Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:01, 12 sie 2023

Odpowiem zbiorczo

Te paski wzdłuż chodników to miało być rozwiązanie na ukrycie zasuwki od wody.

Przypomnę:

Zasuwka wypadła niestety w miejscu gdzie był by krawężnik. Przesunięcie o 15 cm nie wchodzi w grę, bo będzie to widocznie i będzie mnie drażniło.

Rozwiązanie pierwsze to te paski z kamyczków wzdłuż chodników. Wówczas thuje są wyeksponowane i nie będą się wygałacać od innych roślin. Wiele takich nasadzeń widziałem, zwłaszcza wzdłuż długich podjazdów. Może tu akurat nie pasuje.

Co do zmniejszenia wizualnie rabaty - no coś za coś. Za to hortensjom chciałem zrobić lepiej, by rosły jednak w korze
Widuje się rabaty frontowe, gdzie są w ogóle jakiej esy floresy, wzorki, dwa rodzaje kamieni. Więc pomyślałem, że tak zrobię jak wczoraj narysowałem.

Rozwiązanie drugie to cała rabata w kamieniu, co też na froncie wcale nie jest rzadkością.

Mogła być też opcja powtórzenia rządków kulek w wąskich rabatach. Czyli chodniki do domu otoczone iglakami. Ale faktycznie traci to sens w zimie.

Co do roślin:
1. Mam do wyboru hortensje Polar Bear, Limelight i Vanille Fraise. Nie wiem, czy ta limonkowa by tu pasowała, a może biało-różowa?
2. Jeśli faktycznie rozrzucę kulki to powtórzę rośliny z wąskich. Wtedy mam 3 spójne rabaty. Ale czy to nie zbyt nudne? 2 dni temu myślałem by frontowe (sesleria, szałwia, kocimiętka i kulki) powtórzyć za domem, między tarasami. Takie nawiązanie do frontu. I już wyobrażam sobie jak siedzę na tarasie i widzę te czosnki
3. Mam problem z układem tych hortensji. Może one powinny być w osi tej rabaty razem z miskantami? Wtedy idąc chodnikiem widać wyższe piętro, niższe i obwódkę. Bo z tej strony się ją ogląda. Taki sam widok miał by brat. A od strony domu mniej się ogląda.

No i skąd ten pomysł na 4 hortensje. Otóż chciałem zrobić "skarpetę" dla drzewa. Mogły to być też 4 miskanty. Choć słyszałem o zasadzie sadzenia nieparzyście.

Trochę się wytłumaczyłem, ale czuję, że długa droga przede mną z tym projektowaniem. Komuś łatwo doradzać, a u siebie tak ciężko
Patrycja_KG_Lu 11:47, 12 sie 2023

Jak chciałeś oddzielić kamyczki od kory? Jakimś krawężnikiem czy ekobordem? A jakby dać korę po całości i też ukryć zasuwę?

Cztery hortensje jak dla mnie wyglądają w porządku.

Zapytam tak: nudne czy konsekwentne i spójne?

Edit: obok masz mieć żywopłot z cisa, a jakby tą obwódkę zrobić też z cisowego żywopłociku tylko o mini wysokości? Zależy Ci mocno na kulkach?
Marcin89 14:16, 12 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak chciałeś oddzielić kamyczki od kory? Jakimś krawężnikiem czy ekobordem? A jakby dać korę po całości i też ukryć zasuwę?

Cztery hortensje jak dla mnie wyglądają w porządku.

Zapytam tak: nudne czy konsekwentne i spójne?

Edit: obok masz mieć żywopłot z cisa, a jakby tą obwódkę zrobić też z cisowego żywopłociku tylko o mini wysokości? Zależy Ci mocno na kulkach?
W tym wypadku ekobordem.

Kora po całości - to psuje wizję żywopłotu w kamyczkach wzdłuż ogrodzenia. Taki brak konsekwencji.

O tej obwódce też myślałem. Wtedy też obwódka z przodu tej rabaty.
Dorii 15:44, 12 sie 2023

Łączenie kamyków i kory jest niepraktyczne. Kora ma to do siebie że wiatr może ją rozwiewać i będziesz mieć brudne kamyczki.
Jakoś nie mogę się przekonać do roślin w kamykach więc zrobiłabym całość wysypaną korą. Jak dasz np. seslerię to zasówka nie będzie się rzucać w oczy.

Zestaw roślin nie musi być identyczny ale jak powtórzysz seslerię, szałwię i kulki u na środkowej rabacie to będzie nawiązywać do tej wąskiej.
Jeśli do tego zestawu na wąskiej dasz rozchodniki a na środkowej hortensje i jeżówki albo/i werbenę to nudno nie będzie.

Moim zdaniem cztery hortensje to za dużo, zajmą zbyt dużo miejsca i bardzo obciążą rabatę.
Z resztą szpaler miskantów wzdłuż ogrodzenia to moim zdaniem też za dużo. Chyba że na czas zanim żywopłot osiągnie odpowiednią wysokość.
Marcin89 18:58, 12 sie 2023

Dorii napisał(a)
Łączenie kamyków i kory jest niepraktyczne. Kora ma to do siebie że wiatr może ją rozwiewać i będziesz mieć brudne kamyczki.
Jakoś nie mogę się przekonać do roślin w kamykach więc zrobiłabym całość wysypaną korą. Jak dasz np. seslerię to zasówka nie będzie się rzucać w oczy.

