Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 19:50, 26 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
A gdzie byłaś?

U Agi Boso
Marcin89 11:46, 27 paź 2025

Drzewka po posadzeniu. Paliki wbite i pnie przywiązane na szybko sznurkiem. Miałem już dokładać poziome ramki i taśmy, a się rozpadało.

Royal Burgundy 27.10.2025 roku

Kanzan 27.10.2025 roku

Marcin89 18:10, 27 paź 2025

Aaa jeszcze jedno. Czy takie paliki zostawić, czy jednak kupić nowe?

Drzewko szczepione na 1,6 m, a paliki 1,5 m długości. Jednak spora część idzie w ziemię.
Judith 18:57, 27 paź 2025

Za krótkie. Rzecz w tym, by nie trząchało drzewem, bo będzie zrywać delikatne, nowe korzonki. Im wyżej przywiążesz, tym mniejszy wpływ na korzenie będzie miało trząchanie koroną, za to większy na stabilność drzewa .
Margo2 22:46, 27 paź 2025

Rany, chwilę mnie nie było, a mam wrażenie, że opisujesz roboty z całego sezonu.
Niesamowity pracuś z Ciebie. Ja mam jakiś zanik weny
Podziwiam przemianę szopki.
Piszesz, że temperatura w niej spada do poniżej 0.
W drewutni u mnie jest jeszcze gorzej, bo ma szpary. I tak rośliny super przetrwały zimę. Możesz spróbować
Marcin89 16:41, 28 paź 2025

Margo2 napisał(a)
Rany, chwilę mnie nie było, a mam wrażenie, że opisujesz roboty z całego sezonu.
Niesamowity pracuś z Ciebie. Ja mam jakiś zanik weny
Podziwiam przemianę szopki.
Piszesz, że temperatura w niej spada do poniżej 0.
W drewutni u mnie jest jeszcze gorzej, bo ma szpary. I tak rośliny super przetrwały zimę. Możesz spróbować
Trochę się zgubiłem. Nie planowałem trzymać roślin w gospodarczym? Chyba, że to dotyczy czegoś innego, ale nie pamiętam hehe

No pracuś trochę. Ale czuję się już zmęczony, bo cały czas coś.
Marcin89 16:48, 28 paź 2025

Jak wspominałem na działce obok nas trwa wycinka drzew. Znikają kolejne krzaczki i całe drzewa, nawet wysokie. Tak naprawdę z 30 parę lat działka stała odłogiem.

Jakiś czas temu posadziłem tam świerka kłującego i świerka pospolitego, bo szkoda było je wyrzucić.

A dziś patrzę ekipa wykopuje "mojego" świerka i ładuje do donicy. No ciekawe co się z nim stanie? Ten pospolity brzydszy, to został na miejscu.
Gdyby kolejne lata nikt się nie interesował działką, to pewnie by sobie rosły. Ale i tak drzewko ocalone, a nie poszło na kompost
Marcin89 19:29, 28 paź 2025

Dawno nie było projektowania, co?

Zatem rysunek na szybko:

Chodzi mi o wybranie na teraz miejsca dla klona Atropurpureum i magnolii Susan. A wszystko co będzie ostatecznie okaże się na wiosnę. Wrzucę kiedyś listę gatunków do wykorzystania, a jest ich dużo, wyjdzie misz-masz...

Długość rabaty 19 m, szerokość od 1 m do 2,7 m. Ten "zawijas" z thuji póki co ma być. Gatunki rozpisałem mniej więcej.

1. Z założenia z lewej strony mogło by być z akcentami bordowymi, czyli Royal Burgundy i klon bordowy + Annabelle (bo tu jest półcień). Do tego bordowo-miedziane żurawki i inne byliny.

2. W okolicy magnolii dałbym hortensje piłkowane i azalie wielkokwiatowe (rośliny kwaśnolubne). Do tego jakieś funkie, czy niskie byliny.

3. A w tle wiśni Kanzan (prawa strona) grupy krzewów w formie żywopłotu nieformowanego. Tu jest najwięcej miejsca na nie. Gdzieś pomiędzy przemycone powinny być trawy. Tak samo tu bym widział trawę pampasową jako mocny akcent.

Krzew nr 1 i 2: tu mam ogromny mętlik. Chciałbym wykorzystać forsycje, które już mam. Rozważam intensywnie kaliny, jaśminowce i derenia Kousa.

Na ten moment kluczowe jest, gdzie dać magnolię Susan?? W ogóle co myślicie o takich nasadzeniach?

Marcin89 16:53, 29 paź 2025

Halo halo. Nikt nic nie podpowie?
Marcin89 17:59, 29 paź 2025

Musiałem wysypać korą fragment ścieżki, bo spadające krople wody brudziły ścianę. Nie zdążyłem jej umyć

Jeszcze z drugiej strony.