Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:54, 05 wrz 2025

Zrobiłem odręczny rysunek mojego budynku gospodarczego i otoczenia (podpisy na rysunku). Strzałki to kierunek przemieszczania się na tył ogrodu.

Ten rysunek pozwoli zrozumieć nasze działania i przeróbki, głównie po to by był dostęp do pomieszczeń z mojej działki, a nie z sąsiedniej Długi prawy bok leży na granicy dwóch działek.

Użyję nazw jakimi mianowaliśmy poszczególne pomieszczenia.

Czerwone znaczki to elementy do zamurowania/usunięcia. Zielone to te, które zrobiliśmy lub zrobimy. A granatowe to elementy istniejące, które zostają

1. Garaż, zamurowana brama wjazdowa, zrobione wejście od frontu działki. Do zrobienia drzwi wewnętrzne (przejście do pomieszczenia nr 4).
2. Szopa/komórka, zostają drzwi wejściowe i okno w kierunku trawnika.
3. Kurnik, do zamurowania drzwi, do zrobienia drzwi w kierunku warzywnika.
4. Pralnia, wyburzony komin na dachu (powodował przeciekanie wody na krokwie i do środka). Próba uszczelnienia opierzenia nie pomogła, a do tego aspekt wizualny. Znowu do zamurowania drzwi, a wejście będzie tylko przez garaż.

Także, lista prac do wykonania jest duża. Po drodze sporo problemów technicznych.

Widok od frontu:

Widok od boku, z trawnika i z domu trochę:

Widok od strony warzywnika:

Widok z działki sąsiedniej, proszę zrozumieć ten bałagan:

Trochę prac jeszcze przed nami, ja już tupię nogami na odświeżenie elewacji To właśnie ten etap blokuje mi robienie ścieżki żwirowej i obsadzanie bluszczem itd.
Kordina 20:21, 05 wrz 2025

Dzięki Twojemu szkicowi i zdjęciom wszystko stało się zrozumiałe. Dasz radę, powodzenia w pracach
Marcin89 20:35, 05 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Dzięki Twojemu szkicowi i zdjęciom wszystko stało się zrozumiałe. Dasz radę, powodzenia w pracach
Dziękuję
Marcin89 20:41, 05 wrz 2025

Na koniec dnia miskanty, z tych "kwitnących".

Miskant Herman Műssel na brzozowej, jeszcze trochę i będą miotełki.

Miskant Graziella zaczyna kwitnienie. Sadzonki w końcu podrosły, bo rok temu w doniczkach były mikre.

No i przy tarasach miskant Kleine Silberspinne.

Jutro zrobię przegląd rozplenic, bo już prawie wszystkie kwitną.
Marcin89 21:16, 05 wrz 2025

UWAGA
Czy ktoś kupował ostatnio zawilce jesienne on line i miał fajne sadzonki?
Marcin89 11:06, 06 wrz 2025

Rozplenica japońska
Podaję odmiany według terminu kwitnienia, od najwcześniej kwitnących

1. Little Bunny, najmniejsza z moich, w tym roku nie dopilnowałem podlewania i jest taki efekt jak na zdjęciu.

2. Hameln, jedna z najbardziej znanych, połączyłem ją z rozchodnikami okazałymi.

3. Viridescens, w tym roku bardzo ładnie zakwitły. Według mnie łączy cechy największych rozplenic z ciemnym kwiatostanem i trochę z tych mniejszych rozplenic, bo ma średnio szerokie źdźbła. To moje odkrycie tego roku

4. Magic, kupiłem ją przy okazji innych zakupów. Fajny ma pokrój, bo nie leży na ziemi. Kwiatostany inne niż te, co znałem do tej pory. Ciężko znaleźć info o tej odmianie.

5. Moudry, bardzo chciałem ją mieć, bo ma fajne, szerokie liście. W tym roku urosły ogromne i "zjadły" wszystko obok. Mit o braku kwitnienia trochę obalony. Rok temu kwitła, a w tym roku pojawiają się kwiatostany już teraz.

Patrycja_KG_Lu 12:00, 06 wrz 2025

Które pomieszczenia w środku zrobiliście? Chodzi mi o te co wrzucałeś zdjęcia wcześniej. Skąd nazwa na pralnie i kurnik? Planujesz kupić kurki??? Co zrobisz ze stelażem i chyba to winogron tam skoro tam ma być dodatkowe wejście? Czy nie możesz z 2 zrobić wewnętrznego przejścia do 4, żeby nie ruszać roślin? Co będziecie robić oprócz otworów z elewacją? Tylko czyszczenie i nowy kolor?
Marcin89 12:21, 06 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Które pomieszczenia w środku zrobiliście? Chodzi mi o te co wrzucałeś zdjęcia wcześniej. Skąd nazwa na pralnie i kurnik? Planujesz kupić kurki??? Co zrobisz ze stelażem i chyba to winogron tam skoro tam ma być dodatkowe wejście? Czy nie możesz z 2 zrobić wewnętrznego przejścia do 4, żeby nie ruszać roślin? Co będziecie robić oprócz otworów z elewacją? Tylko czyszczenie i nowy kolor?
No właśnie zrobiliśmy pomieszczenie nr 3, czyli odświeżenie ścian i wylanie posadzki. Nazwa kurnik stąd, że do tej pory były tam kury. Kurnika i kur nie planuję. Oto ono:

Tutaj kwestia nowych drzwi to faktycznie strata jednej winorośli. Ale robienie wejścia z innego pomieszczenia, gdy mają tu być rowery i kosiarka, mijało się z celem Rozważane były różne opcje.

Jeśli chodzi o pomieszczenie nr 4 to ono jest wyżej z posadzką niż reszta, ale to temat na inny post. Można było przebić się w 3 kierunkach. Ale wyszło, że do garażu, bo tam w środku jest okienko i idealnie przerobi się na drzwi. Takie przejście tylko. Nazwa pralnia to od tego, że kiedyś wygotowywali tutaj pościel w takim murowanym piecu. Stąd ten komin.
W trakcie rozbiórki pieca i komina:

Jeśli chodzi o elewacje, to podlepienie dziur i pęknięć. Tam gdzie się da wygładzenie powierzchni i na końcu odmalowanie.

Żeby zrobić ładnie, to trzeba by położyć siatkę i klej. Nie zdecydowałem się na to, skoro ma być puszczony bluszcz.

Dodatkowe rzeczy teraz lub potem:
- zrobienie otworów wentylacyjnych dla pomieszczeń
- wymiana rynien i założenie osadników
- zrobienie podbitki w jednym miejscu, bo jest możliwość
- oświetlenie zewnętrzne na ścianach
- może kiedyś jakieś elementy dekoracyjne z desek. Wysyłałaś mi inspiracje
Marcin89 20:02, 06 wrz 2025

Patrzcie kusicielki forumowe co narobiłyście

Nikt nie podał ciekawej oferty on line, to podjechałem do pobliskiej szkółki. Trafiły się zawilce japońskie w odmianie Mont Rose za 15 zł za sztukę

Marcin89 20:08, 06 wrz 2025

Dostaliśmy od rodziny gałązki róż. Przypadło mi robienie bukietów i w sumie nieźle wyszło, to pokazuję

Podzieliłem kolorystycznie.

Na 15 sierpnia robiłem bukiet z kwiatów i traw. Żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia. Też był ok.