Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

NowaKiKi 20:10, 27 wrz 2023

Ceny są różne, dużo zależy od wielkości drzewa. Ja z przodu vhcialam jedna placzaca brzozę to wtedy mąż nie oponował ze droga była, to aż 450 zł za nią daliśmy.
Patrycja_KG_Lu 22:41, 27 wrz 2023

Cieszę się, że piszecie wprost o cenach. Jak czytałam na początku zawitania na Ogrodowisko stare wątki to tam zwykle po pytaniu o cenę padała odpowiedź, że ktoś poda na priv. Cieżko było mi oszacować wtedy wydatki na ogrodowanie u siebie, a wyszukiwarki nie ułatwiają, gdy tą samą odmianę sprzedają w różnicach kilku stów czasem.

Ja na ten moment z moim doświadczeniem nie porywam się na droższe odmiany drzew. Bałabym się, że uśmiercę je przypadkiem z niewiedzy. Chciałam judaszowca Forest Pansy kupić, ale po zapoznaniu się z ceną i przypadkami padnięcia jakoś mi przeszedł zachwyt.

Nie pamietam kto tutaj tak trafnie napisał, że jednak bardziej „pospolite drzewa” są warte uwagi w ogrodach, bo w razie strat nie boleje się nad nimi tak bardzo. Zwłaszcza w szpalerach, gdzie aby załatać powstałą dziurę trzeba duży okaz dokupić.
Marcin89 16:00, 28 wrz 2023

Patrycja, mogę pisać , bo nie podaję nazwy szkółki ani sklepu internetowego

Sam też widzę różnicę.
Miskant Gracillimus z zakupów internetowych był za kilkanaście złotych, ale niski i wąska kępa. Ale i tak podzieliłem. Zazwyczaj kosztują do 20-25 zł.
Miskanty w szkółce z przedwczoraj kosztują zaś 35 zł i mają wysokość prawie docelową. Były takie naprawdę koło 1 m lub wyższe, kwitnące, grube takie kępy. Z takiego spokojnie też kilka sadzonek się zrobi.
Więc różne opcje, co kto woli.

Proso rózgowate Northwind ze zdjęcia kosztowało 21 zł. Sadzonka moim zdaniem spora.
Marcin89 17:32, 28 wrz 2023

Dziś w innej szkółce ceny drzew mnie rozwaliły.

Ambrowiec bez odmiany - 360 zł
Brzoza pożyteczna Doorenbos wielopniowa - 300 zł
Klon pospolity Royal Red - 230 zł
Katalpa zwyczajna Nana - 250 zł
Co prawda te podane drzewa były ogromne, korony wysoko, wysokie całe na 4,5 m. W innym rzędzie były jeszcze inne, ale niskie dość, a ceny i tak spore.

Ambrowiec

Brzoza

Ania, co myślisz o takiej brzozie?
Marcin89 17:37, 28 wrz 2023

Z kolei miskanty były po 15 zł, ale tylko 4 odmiany i sadzonki średnie.

A dość dobre ceny miały cisy, bo takie około 50 cm po 14 zł.

Thuja kulista była Hoseri i Mirjam za 15 zł. Chyba na wiosnę właśnie je kupię. Są w stałej ofercie.

Rozchodników dalej nie znalazłem. Jesień już, a mi się zakupów zachciało (niczym po zimie)

NowaKiKi 18:28, 28 wrz 2023

Marcin, jabtez nabrałam ochoty na zakupy dzisiaj przez przypadek kupiłam 2 tuje donica dość spore juz i przetacznika. Jutro sadzenie
Wiolka5_7 19:10, 28 wrz 2023

No ja za tą brzozę nie dałabym 300 zł
Swoje kupowałam tanio ,no wiadomo ceny poszły w górę ale żeby aż tak
Doorenbosy rosną szybko, nie przepłacaj

Cisy niedrogie. Rok temu za taką wysokość płaciłam jakoś po 21zł
Marcin89 19:38, 28 wrz 2023

NowaKiKi napisał(a)
Marcin, jabtez nabrałam ochoty na zakupy dzisiaj przez przypadek kupiłam 2 tuje donica dość spore juz i przetacznika. Jutro sadzenie
Ja tak właśnie kupiłem to proso. Będzie już na wiosnę sadzone
Marcin89 19:43, 28 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
No ja za tą brzozę nie dałabym 300 zł
Swoje kupowałam tanio ,no wiadomo ceny poszły w górę ale żeby aż tak
Doorenbosy rosną szybko, nie przepłacaj

Cisy niedrogie. Rok temu za taką wysokość płaciłam jakoś po 21zł
Właśnie było kilka tych brzóz, a zdjęcie zrobiłem akurat tej. Inne może ciut grubsze były i po 4 pieńki miały. Ale i tak ich nie wezmę.
W tej wcześniejszej szkółce były wysokie też, jednopniowe, ale za 145 zł. Szkoda, że foty nie mam.

Cisy były naprawdę ładne, tylko nie było odmiany Hilli, a wybrałem ją, bo nie tworzy owoców. Był zaś cis Hicksii, czy Fastigiata i jeszcze jakieś wersje 'Aurea'.
Marcin89 19:52, 28 wrz 2023

Dziwna ta moja rozplenica japońska. Czasem ma mało kwiatostanów i są schowane głęboko w kępie. A gdy już wyjdą na zewnątrz to są takie powyginane.

Zapytam w wątku tematycznym, co to za odmiana