Zestaw roślin nie musi być identyczny ale jak powtórzysz seslerię, szałwię i kulki u na środkowej rabacie to będzie nawiązywać do tej wąskiej.
Jeśli do tego zestawu na wąskiej dasz rozchodniki a na środkowej hortensje i jeżówki albo/i werbenę to nudno nie będzie.

Moim zdaniem cztery hortensje to za dużo, zajmą zbyt dużo miejsca i bardzo obciążą rabatę.
Z resztą szpaler miskantów wzdłuż ogrodzenia to moim zdaniem też za dużo. Chyba że na czas zanim żywopłot osiągnie odpowiednią wysokość.
Kora i kamienie niepraktyczne, ale spotykane. Tutaj na O. są takie rabaty i podobają mi się. Chyba będę uparty Najwyżej będę żałował po fakcie. Te kamyczki to głównie po to by obsypać stelaż pod silnikiem bramy i żeby piach nie strzelał. Zalecił tak fachowiec. Aczkolwiek kora też chyba była by ok.

Fajne zestawy roślin zaproponowałaś. Jedynie myślę, czy rozchodnik jest na tyle dekoracyjny by był na froncie? Sam nie wiem.

Hortensje bukietowe to u mnie mikrusy. Słaba ziemia i mocno je przycinam. Ledwo 1 m mają i co roku chude gałązki idą. Nie mogę coś masywnego "szkieletu" zbudować. To może dlatego dałem 4 sztuki.
LIDKA 20:21, 12 sie 2023

Marcin89 napisał(a)
Kora i kamienie niepraktyczne, ale spotykane. Tutaj na O. są takie rabaty i podobają mi się. Chyba będę uparty Najwyżej będę żałował po fakcie. Te kamyczki to głównie po to by obsypać stelaż pod silnikiem bramy i żeby piach nie strzelał. Zalecił tak fachowiec. Aczkolwiek kora też chyba była by ok.

Fajne zestawy roślin zaproponowałaś. Jedynie myślę, czy rozchodnik jest na tyle dekoracyjny by był na froncie? Sam nie wiem.

Hortensje bukietowe to u mnie mikrusy. Słaba ziemia i mocno je przycinam. Ledwo 1 m mają i co roku chude gałązki idą. Nie mogę coś masywnego "szkieletu" zbudować. To może dlatego dałem 4 sztuki.

Ja mam kore i kamień w przedogródku. Kore pod tujami i hortami, oddzieloną kostką granitową od kamienia. I wiatr nic mi nie wywiewa.

Hortom wykop porządne doły. Nawal na dno kompostu nawet nie rozłożonego, jak nie masz to liści które zaraz bedą lecieć. Grubo .I w to wsadź. Bedą dobrze rosły.

Z mojej obserwacji wynika że w 3 roku dopiero widać co bedzie z patyków. Mam patyki z 2021 i dopiero z nich zapowiadają się ładne krzaki.

Pokaż te horty. Jak długo je masz?

Daj 3 bo to lepiej wygląda niz parzyście.
Marcin89 21:11, 12 sie 2023

Lidka, Ty zawsze znajdziesz jakieś pozytywy. To super cecha

Hortensje jutro pokażę, bo nie mam fot.

Kompost mam. Jeden chyba już gotowy, do przesiana, a drugi, nowy cały czas robię.
Dorii 22:25, 12 sie 2023

Ja też mam korę obok kamyków, wokół tarasu i domu mam opaskę z kamyków. Z rabaty przy tarasie nie tylko korę mi nawiewa ale ja z nad morza i u mnie bardzo wieje.
A przygotowanie rabaty przy takiej opasce to dopiero wygibasy. Trzeba dobrze zabezpieczyć bo na przykład przy użyciu glebogryzarki czy przy przekopywaniu pełno ziemi w kamykach. To samo przy przesadzaniu roślin no ale może to ja taka rozrzutna jestem :⁠-⁠P
Marcin89 22:36, 12 sie 2023

Dorii napisał(a)
Ja też mam korę obok kamyków, wokół tarasu i domu mam opaskę z kamyków. Z rabaty przy tarasie nie tylko korę mi nawiewa ale ja z nad morza i u mnie bardzo wieje.
A przygotowanie rabaty przy takiej opasce to dopiero wygibasy. Trzeba dobrze zabezpieczyć bo na przykład przy użyciu glebogryzarki czy przy przekopywaniu pełno ziemi w kamykach. To samo przy przesadzaniu roślin no ale może to ja taka rozrzutna jestem :⁠-⁠P
Ja Ciebie rozumiem, względy praktyczne i estetyczne są równie ważne Ja mam świeżą korę w borówkach i truskawkach. Byłem pewny, że gdzieś ją wywieje w grządki warzywne, ale na szczęście nie.
Marcin89 22:41, 12 sie 2023

Pogoda dopisuje i nie ma leniuchowania.

To bok u brata, ten węższy.

A to u mnie.

Ciężko i nie tak szybko idzie, bo przesiewany ziemię. Brat mówi, że nikt tak nie robi. A ja wiem, że tu na forum tacy by się znaleźli