Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

mrokasia 08:11, 23 mar 2025

Ładnie się zaczynają te rabaty. Teraz trochę jak czyste kartki czekające na zapisanie .
Ciekawa jestem efektu końcowego.
Ręka drżała przy cięciu cisów?
Marcin89 09:34, 23 mar 2025

Darecka napisał(a)
Hoho Marcin, aż się sama zmęczyłam, czytając listę Twoich dokonań z ostatnich 2 dni .
Człowiek urywa się z roboty, żeby machać ochoczo szpadlem jakby jutra nie było i jeszcze się z tego cieszy hahaha. Ale praca w ogrodzie to nie praca, a odpoczynek (nawet jeśli bardziej przypomina szychtę w kamieniołomach ). Gdyby dało się tak dobę (tą nie-zarobkowo-roboczą) rozciągnąć o kilka godzin, to i tak ogrodnikowi zawsze będzie mało

Twoja historia trochę skojarzyła mi się z tą- od balkonowego amatora zieleni wszelakiej, po ogrodnika ( a w Twoim przypadku to nawet architekta krajobrazu i to jeszcze po studiach kierunkowych) pełną gębą :

https://www.youtube.com/watch?v=jgtz_o3td6I

Bardzo ciekawam, co wyczarujesz w tym roku, trzymam kciuki za wszelakie przedsięwzięcia ogrodowe

No w sumie podobna historia jak u mnie Ja z kolei od dziecka miałem w głowie ogród. Zaczęło się od przynoszenia różnych roślin z lasu, czy pola. Zbieranie kwiatów na bukiety, czy nawet chęci odchwaszczania pomidorów, gdzie byłem na wakacjach u babci i dziadka

Dziękuję za wsparcie
Marcin89 09:40, 23 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ładnie się zaczynają te rabaty. Teraz trochę jak czyste kartki czekające na zapisanie .
Ciekawa jestem efektu końcowego.
Ręka drżała przy cięciu cisów?
Puste rabaty były od jesieni, dlatego zapełnianie ich cieszy Ręką mi nie drżała przy cisach. Gorzej było przy ambrowcach i platanach. A już najgorzej poszło z jodłą koreańska, która mnie mocno drażni swoim wyglądem

Dobrze, że przy ustawiania roślin zrobiłem korektę rysunku z lutego Zaraz napiszę.
Marcin89 09:52, 23 mar 2025

Przydało by się zdjęcie od przodu rabaty, ale nie mam.

Tył:
Zrobiłem 2 grupy hortensji Polar Bear po 3 sztuki w przestrzeni pomiędzy brzozami. W tyle za środkową brzozą 2x miskant Herman Müssel. Zaś lewy i prawy brzeg taki sam: powtórzony 1x miskant Herman Müssel i 4x miskant Kleine Silberspinne.

Miało być 8 hortensji, a jest 6.
Miało być 17 miskantów, a jest 12. Zamiast 3 odmian będą 2. Uff

Środek: w planach jeżówki Magnus i szałwia Caradonna.
Brzeg: w planach ostnice i kocimiętki. Może czasem jeszcze szałwia. Podobają mi się ostnice w grupach (tak jak ostatnio pokazywała Patrycja). Tylko muszę mieć też kwiaty. Nie mam miejsca na łany traw

Cisy są w obrębie środka i brzegu. Wysunięte przed brzozy.
Patrycja_KG_Lu 10:18, 23 mar 2025

Doczytałeś już może w jakich odległościach sadzić ostnice? Masz już swoje?

Z mniejszą liczbą na rabacie czy to sztuk czy odmian chyba lepiej wyjdzie. Dobra decyzja.
Marcin89 18:18, 23 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Doczytałeś już może w jakich odległościach sadzić ostnice? Masz już swoje?

Z mniejszą liczbą na rabacie czy to sztuk czy odmian chyba lepiej wyjdzie. Dobra decyzja.
Kiedyś pytałem, to wyszło, że co 50 cm będzie ok. Chociaż wtedy będą się dotykać górą sąsiednie sztuki

Tak, mam w rozmnażalniku.

Patrycja_KG_Lu 20:09, 23 mar 2025

Dzięki wielkie. Trochę mnie to zdziwiło, bo seslerie mam co 50 cm i trzcinniki Overdam. Stipa kojarzyła mi się jako ta węższa.
Marcin89 21:08, 23 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki wielkie. Trochę mnie to zdziwiło, bo seslerie mam co 50 cm i trzcinniki Overdam. Stipa kojarzyła mi się jako ta węższa.
Moje małe kępy mam gęsto posadzone i zlewają się ze sobą. Ale jak przypomnę sobie pierwszą kupioną i jej rozmiar, to 50 cm wydaje się nawet mało. Pokrój stipy rozszerza się ku górze.
JoanNa 22:36, 23 mar 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Powinny wypuścić. Cis bardzo dobrze reaguje na ostre cięcie. Nie tak jak tuja.

Puszczą puszczą, tnij i się nie bój-ja juz psioczyłam na moje Hicksii od strony sąsiada,że już trzecia wiosna im idzie a one takie chudziny i kiedy tej masy nabiorą..a wczoraj zauważyłam że wlasnie od dołu uśpione oczka się budzą i gołe gałązki wkrótce sie zazielenią Ogród uczy cierpliwości.
Marcin, ale cena powalająca-również poproszę o namiary na priv. Ja w pt.dokupilam 8szt Groenlandów właśnie do formowania, i placilam 25zl za doniczkę..co prawda może troszkę bardziej rozkrzewione, no ale i tak do ścięcia i tak. Te 8zl brzmi aż niewiarygodnie.
Marcin89 23:02, 23 mar 2025

JoanNa napisał(a)

Puszczą puszczą, tnij i się nie bój-ja juz psioczyłam na moje Hicksii od strony sąsiada,że już trzecia wiosna im idzie a one takie chudziny i kiedy tej masy nabiorą..a wczoraj zauważyłam że wlasnie od dołu uśpione oczka się budzą i gołe gałązki wkrótce sie zazielenią Ogród uczy cierpliwości.
Marcin, ale cena powalająca-również poproszę o namiary na priv. Ja w pt.dokupilam 8szt Groenlandów właśnie do formowania, i placilam 25zl za doniczkę..co prawda może troszkę bardziej rozkrzewione, no ale i tak do ścięcia i tak. Te 8zl brzmi aż niewiarygodnie.
Już przyciąłem, niemalże o połowę z wysokosci i jeszcze pojedyncze gałązki skracałem.

Groenland jest kolumnowy, też mam. A teraz kupiłem Taxus baccata, czyli cis pospolity, który rośnie ogromny. Ale nadaje się do formowania.

Zaraz wyślę