Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 11:47, 09 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
To piszesz, że rozpętałem burzę Dziś chyba kolejne rysunki będą. Ale najgorsze jest to, że wszystko mi się podoba i ciężko to poupychać. A ile roślin mi zostanie. Cały czas myślę, czy dać gdzieś pampasową na próbę... piękne są to trawy

Daj. Moja zime przeżyła a zabiłam ją przesadzaniem w kolejnym roku w kamyki. U mojej Szefowej na glinie zimuje 3 lata już. Otula ją na zimę. I pięknie kwitnie. Ma 3 szt.

Tylko bierz pod uwage że te miotełki nie mają koloru jak na picowanych fotkach w necie.

Marcin a nie mozesz zrobić jakiejś tymczasowej rabatki za żywoplotem grabowym na te rośliny co masz a nie wiesz co z nimi? Masz tam jeszcze sporo miejsca.
Patrycja_KG_Lu 11:52, 09 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)
Marcin

Posadź drzewa
Przygotuj wszystkie rośliny
I zrób spontana
Zobaczysz że wyjdzie fajnie
Dziś planujesz
Za miesiąc zmienisz zdanie

To chyba zależy od osobowości i preferencji. U mnie po każdym spontanicznym zakupie, którego nie miałam w planach i spontanicznym sadzeniu finalnie po czasie wychodzi, że nie jestem zadowolona.
Marcin89 12:17, 09 lut 2025

LIDKA napisał(a)

Daj. Moja zime przeżyła a zabiłam ją przesadzaniem w kolejnym roku w kamyki. U mojej Szefowej na glinie zimuje 3 lata już. Otula ją na zimę. I pięknie kwitnie. Ma 3 szt.

Tylko bierz pod uwage że te miotełki nie mają koloru jak na picowanych fotkach w necie.

Marcin a nie mozesz zrobić jakiejś tymczasowej rabatki za żywoplotem grabowym na te rośliny co masz a nie wiesz co z nimi? Masz tam jeszcze sporo miejsca.
Wiesz co, jeszcze nie zapadła klamka co będzie na tylnej granicy ogrodu (za drugim trawnikiem, za orzechem) Chętnie tam dam żywopłot liściasty z różnych gatunków, trochę traw, może te azalie japońskie. To będą kolejne etapy. Tak jak i okolica warzywnika - krzewy owocowe, drzewka kolumnowe. Na sadzonki grabu mam też plan. Jak się napalę to i marcu to zrobię Wysadzić z doniczek będzie szybko i przyjemnie

Ps. Nie mogę się doczekać jak sadzonki zaczną znikać z rozmnażalnika. Odzyskam to miejsce na warzywa.
Marcin89 12:22, 09 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

To chyba zależy od osobowości i preferencji. U mnie po każdym spontanicznym zakupie, którego nie miałam w planach i spontanicznym sadzeniu finalnie po czasie wychodzi, że nie jestem zadowolona.
Mam tak samo Żałuję trochę tych zakupów przed budową i w trakcie. Nadmiar roślin, których chyba nie chcę. Najlepszy przykład to miniaturowe azalie, które rozmnożyłem i wcale efektu wow nie robią (nawet nie wiecie które, bo giną na zdjęciach). A drugi świeży przykład: krwawnica, kupiłem i rozmnażam, a nigdzie jej na rysunkach NIE MAM.
Marcin89 12:27, 09 lut 2025

Zrobiłem przegląd nasion warzyw, póki co mam sporo pietruszki, marchewki, rzodkiewki i groszku. W sumie wszystko na pierwsze wysiewy, a dymkę się kupi

Z pomidorów mam tylko jeden (Malinowy Ożarowski), co mnie cieszy. Będą sadził więcej nowych odmian po mniej sztuk. Trzeba testować
Angelika95 12:43, 09 lut 2025

Oj tak, ja też żałuję swoich zakupów bez planu. Ile pieniędzy zmarnowałam... Brak mi doświadczenia na spontaniczne nasadzenia.
olciamanolcia 12:44, 09 lut 2025

A może krwawnice w brzozy? Albo platany?
Ona sobie i w suchym i mokrym poradzi a ponadto jest przepiękna i rośnie w mig
Że stipą i szałwią różowa extra

olciamanolcia 12:44, 09 lut 2025

Jak trzeba usunę foty
Marcin89 12:55, 09 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)
Jak trzeba usunę foty
Absolutnie nie, mają zostać. Żebym pamietał z czym sadzić krwawnicę
Angelika95 13:00, 09 lut 2025

No i po takich zdjęciach to i ja bym chciała mieć krwawnicę