Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

reni 14:26, 03 sie 2012

Pięknie, pięknie... a powojnik cudny
Celina 21:58, 04 sie 2012

Melduję,że byłam i poczytałam
majkel0326 23:36, 05 sie 2012

Bożenko,cynie piękne! Pozdrawiam Cię!
EPODLAS 20:28, 06 sie 2012

Mamy już sierpień i prawdziwe gorące lato. Są już pierwsze plony. Ogórki obrodziły wspaniale, pomidory zaczynają dojrzewać, maliny też zapowiadają się dobrze. Ale w ogrodzie nie wszystko idzie tak dobrze. Po ulewnych deszczach i dużej wilgotności powietrza na wielu roślinach pojawił się grzyb. Mój klon jesionolistny Flamingo z złapał grzyba, ale go opryskałam Score, a z innych roślin oberwałam zagrzybione liście. Ale ogólnie wygląda dobrze, jest kolorowo.
Pierwszy raz posiałam aksamitkę wąskolistną. Mam ją też w warzywniku między warzywami.

Miskant chinski powiększył swoją objętość i jest bardziej okazały jak w zeszłym roku. Czekam aż pojawią się bordowe kłosy.

Rozchodnik okazały, roślina ładna, okazała i bezproblemowa.

Te iglaki zostały przystrzyżone, mam też małe bukszpany które formuje na kulki.
Te kuleczki przystrzyżone zostały dopiero drugi raz, bo chociaż naturalna ich forma to kule, ale nie chcę żeby były duże. Będę je strzygła, żeby zachowały taką właśnie wielkość.

Ten wielki jałowiec też przyciełam, rozrasta się niemiłosiernie. A była kiedyś z niego taka jałowcowa niepozorna sierotka.

Niestety psuje mi się aparat, wszędzie widać na zdjęciach jaśniejszą plamę. Ale może trzeba sobie sprawić lepszy. Bo bez aparatu, jakoś już nie mogę żyć.

,

agata_chrosc... 20:33, 06 sie 2012

Pięknie! A ten miskant to jak wysoki u Ciebie Bożenko? Ja też mam rozchodniki, ale mój jeszcze się nie otworzył. Za to rozrósł się niemiłosiernie. Chyba będę musiała go jakoś związać do kupy. A Twój nie jest taki wielki? Ni kładzie się na boki?
EPODLAS 20:37, 06 sie 2012

A to okno widokowe z mojego ogrodu. Lubię na patrzeć, jak zmienia wraz ze zmianami pór roku.

Na rabacie bylinowej niepodzielnie królują kosmosy. Po prostu - kosmosowy busz.

A królowymi ogrodu są teraz cynie. Już je pokazywałam, ale są tak ładne, że musiałam zrobić im jeszcze fotki.
Z tej na pewno zbiorę nasiona osobno. Śliczny róż i ma urocze piegi.

A ta pomarańczowa z grubym środkiem.

I jeszcze jedna.

eliza3 20:59, 06 sie 2012

Bożenko, cynie rzeczywiście piękne, a czy jesteś pewna, że ze zebranych nasionek wyrośnie to co chciałaś, aby zakwitło?
Ja zasiałam żółte nasturcje, a zakwitły trzy kolory?
EPODLAS 21:15, 06 sie 2012

eliza3 napisał(a)
Bożenko, cynie rzeczywiście piękne, a czy jesteś pewna, że ze zebranych nasionek wyrośnie to co chciałaś, aby zakwitło?
Ja zasiałam żółte nasturcje, a zakwitły trzy kolory?

Elizo, te nasionka cynii, zebrałam w zeszłym roku jak leci. W tym roku zrobię tak samo, tylko oosobno zbiorę z tej bladoróżowej w piegi. A czy będą takie same jak roślina mateczna - nie wiem. Ale spróbować warto.
EPODLAS 21:17, 06 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Pięknie! A ten miskant to jak wysoki u Ciebie Bożenko? Ja też mam rozchodniki, ale mój jeszcze się nie otworzył. Za to rozrósł się niemiłosiernie. Chyba będę musiała go jakoś związać do kupy. A Twój nie jest taki wielki? Ni kładzie się na boki?

Agato, rozchodniki nie rozłażą się na boki, stoją sztywny. A miskant miał w zeszłym roku około 1,5 m. Jaki będzie w tym roku wysoki nie wiem, powiększył i to bardzo swoją objętość.
an_tre 21:19, 06 sie 2012

EPODLAS napisał(a)
A to okno widokowe z mojego ogrodu. Lubię na patrzeć, jak zmienia wraz ze zmianami pór roku.

Niezapomniany widok
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies