Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

TAR 13:06, 24 mar 2026

Zamiast kaliny Roseum lepsza Grandiflorum, Rotundifolium lub Opening Day, kwiaty niemalze identyczne a nie oblepiony mszycami. A Roseum zawsze w mszycy.
TAR 13:12, 24 mar 2026

Co do rysunku. Plan zacny ale gryza mi sie rosliny. Jednak dla mnie za duzy misz masz. I tak jak grupami: horty, jablonie, wisnie, magnolia - ok
potem: forsycja + jasminowiec - na moje zgrzyta
co tam bylo jeszcze trawy - ciezki dostep z tylu
byliny ok.
Do tego takie zroznicowane wymagania glebowe, ze bedzie ciezko zrobic dobrze kazdej roslinie.
Marcin89 15:35, 24 mar 2026

Polon napisał(a)
Marcin, ja byłam pewna, że to z jakiegoś programu rysunek , szok

Co do kompozycji, to też mi się wydaje dość ciasno, ale z drugiej strony - zanim się to rozrośnie …

Mnie trochę “niepokoi” takie sadzenie w rządku po trzy rośliny- trzy forsycje, trzy jaśminowce i inne też po trzy

No i czy do miskantów za kilka lat się dostaniesz, żeby ściąć.

Kalina Roseum jest bardzo ładna, ja bym sadziła
Jak się nie dostanę do miskantów?

Czemu sadzenie po 3 źle? Akurat mam 3 azalie, 3 hortensje piłkowane itd. A forsycje i jaśminowce 3 sztuki, bo więcej nie wejdzie.

Roseum no ładna, ale wielka...
Marcin89 15:40, 24 mar 2026

TAR napisał(a)
Co do rysunku. Plan zacny ale gryza mi sie rosliny. Jednak dla mnie za duzy misz masz. I tak jak grupami: horty, jablonie, wisnie, magnolia - ok
potem: forsycja + jasminwiec - na moje zgrzyta
co tam bylo jeszcze trawy - ciezki dostep z tylu
byliny ok.
Do tego takie zroznicowane wymagania glebowe, ze bedzie ciezko zrobic dobrze kazdej roslinie.
Ja tak mówiłem, że to taki misz-masz, będą musiały żyć w zgodzie te rośliny A czemu forsycja i jaśminowiec się gryzą? Inne pory kwitnienia.

Trawy typu miskant, proso są zazwyczaj z tyłu rabaty, bo najwyższe.
Agatorek 15:47, 24 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
No ja cały czas chciałem dać 5 sztuk, a narysowałem 7 sztuk. Dobry jestem

Ewentualnie rozciągnąć je prawie do magnolii. Byłby efekt kwitnącego szpaleru. A w nogach funkie i bodziszki.

Wydaje mi się, że 5 sztuk, to w tym miejscu będzie za dużo . Chyba że je rozciągniesz do magnolii. I wtedy roślin nr 6 i 7 już nie będzie.

Podobnie posadziłam u siebie hortensje limelight i vanilla fraise, ale w tym sezonie lub w przyszłym co drugą po prostu wykopię i zabiorę na nowe miejsce .
TAR 16:25, 24 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
Ja tak mówiłem, że to taki misz-masz, będą musiały żyć w zgodzie te rośliny A czemu forsycja i jaśminowiec się gryzą? Inne pory kwitnienia.

Trawy typu miskant, proso są zazwyczaj z tyłu rabaty, bo najwyższe.

Jakos gatunkowo te dwa krzewy mi do hortek, magnolii i wisni sie nie kleja. Do tego sporo ich upchnales na takim kawalku, to wielkie krzaki. Z czasem beda ciezarem do ciecia. Nie wiem. Duzo tego, gatunkow i odmian
Tak zapytam, czy te planowane nasadzenia nawiazuja w jakis sposob do tego co juz masz na innych rabatach. Sa powtorzeniem?