Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

anuska2507 21:34, 28 wrz 2023

U mnie cisy są po 15-17 zł, więc masz dobrą cenę.
Też bym nie dała 300 zł za tą brzozę. Wydaje mi się mała (może zdjęcie przekłamuje wymiary) i ma mało foremny pokrój, nawet jak na brzozę wielopniową.
Ja bym chyba wzięła te jednopniowe za 145.
Marcin89 21:43, 28 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
U mnie cisy są po 15-17 zł, więc masz dobrą cenę.
Też bym nie dała 300 zł za tą brzozę. Wydaje mi się mała (może zdjęcie przekłamuje wymiary) i ma mało foremny pokrój, nawet jak na brzozę wielopniową.
Ja bym chyba wzięła te jednopniowe za 145.
Tak było by rozsądniej, zresztą do wiosny czekam. Może wtedy jeszcze gdzieś trafię
anuska2507 22:14, 28 wrz 2023

To jeszcze czas, może akurat upolujesz ładne i w korzystnej cenie
Marcin89 19:06, 29 wrz 2023

Wczoraj przy okazji zakupów w markecie wypatrzyłem hiacynty. Skusiła mnie cena, bo wychodzi tylko 1,25 zł za sztukę. Tej odmiany nie znam jeszcze

Dziś okazało się, że cebulki są jakby drugiego sortu. Mimo to posadziłem do doniczek.
Marcin89 19:12, 29 wrz 2023

A to moje dokupione różaneczniki Percy Wiseman. Cały sezon stały w doniczkach w cieniu.

Nagle we wrześniu zaczęły chorować. Jeden ma żółte liście, a drugi cały oklapł.

Posadziłem do gruntu, rozłożyłem na boki korzenie i dodałem swojego kompostu. Podlewam solidnie, bo jest ciepło.

Myślicie, że to fytoftoroza?
MagdaLenka 19:20, 29 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)

Brzoza

Szok z tymi cenami. Ja za podobną brzozę (tylko nieco gęstszą) zapłaciłam 80 zł, bo właścicielka szkółki uznała, że to wybrakowany egzemplarz i dała na niego promocyjną cenę. Za 300 zł to można u nas kupić 4-metrowe ładnie rozgałęzione drzewo.
Marcin89 19:26, 29 wrz 2023

MagdaLenka napisał(a)

Szok z tymi cenami. Ja za podobną brzozę (tylko nieco gęstszą) zapłaciłam 80 zł, bo właścicielka szkółki uznała, że to wybrakowany egzemplarz i dała na niego promocyjną cenę. Za 300 zł to można u nas kupić 4-metrowe ładnie rozgałęzione drzewo.
To drzewo może i ma 3,5 m. Niestety taki kadr wyszedł, bo robiłem zdjęcie z "przyczajki" Jest wysokie, ale cena nie do zaakceptowania.

Podsumowując nie mam pojęcia ile powinna kosztować ładna brzoza Doorenbos, powiedzmy 2-metrowa?

Czasem bym wolał kupić za 50 zł małą i poczekać aż urośnie. Tylko takich tu nie widzę. Jedynie w necie, a wtedy kupowanie kota w worku.
NowaKiKi 19:51, 29 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
A to moje dokupione różaneczniki Percy Wiseman. Cały sezon stały w doniczkach w cieniu.

Nagle we wrześniu zaczęły chorować. Jeden ma żółte liście, a drugi cały oklapł.

Posadziłem do gruntu, rozłożyłem na boki korzenie i dodałem swojego kompostu. Podlewam solidnie, bo jest ciepło.

Myślicie, że to fytoftoroza?

Moje różaneczniki tez maja żółte liscie od spodu, to choroba jakas?
Marcin89 20:16, 29 wrz 2023

Klaudia, sam nie wiem. Może niedobory, bo rosły długo w doniczkach. Może już korzenie się dusiły. Tylko tak nagle to się stało. Ten zwiędnięty raczej coś poważnego np. fytoftoroza.

Twoje to nie wiem, bo nie widziałem. Często dolne liście żółkną i opadają na jesień.
LIDKA 21:01, 29 wrz 2023

Jak liście żółkną ale te nerwy są zielone to mogą być niedobory żywieniowe. Lub chloroza od kranówki.
Trzeba kupić chelat żelaza i Nawóz do kwasolubów w płynie i robić opryski co tydzień aż do uzyskania zieloności.

Moje rodki jak dokarmiam porządnie jesienią to są ładne i kwitną na bogato. A jak olałam sprawe w tym roku to też jeden już ma żółtawe plamy. Jutro robie drugi oprysk w tym sezonie. A powinnam już ze 4 lub pięć.

Ważne jest w czym rosną.
Ja moje sadziłam przed O. I z 11 mam już tylko 7 . Co rok jeden kaput. Nie przyłożyłam się do gleby. Błąd początkującego ogrodnika.