Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:03, 11 sie 2023

Dorii napisał(a)
Jak brakuje kolorów to daj inne figury. Wiem że kępki roślin z kołami się kojarzą ale na planie mogą być kwadraty i trójkąty. A rośliny typu czosnki albo inne smukłe można narysować jako gwiazdki czy plusiki. Tak bym np. bezodmianowe jeżówki narysowała.

Plan wygląda bardzo dobrze. Jedynie co to bym dała trzy hortensje.

Co do roślin to oprócz kolorów to zwróć uwagę na rodzaje kwiatostanów. Fajnie się komponują rośliny z odmiennym typem kwiatostanu. Np. Do szałwi coś o klasycznym kwiatostanie typu jeżówka albo róże w typie balerina.
Potrzebuję właśnie takich konsultacji Dlaczego 3 hortensje? Dwie z tyłu, jedna z przodu? Układ ostateczny rozrysuję na nowo, bo tu nawet średnice roślin są na oko

Co do róż to nie. Dla mnie za bardzo śmiecą i zbyt dużo chorują. Na front bym nie dał.

Mogę jeszcze wcisnąć werbenę gdzieś. A z cebulowych coś na wiosnę i latem czosnki.
Marcin89 19:06, 11 sie 2023

To inspiracja. Niby kwiatostany podobne, ale taki widok mi pasuje. Stipę też mam jakby co

https://pl.pinterest.com/pin/494621971586918864/
anuska2507 20:35, 11 sie 2023

A gdyby zrezygnować z rządków i rozrzucić niskie rośliny nieregularnie (podobnie jak na inspiracji) i powtórzyć je na twojej wąskiej rabacie? Wtedy uzyskasz efekt ścieżki przechodzącej przez rabatę, a nie dwóch odrębnych rabat.

Coś jak tutaj: https://pl.pinterest.com/pin/211174975899584/
Dorii 20:43, 11 sie 2023

Ja to bym widziała tak ale choć to cięzka sprawa ale walczę z symetrią. Mam wrażenie że brak symetrią dodaje lekkości kompozycji.

Gwiazdki to mogła by być werbena patagońska albo wysokie jeżówki.

Co do zestawienia stipa caradonna i kocimiętka to jest to przepiękne zestawienie i choć pozornie obie byliny mają podobne kwiatostany to wielkość samych kwiatkówjest inna co robi robotę, do tego kolory wspólgrają wzorowo.

Tu kolory pewnie nie twoje ale zestawienie też super i pokazuje kontrast nie tylko koloru a jeszcze ksztaltu
klik
I jeszcze jeden tak na szybko
klik
Dorii 20:47, 11 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
A gdyby zrezygnować z rządków i rozrzucić niskie rośliny nieregularnie (podobnie jak na inspiracji) i powtórzyć je na twojej wąskiej rabacie? Wtedy uzyskasz efekt ścieżki przechodzącej przez rabatę, a nie dwóch odrębnych rabat.

Coś jak tutaj: https://pl.pinterest.com/pin/211174975899584/

Popieram rezygnację ze szpaleru kulek na rzecz powtórzenia traw z wąskiej rabaty. A jeśli kulki muszą być to w formie kilku rozrzuconych. :⁠-⁠P
anuska2507 20:57, 11 sie 2023

Dorzucam inspirację na rozrzucone kulki pod szczepionym drzewem:
https://pl.pinterest.com/pin/795026140482364547/

Kiedy rozrzucisz kulki nie będziesz miał pustego środka rabaty wczesną wiosną. To samo miejsce po wycięciu traw i bylin:
https://pl.pinterest.com/pin/828662400175101030/
Wiolka5_7 21:05, 11 sie 2023

Też bym na tej rabacie większej rozrzuciła kulki i trawki tak samo jak na tej rabacie wąskiej

Hortensje Polar bear podobno się bardzo kładą, dużo dziewczyn narzekała na nie
Patrycja_KG_Lu 22:15, 11 sie 2023

Z jakiego powodu chcesz niemal obramówkę dać z kamyczków? Czy tym wizualnie nie zmniejszysz rabaty w zimie? Ten środek z kory nie będzie wtedy dziwnie wyglądał?
Korzystałam z tej samej inspiracji finalnie do moich wąskich z przodu. Była wtedy u mnie dyskusja o stipie. Z uwagi na potencjalne rozsiewanie się w kamyczkach na podjeździe i w ścieżce do domu odpadła.
LIDKA 22:22, 11 sie 2023

Ja mam polar beary. Stosuje takie plastykowe obejmy z allegro i stoją. Ale faktycZnie limki są sztywniejsze a u mnie najsztywniej stoją vanilla fraise.

Te inspirki podrzucone przez
dziewczyny z rozrzuconymi kulkami fajne.
Marcin89 08:29, 12 sie 2023

Dorii napisał(a)
Ja to bym widziała tak ale choć to cięzka sprawa ale walczę z symetrią. Mam wrażenie że brak symetrią dodaje lekkości kompozycji.

Gwiazdki to mogła by być werbena patagońska albo wysokie jeżówki.

Co do zestawienia stipa caradonna i kocimiętka to jest to przepiękne zestawienie i choć pozornie obie byliny mają podobne kwiatostany to wielkość samych kwiatkówjest inna co robi robotę, do tego kolory wspólgrają wzorowo.

Tu kolory pewnie nie twoje ale zestawienie też super i pokazuje kontrast nie tylko koloru a jeszcze ksztaltu
klik
I jeszcze jeden tak na szybko
klik
Oczywiście, że mi się podobają te zestawienia

Ile razy już łapałem za doniczkę z krwawnikiem... Bo kolory mają piękne. Dlatego w wąskiej rabacie wspomniałem o rozchodnikach okazałych, jest kwiatostan podobny do krwawnika.

Drugie zestawienie też ładnie. O ile na dużej rabacie wrzuciłem jeżówki (za radą Wioli), by kwitło też coś po szałwii, tak na małej jest już za ciasno. Te 1,5 m to niedużo, a do tego przy każdym brzegu do 20 cm betonu...