Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

GingerO 08:37, 25 mar 2026

TAR napisał(a)
Jakbys chcial do polecenia jakies kaliny to pisz. Jest kilka wartych grzechu a nie kosztuja majatku.

Polec Tarciu te kaliny, też mnie interesują, mam Roseum
Marcin89 17:25, 28 mar 2026

Wracając z tematem rabaty - na pewno będzie rysunek z poprawkami. Z roślin nic jeszcze nie zamawiałem, czyli kaliny nadal wchodzą w grę

W tygodniu mało co się udało zrobić. Jednak od 16 do zachodu słońca to mało czasu. Ale pozbierałem do bio zerwane kępy ze "starego" trawnika (13 worów), wyrównałem teren nowej rabaty wywożąc z 7 taczek ziemi, dokończyłem cięcie traw i porządki. Przeplataliśmy z bratem paski w ogrodzeniu panelowym. A wczoraj przygotowałem pierwszy kawałek pod wysiew warzyw. Już bym sadził cebulkę dymkę i siał marchew, pietruszkę, tylko noce bardzo zimne.

Dziś zabrałem się za rabatę de facto. Przekopałem całą od warzywnika do narożnika działki, czyli 19 mb Pleców nie czuję. Ale i tak zadowolony, bo na sam koniec się rozpadało. Jednak zdążyłem A woda bardzooo potrzebna...

Brat dziś przejechał glebogryzarką trawnik do likwidacji (wokół orzecha). I znowu kępy traw do suszenia i zbierania. No masakra

Działka z tyłu wygląda jak kretowisko albo pole orne. Rabata i trawnik rozgrzebane jednocześnie. Zdjęcia nadrobię, bo uciekałem przed deszczem
LIDKA 18:36, 28 mar 2026

Pracuś z Ciebie. Ale plecy już na niedługo odpoczną bo po tej rabacie to chyba już te ciężkie prace się Wam zakończą.

U mnie też sucho. Dziś kompostowałam z M resztę trawnika i opielilam jedna rabatkę z takich małych rozetek. Jutro niestety idę do roboty to nic nie podziałam za bardzo.
Judith 18:40, 28 mar 2026

Popracowane
Zastanawia mnie jakie kępy zbierałeś z trawnika…?
Marcin89 18:44, 28 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Pracuś z Ciebie. Ale plecy już na niedługo odpoczną bo po tej rabacie to chyba już te ciężkie prace się Wam zakończą.

U mnie też sucho. Dziś kompostowałam z M resztę trawnika i opielilam jedna rabatkę z takich małych rozetek. Jutro niestety idę do roboty to nic nie podziałam za bardzo.
No sporo zrobione, ale nadal za mało. Miałem spokojnie w marcu obsadzić rabatę, a nierealne. W tygodniu to jest różnie. W środę padało akurat wtedy co mam czas na ogród, to chociaż ładowałem worki z bio w gospodarczym. Jednego dnia szykowałem rzeczy na zbiórkę gabarytów i tak ten czas leci na pierdołach. Ale nie narzekam, bo Ty masz gorzej w tygodniu A teraz czytam, że i w niedzielę praca (szok).
LIDKA 18:53, 28 mar 2026

Marcin bo handlowa jest. I akurat mi przypadło.

Myślę od jakiegoś czasu o zmianie roboty ale poza handlem.a to praca by była na zmiany. I myślę czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę. Za to weekendy by były wolne.
Marcin89 18:59, 28 mar 2026

Judith napisał(a)
Popracowane
Zastanawia mnie jakie kępy zbierałeś z trawnika…?
A bo nie wrzucałem fot Rozrzuciłem darń na trawniku wokół orzecha. Kępy obsychały, a ziemia oblatywała i zostawała na trawniku. Potem zbierałem do bio. Mogłem tak zrobić, bo wiedziałem, że trawnik będzie odnawiany
Marcin89 19:02, 28 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Marcin bo handlowa jest. I akurat mi przypadło.

Myślę od jakiegoś czasu o zmianie roboty ale poza handlem.a to praca by była na zmiany. I myślę czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę. Za to weekendy by były wolne.
Faktycznie można sobie pogorszyć. Ja pracuję na dwie zmiany teraz, a dawniej na trzy i to było ciężkie dla organizmu. Wtedy wydawało się to takie zwyczajne (bo tak trzeba, idziesz do pracy i już). Ale z perspektywy czasu wiem, że to najgorsza opcja.
MagdaLenka 20:41, 28 mar 2026

Marcin89 napisał(a)

Działka z tyłu wygląda jak kretowisko albo pole orne.

He he.. Moje klimaty.
Czekam ma zdjęcia. Najlepsze są właśnie takie fotki, które pokazują bajzel w trakcie roboty, bo potem efekt końcowy robi jeszcze lepsze wrażenie.
nicol21 21:52, 28 mar 2026

Gdzieś kiedyś widziałam, że jest kilka tys odmian pomidorów.Ale że jakieś 20-30k to już duzo więcej niż myślałam. Patrycja to guru pomidorowe!

Uśmiałm się z tego że to nie jest kolekcja a jeszcze selekcja . Nie wiem ile odmian mam w tym roku. No na pewno więcej niż 5

rysunek rabaty bardzo ładny. Ale dziewczyny dobrze radzą. Papier przyjmie wszytko, ale szkoda wydawac kasy.
Forsycja to robi się ogromny i mocno poczochrany krzak. Chyba że mocno lubisz ten intensywny żółty kolor.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies