Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

TAR 13:06, 24 mar 2026

Zamiast kaliny Roseum lepsza Grandiflorum, Rotundifolium lub Opening Day, kwiaty niemalze identyczne a nie oblepiony mszycami. A Roseum zawsze w mszycy.
TAR 13:12, 24 mar 2026

Co do rysunku. Plan zacny ale gryza mi sie rosliny. Jednak dla mnie za duzy misz masz. I tak jak grupami: horty, jablonie, wisnie, magnolia - ok
potem: forsycja + jasminowiec - na moje zgrzyta
co tam bylo jeszcze trawy - ciezki dostep z tylu
byliny ok.
Do tego takie zroznicowane wymagania glebowe, ze bedzie ciezko zrobic dobrze kazdej roslinie.
Marcin89 15:35, 24 mar 2026

Polon napisał(a)
Marcin, ja byłam pewna, że to z jakiegoś programu rysunek , szok

Co do kompozycji, to też mi się wydaje dość ciasno, ale z drugiej strony - zanim się to rozrośnie …

Mnie trochę “niepokoi” takie sadzenie w rządku po trzy rośliny- trzy forsycje, trzy jaśminowce i inne też po trzy

No i czy do miskantów za kilka lat się dostaniesz, żeby ściąć.

Kalina Roseum jest bardzo ładna, ja bym sadziła
Jak się nie dostanę do miskantów?

Czemu sadzenie po 3 źle? Akurat mam 3 azalie, 3 hortensje piłkowane itd. A forsycje i jaśminowce 3 sztuki, bo więcej nie wejdzie.

Roseum no ładna, ale wielka...
Marcin89 15:40, 24 mar 2026

TAR napisał(a)
Co do rysunku. Plan zacny ale gryza mi sie rosliny. Jednak dla mnie za duzy misz masz. I tak jak grupami: horty, jablonie, wisnie, magnolia - ok
potem: forsycja + jasminwiec - na moje zgrzyta
co tam bylo jeszcze trawy - ciezki dostep z tylu
byliny ok.
Do tego takie zroznicowane wymagania glebowe, ze bedzie ciezko zrobic dobrze kazdej roslinie.
Ja tak mówiłem, że to taki misz-masz, będą musiały żyć w zgodzie te rośliny A czemu forsycja i jaśminowiec się gryzą? Inne pory kwitnienia.

Trawy typu miskant, proso są zazwyczaj z tyłu rabaty, bo najwyższe.
Agatorek 15:47, 24 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
No ja cały czas chciałem dać 5 sztuk, a narysowałem 7 sztuk. Dobry jestem

Ewentualnie rozciągnąć je prawie do magnolii. Byłby efekt kwitnącego szpaleru. A w nogach funkie i bodziszki.

Wydaje mi się, że 5 sztuk, to w tym miejscu będzie za dużo . Chyba że je rozciągniesz do magnolii. I wtedy roślin nr 6 i 7 już nie będzie.

Podobnie posadziłam u siebie hortensje limelight i vanilla fraise, ale w tym sezonie lub w przyszłym co drugą po prostu wykopię i zabiorę na nowe miejsce .
TAR 16:25, 24 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
Ja tak mówiłem, że to taki misz-masz, będą musiały żyć w zgodzie te rośliny A czemu forsycja i jaśminowiec się gryzą? Inne pory kwitnienia.

Trawy typu miskant, proso są zazwyczaj z tyłu rabaty, bo najwyższe.

Jakos gatunkowo te dwa krzewy mi do hortek, magnolii i wisni sie nie kleja. Do tego sporo ich upchnales na takim kawalku, to wielkie krzaki. Z czasem beda ciezarem do ciecia. Nie wiem. Duzo tego, gatunkow i odmian
Tak zapytam, czy te planowane nasadzenia nawiazuja w jakis sposob do tego co juz masz na innych rabatach. Sa powtorzeniem?
Wafel 18:41, 24 mar 2026

Mi się wydaje, że w tym zestawie jest proporcjonalnie za dużo krzewów w stosunku do traw i bylin. Miałam tak na osiedlowej, nasadziłam dużo krzewów plus Kanzana i brakowało mi tego "czegoś". Jak trochę wywaliłam i dosadziłam trawy, jeżowki, kocimiętki itp. to rabata ożyła i zrobiła się no jakby to powiedzieć "pełniejsza" i weselsza. Na początku krzaki małe, ale dwa lata wystarczyły, żeby przytłoczyły rabatę. U siebie w ogródku też miałam za dużo krzewów, zaburzone proporcje. Jak wysadziłam derenie i tawuły a uzupełniłam bylinami i trawami wszystko zaczęło mi bardziej pasować Posadziłabym też na tej rabacie coś zimozielonego
Marcin89 19:14, 24 mar 2026

TAR napisał(a)

Jakos gatunkowo te dwa krzewy mi do hortek, magnolii i wisni sie nie kleja. Do tego sporo ich upchnales na takim kawalku, to wielkie krzaki. Z czasem beda ciezarem do ciecia. Nie wiem. Duzo tego, gatunkow i odmian
Tak zapytam, czy te planowane nasadzenia nawiazuja w jakis sposob do tego co juz masz na innych rabatach. Sa powtorzeniem?
W ogóle nie nawiązują i to mi nie przeszkadza Nie wyobrażam sobie znowu dać hortensje bukietowe, szałwię, kocimiętki itd. Tu chcę inaczej.

Ta rabata będzie trochę odcięta od głównego ogrodu żywopłotem grabowym. Serio mi nie przeszkadza inność gatunków.
TAR 19:16, 24 mar 2026

I ok. To Twoj ogrod przeciez. Ani mysle do czegokolwiek przekonywac
Marcin89 19:18, 24 mar 2026

Wafel napisał(a)
Mi się wydaje, że w tym zestawie jest proporcjonalnie za dużo krzewów w stosunku do traw i bylin. Miałam tak na osiedlowej, nasadziłam dużo krzewów plus Kanzana i brakowało mi tego "czegoś". Jak trochę wywaliłam i dosadziłam trawy, jeżowki, kocimiętki itp. to rabata ożyła i zrobiła się no jakby to powiedzieć "pełniejsza" i weselsza. Na początku krzaki małe, ale dwa lata wystarczyły, żeby przytłoczyły rabatę. U siebie w ogródku też miałam za dużo krzewów, zaburzone proporcje. Jak wysadziłam derenie i tawuły a uzupełniłam bylinami i trawami wszystko zaczęło mi bardziej pasować Posadziłabym też na tej rabacie coś zimozielonego
No tutaj akurat nie zależy mi na zimozielonych, a na strukturze z krzewów właśnie. A w sezonie coś typu zielona ściana z krzewów liściastych. Jeśli chodzi o byliny to nie ma ich na rysunku, ale mają być funkie, żurawki, bodziszki i kocimiętki. A z trawek to jeszcze kępki turzyc.