Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 19:58, 01 kwi 2025

Marcin drzewa sa drogie. Te za 46 zł wygladają ok. Bedą wymagały czasu palików i pracy ale urosną.

A nie możesz kupić drzewek w lokalnej szkółce?

Ja sobie zamawiam u Pani Edytki co chce, czasem musze czekać kilka tyg ale mi przywozi ładne sadzonki.

Marcin89 20:02, 01 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin drzewa sa drogie. Te za 46 zł wygladają ok. Bedą wymagały czasu palików i pracy ale urosną.

A nie możesz kupić drzewek w lokalnej szkółce?

Ja sobie zamawiam u Pani Edytki co chce, czasem musze czekać kilka tyg ale mi przywozi ładne sadzonki.

W tych lokalnych to drogo bardzo albo nie ma. Kiedyś w markecie była Amanogawa, ale niska, za 37 zł. Muszę pojeździć. Już nawet rozważam Bielany Wrocławskie, tam gdzie kupiłem drzewa.
mrokasia 20:05, 01 kwi 2025

Te graby to jakiej wysokości ? Wydają się drogie jak na takie egzemplarze.
Amanogawy bardziej ok.
Marcin89 20:07, 01 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Te graby to jakiej wysokości ? Wydają się drogie jak na takie egzemplarze.
Amanogawy bardziej ok.
Sprawdziłem ofertę, 80-120 cm. Zdjęcie jest z dzisiaj.

Chyba rozumiem czemu szczepienie jest raz na prosto, raz z tym uwypukleniem.

Gdy łącza dwa pędy pod skosem jest łagodne przejście (jak u grabów). Gdy na podkładce zaszczepia się "oczko" odmiany szlachetnej jest ten zakręt, bo tak wybija pęd z tego miejsca (jak u wiśni). To druga metoda to jak u sadowników. Przy roślinach ozdobnych powinna być ta pierwsza
Angelika95 21:48, 01 kwi 2025

Ja się nie znam na drzewach, ale ceny zachęcające. Zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć od razu duże czy masz w sobie cierpliwość
Wiolka5_7 22:53, 01 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Na oczy nornicy nie widziałem Jakby tu nie było.

Mam dwa wspomnienia - długo przed rabatą na froncie, gdy stała goła ziemia był dziwny otwór w gruncie, jakby ktoś wbił kij od miotły. Ale lokatora nie było. Drugie - to już po poplonach i po zdjęciu agro - kopałem koło podmurówki i ziemia w jednym miejscu zapadła się w dół. Ale nie do końca tunel, tylko jakby mini zapadlisko pod podmurówkę. Jakby tam ziemia była słabo podsypana pod beton.

Takie dziury właśnie u mnie były ,jak nornica buszowała.
Patrycja_KG_Lu 09:11, 02 kwi 2025

Te graby jakieś takie średnie jakościowo i wysokością.

Amanogawy te co w niedziele oglądałam to pierwsze za 90 zł pokrojem wyglądały podobnie, bo wysoki patyk i delikatne wypustki (pod kątem prostym), niemal zero rozgałęzień. Nie wiem jak te Twoje, ale tamte były powyżej 2 m lekko. Te drugie po 80 zł wysokie identycznie, ale rozgałęzienia zaczynały się na około 1/3 wysokości, były takie idące do góry przy głównym pniu, a nie na boki. Żałuję, że zdjęcia nie zrobiłam, ale były mniej więcej tak rozgałęzione:
Marcin89 09:20, 02 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Te graby jakieś takie średnie jakościowo i wysokością.

Amanogawy te co w niedziele oglądałam to pierwsze za 90 zł pokrojem wyglądały podobnie, bo wysoki patyk i delikatne wypustki (pod kątem prostym), niemal zero rozgałęzień. Nie wiem jak te Twoje, ale tamte były powyżej 2 m lekko. Te drugie po 80 zł wysokie identycznie, ale rozgałęzienia zaczynały się na około 1/3 wysokości, były takie idące do góry przy głównym pniu, a nie na boki. Żałuję, że zdjęcia nie zrobiłam, ale były mniej więcej tak rozgałęzione:
W sumie w tej cenie kuszą mnie te wiśnie. A jeszcze dwóch sprzedawców obiecało dziś foty.

A co myślisz o miejscu szczepienia? Twoje też mają to "kolanko" na dole?
olciamanolcia 09:45, 02 kwi 2025

Kiedyś Danusia mi napisała że drzewo to nie mebel że ustawisz przestawisz jak Ci się podoba

Moje graby też były krzywe ale duuuuzo wyższe i duuuuzo tańsze

Możesz spróbować naprostować ale myślę że jak urosną i się wzmocnią krzywizna będzie zniwelowana
Patrycja_KG_Lu 10:13, 02 kwi 2025

Nawet nie zwróciłam na nie uwagi, u mnie i tak zazwyczaj dół drzewa jest przykryty roślinami (trawy lub byliny). Oczywiście o ile nisko przy ziemi jest miejsce szczepienia. W niedziele zrobię Ci dokładniejsze zdjęcia.
P.S. Właśnie zadzwoniłam do małego ogrodniczego dwie miejscowości dalej. Mają takie 160 cm po 50 zł. Pojadę je obejrzeć przed niedzielą.