Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 14:38, 31 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Cholera. Dziwne, że problem dotyczy aż 21 cebulek... W 3 oddzielonych od siebie chodnikiem rabatach. Głęboko by musiał kopać pod chodnikiem, chyba że górą łazi.

Do 60 cm głębokości spokojnie się dokopie. Na powierzchnię też potrafią wyleźć, ale rzadko, bo wtedy są narażone na ataki drapieżników (np. kotów).
Marcin89 14:42, 31 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Może cebulki jakieś chore były? To od jednego sprzedawcy? Ta sama partia?
Od jednego były Gladiatory, Purple Rain i irysy żyłkowane w 2 odmianach. Tylko czosnek Purple Rain nie wyszedł. Wszystko sadzone w jednym dniu.
LIDKA 21:00, 31 mar 2025

Wszystkie jakie kupiłeś purple rainy nie wyszły?
mrokasia 21:25, 31 mar 2025

Współczuję strat. Mnie kiedyś coś wrąbało iryski żyłkowane. Chyba nornica.
Patrycja_KG_Lu 21:36, 31 mar 2025

Marcin a na tej rabacie z boku to zacząłeś sadzenie poza drzewami i tymi cisami co ostatnio pokazałeś? Będziesz się trzymał tego narysowanego planu? Jakie hortensje tam dajesz? Na tej środkowej rabacie wspólnej z bratem na froncie w końcu odpadła hortensja czy została, bo nie pamiętam?
Kordina 22:18, 31 mar 2025

U mnie Purple Rain też jeszcze nie widoczny w porównaniu z całkiem dużym Alwus Maxima i malutkim Milenium. Może one potrzebują jeszcze trochę czasu?
Marcin89 22:56, 31 mar 2025

Lidka, tak, wszystkie. Dla mnie też jest to dziwne. Kasia, może jeszcze wyjdą. Bożena, dobrze kombinujesz. Też tak pomyślałem, ale nie mam wiedzy na ten temat
Marcin89 23:01, 31 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin a na tej rabacie z boku to zacząłeś sadzenie poza drzewami i tymi cisami co ostatnio pokazałeś? Będziesz się trzymał tego narysowanego planu? Jakie hortensje tam dajesz? Na tej środkowej rabacie wspólnej z bratem na froncie w końcu odpadła hortensja czy została, bo nie pamiętam?
Nie, rosną tam tylko ambrowiec, jodła i cisy. Plan modyfikuję w głowie. Jak zacznę sadzić, to rozstawię doniczki, czy rośliny. Ciemierniki chcą już do gruntu Na ten bok wytypowałem Vanille Fraise i jedną Magical Kilimandżaro.

Dobrą masz pamięć Na froncie nie mam hortki. Rośnie w rozmnażalniku nadal. Cały czas myślę, czy oddać komuś, czy wcisnąć między tarasy, czy na front właśnie. Inna opcja to duża donica. Ale to jest dokładanie sobie pracy z podlewaniem.
Wiolka5_7 23:03, 31 mar 2025

Tak piszą , że czosnków nie lubią nornice a mi zeżarły. Więc może i u Ciebie?
Marcin89 23:09, 31 mar 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Tak piszą , że czosnków nie lubią nornice a mi zeżarły. Więc może i u Ciebie?
Na oczy nornicy nie widziałem Jakby tu nie było.

Mam dwa wspomnienia - długo przed rabatą na froncie, gdy stała goła ziemia był dziwny otwór w gruncie, jakby ktoś wbił kij od miotły. Ale lokatora nie było. Drugie - to już po poplonach i po zdjęciu agro - kopałem koło podmurówki i ziemia w jednym miejscu zapadła się w dół. Ale nie do końca tunel, tylko jakby mini zapadlisko pod podmurówkę. Jakby tam ziemia była słabo podsypana pod beton.