Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:44, 20 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Prawie 18 odmian mam w swoich zbiorach co się pokrywa z Twoją listą na ten rok, ale nie będę wszystkich wysiewać w tym sezonie. Mam na przykład odmianę, która ma być zamiennikiem Pinapple F1, ale bez F1, czyli będzie można co roku zbierać swoje nasiona. Noire di Crime - kiedyś myślałam, że to ta sama odmiana co Black Prince. Nadal w wielu sklepach z nasionami zamiennie stosują te nazwy, a to odmienne od siebie pomidory. Cytrynek groniasty to hit z koktajlówek z zeszłego roku, a miał konkurencję 11 innych koktajlowych odmian, a mimo to wygrał konkurs na najsmaczniejszego. Będę go siać co roku.
Rozumiem, bo też wolę odmiany bez F1. Te co kupiłem w tym roku będą mogły być za rok powtórzone. A tego Pineapple to chyba na kilka sezonów mam Oczywiście widziałem też określenie Noire Di Creme jako "czarny książę". Ale i tak jestem ciekaw tej odmiany. Koktajlówek mam kilka nowych, bo je bardzo lubimy
Marcin89 22:53, 23 mar 2026

Trochę późno już, ale wstawiam wstępny zarys rabaty z wiśniami na końcu ogrodu (wzdłuż ogrodzenia panelowego).

Liczę na burzę mózgów jutro

Kształt nieregularnego prostokąta. Długość 13 m. Szerokość w najwęższym miejscu 1,6 m, a w najszerszym 2,75 m. Stanowisko słoneczne w szerszej części i trochę zacienione po węższej stronie rabaty.

3 główne elementy podpisane na rysunku i już posadzone w takich odległościach - 2 wiśnie i magnolia.

No i propozycje roślin, bez bylin i małych turzyc.

1. Proso Nortwind
2. Hortensja ogrodowa
3. Miskant Gracillimus
4. Hortensja Annabelle
5. Forsycja nn
6. Hortensja piłkowana
7. Kosodrzewina lub azalia wielkokwiatowa
8. Miskant Morning Light
9. Jaśminowiec Virginal
10. Azalia wielkokwiatowa
11. Rozplenica Moudry
12. Trawa pampasowa

Nie chciałem tu żywopłotu z thuji, bo drażniło by mnie, że nie jest równolegle do linii trawnika. A dalej są warzywa i nie mógł bym thuji pociągnąć do narożnika.

Chciałbym uzyskać efekt nieregularnego żywopłotu, ale też nie za dużo tych krzewów. W węższej części śwuadomie same trawy i hortensje Annabelle.

Mówcie szczerze co wyszło i czy nie jest naciapane?
Patrycja_KG_Lu 09:25, 24 mar 2026

Ale masz rękę do rysunków. Plan mi się bardzo podoba. Rzuciła mi się w oczy tylko średnica drzew i tych większych krzewów, czy nie powinny być większe?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Judith 09:38, 24 mar 2026

Marcin, piękny rysunek . Czy to już konkretny plan? - jeśli tak, to się wypowiem w temacie mi znanym czyli Anabelki: to naprawdę spore krzaki i jest ich tu chyba zbyt dużo.
MartaCho 10:19, 24 mar 2026

Tak, tak, zgadzam się z Judith. Jeśli masz z lewej 1,6m, to właściwie zmieści się tam albo Gracilimus albo Annabelle.
Forsycji nie mam, ale na mieście bywają duuuże...

Na jakieś wysokości masz szczepioną Kanzankę? Jaśminowiec do 2 metrów dorasta jak doczytałam, ale śliczny jest, to fakt chcesz go jako niższy krzaczek prowadzić, żeby się pod koroną zmieścił?

Rysunek śliczny!
Marcin89 10:21, 24 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ale masz rękę do rysunków. Plan mi się bardzo podoba. Rzuciła mi się w oczy tylko średnica drzew i tych większych krzewów, czy nie powinny być większe?
Ale wszystkie krzewy zbyt małe? Tu nie widać kratek niestety. Kanzan ma koronę faktycznie 4 m tylko, a druga wiśnia też mała. Nie przyłożyłem się do tego. Powinno się to robić w programie jakimś, by szybko móc edytować, przesuwać rośliny itd.

Wydaje mi się, że wszystko się zmieści. A magnolia mogła by być podkrzesana.

Większe powinny być hortensje Annabelle, forsycje i jaśminowce. Tak samo niektóre azalie - choć teraz są mikro.
Marcin89 10:25, 24 mar 2026

Judith napisał(a)
Marcin, piękny rysunek . Czy to już konkretny plan? - jeśli tak, to się wypowiem w temacie mi znanym czyli Anabelki: to naprawdę spore krzaki i jest ich tu chyba zbyt dużo.
No ja cały czas chciałem dać 5 sztuk, a narysowałem 7 sztuk. Dobry jestem

Ewentualnie rozciągnąć je prawie do magnolii. Byłby efekt kwitnącego szpaleru. A w nogach funkie i bodziszki.
Marcin89 10:33, 24 mar 2026

MartaCho napisał(a)
Tak, tak, zgadzam się z Judith. Jeśli masz z lewej 1,6m, to właściwie zmieści się tam albo Gracilimus albo Annabelle.
Forsycji nie mam, ale na mieście bywają duuuże...

Na jakieś wysokości masz szczepioną Kanzankę? Jaśminowiec do 2 metrów dorasta jak doczytałam, ale śliczny jest, to fakt chcesz go jako niższy krzaczek prowadzić, żeby się pod koroną zmieścił?

Rysunek śliczny!
Faktycznie 160 cm na początku, ale kawałek dalej już dużo szerzej. Musiał bym w domu sprawdzić ile tam jest. Rabata szybko się rozszerza.

Forsycję lubię w formie lekko przyciętej. Po kwitnieniu bym korygował rozmiar.

Kanzan jakoś na 1,8 m szczepiona. Właśnie fajnie jakby jaśminowiec miał 1,5-1,7 m. Oglądałem też żylistek z polecenia Tar i kalinę Roseum, ale te krzewy są zaś bardzo szerokie.

Ewentualnie jeszcze tawuła Van Houtte'a, bo ją lubię. Ale co z jaśminowcem, na który się tak napaliłem (nawet z mszycą)
Marcin89 11:50, 24 mar 2026

No i ogólnie dziękuję za pochwały rysunku Gdybym miał lesze rozeznanie z AI, to jej bym zlecił projekt. A tak sam robię
Polon 12:52, 24 mar 2026

Marcin, ja byłam pewna, że to z jakiegoś programu rysunek , szok

Co do kompozycji, to też mi się wydaje dość ciasno, ale z drugiej strony - zanim się to rozrośnie …

Mnie trochę “niepokoi” takie sadzenie w rządku po trzy rośliny- trzy forsycje, trzy jaśminowce i inne też po trzy

No i czy do miskantów za kilka lat się dostaniesz, żeby ściąć.

Kalina Roseum jest bardzo ładna, ja bym sadziła