabatach późną jesienią sadzenie miskantów i hortensji. Jeśli znajdę i zdecyduję się na graby kolumnowe FF to też w tym roku bym chciał jeszcze.

W szerszej perspektywie to jest bajzel widoczny

Dziś wysiałem kapustę pak choi, rzodkiewkę i sałatę. Pierwszy raz o tej porze roku Także zajęć nigdy nie braknie.