Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:20, 24 mar 2026

TAR napisał(a)
I ok. To Twoj ogrod przeciez. Ani mysle do czegokolwiek przekonywac
W sumie powtarzać się będą miskanty i rozplenice, z bylin kocimiętki. Reszta ciut inna ze względu na mniej światła - cień orzecha.

Jasne, że możesz przekonywać. Zrezygnowałem dzięki temu z kaliny Roseum (rozmiar i mszyca).
Marcin89 19:26, 24 mar 2026

Tak serio, czytając wszystko Ci napisałyście, muszę zrobić nowy rysunek. Pomyślę o innym rozmieszczeniu krzewów i ich ilości.

Zrezygnuje raczej z azalii przed forsycjami. Bo po kwitnieniu zleje się ze sobą ta zieleń i nic już nie będzie ciekawego. To zły pomysł jednak.

Z zimozielonych to miały być 3 kosodrzewiny i to jest mało tak ogólnie. Ale czy tutaj de facto potrzebuję zimozielone? Chyba nie.

Nadal myślę o doborze gatunków.
No jest co rozkminiać
Wafel 19:36, 24 mar 2026

Jak to mówią dosadzić zawsze zdążysz, po co później wyrzucać czy rozdawać. Bylin łatwiej się pozbyć, wędrówki z krzewami nie są już takie fajne Masz na tej rabacie trochę gwiazd, każda będzie miała swoje pięć minut na tej scenie, wszystko zależy jaki chcesz efekt końcowy Mówię ja, która o upychaniu coś wie, he, he, he.
Marcin89 19:44, 24 mar 2026

Wafel napisał(a)
Jak to mówią dosadzić zawsze zdążysz, po co później wyrzucać czy rozdawać. Bylin łatwiej się pozbyć, wędrówki z krzewami nie są już takie fajne Masz na tej rabacie trochę gwiazd, każda będzie miała swoje pięć minut na tej scenie, wszystko zależy jaki chcesz efekt końcowy Mówię ja, która o upychaniu coś wie, he, he, he.
Nawet nie wiesz jaki mam mętlik w głowie. A była cała zima na projektowanie eh.
TAR 20:03, 24 mar 2026

Ale wiesz, ze jasminowce to tez mszycoluby? Podobnie jak Roseum. Dlatego ja mam je w takim miejscu, ze mi nie wadzi i nie grozi innym roslinom. A ja nie lubie pryskac.

Jeden element iglakowy mocno wyrozniajacy sie nie przeszkadzalby na tej rabacie. Np. Jakas forma kulki,stozka lub placzaca

Jeszcze jedno. Wydaje mi sie ze kalina Opening Day rosnie o wiele mniejsza niz Roseum. Bardziej kompaktowa a kwiaty ma identyko.
Choc ja wole inne kwiatki, drobniejsze. Z malych kalin jest np Pinkimono
Marcin89 21:49, 24 mar 2026

TAR napisał(a)
Ale wiesz, ze jasminowce to tez mszycoluby? Podobnie jak Roseum. Dlatego ja mam je w takim miejscu, ze mi nie wadzi i nie grozi innym roslinom. A ja nie lubie pryskac.

Jeden element iglakowy mocno wyrozniajacy sie nie przeszkadzalby na tej rabacie. Np. Jakas forma kulki,stozka lub placzaca

Jeszcze jedno. Wydaje mi sie ze kalina Opening Day rosnie o wiele mniejsza niz Roseum. Bardziej kompaktowa a kwiaty ma identyko.
Choc ja wole inne kwiatki, drobniejsze. Z malych kalin jest np Pinkimono
Tak, wiem. Tak samo jak jaśminowce. Miejsce na końcu ogrodu, niezbyt reprezentatywne. Ale mszycy nie lubię.

Mam nawet świerka pospolitego o fajnym pokroju. Jeszcze się okaże, że go zostawię xd

Oglądałem polecane przez Ciebie gatunki i odmiany A poza tym nic nie zrobię, bo opadłem z sił.
Marcin89 21:54, 24 mar 2026

Aa zapomniałem. Front z magnolią

Dość pusto po cięciu, bo jestem jednak mocno "bylinowy". Widoczne nowe lampki solarne.

Wychodzą tulipany i czosnki.
Marcin89 21:57, 24 mar 2026

Ciemierniki późno pokazały kwiaty. Ale za to takie bukiety, że szok.

Wstawiam, bo szybko zmienią kolor. Sami zobaczcie

Polon 22:18, 24 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
Jak się nie dostanę do miskantów?

Czemu sadzenie po 3 źle? Akurat mam 3 azalie, 3 hortensje piłkowane itd. A forsycje i jaśminowce 3 sztuki, bo więcej nie wejdzie.

Roseum no ładna, ale wielka...

Do miskantów przez hortki trzeba by przechodzić, chyba, że coś źle widzę

Z że po trzy w grupach - zobacz jak masz ładnie na froncie takie przemieszane rośliny - lepiej niż gdyby były grupy.

O tej porze roku - koniec marca, to z tej rabaty byłyby krzewy bez liści z prawej strony, duża plama żółtych forsycji i pusto po lewej, bo bez traw i przycięte horty. Tak mi się przynajmniej wydaje.

A front - super
TAR 22:26, 24 mar 2026

Jakbys chcial do polecenia jakies kaliny to pisz. Jest kilka wartych grzechu a nie kosztuja majatku.