Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 10:30, 06 lis 2012

viva napisał(a)
Bożenko piękne widoki pokazałaś, u mnie jest bardzo podobny krajobraz w okolicy. Jak będzie słoneczny dzień muszę się wybrać na spacer z aparatem

Vivo, bo to są krajobrazy typowe dla piaszczystych terenów. U nas jeszcze jest dużo takich naturalnych małych stawów. Są zarośnięte, dzikie, ale malownicze. Namawiam na spacer z aparatem. W niedzielę było naprawdę pięknie, a dzisiaj typowa listopadowa pogoda. Zimno, deszcze i wiatr.
barbara_kraj... 18:25, 06 lis 2012

EPODLAS napisał(a)
Marzeno, to jest pomysł z tymi paprociami. Paprocie dają taką nutkę tajemniczośc w ogrodziei. We wrześniu przesadzałam paprocie, ale chciałabym mieć ich więcej. Wiem, że jest dużo gatunków paproci do ogrodu. Niektóre naprawdę ładne. Trzeba się rozejrzeć wiosną w szkółkach.

Wybierz takie, które się nie rozłażą
EPODLAS 19:46, 06 lis 2012

Basiu, będę starała się urozmaicić skarpę różną roślinnością, jednym słowem chcę, żeby była jeszcze ładniejsza. Paprocie też chcę tam dosadzić. Tam są takie ekstremalne warunki, że nawet paprocie się za bardzo nie rozłażą, bo niestety jest tam sucho. Klony to straszne pijaki. Ale rośliny jakoś sobie radzą. Dla mnie miłą niespodzianką jest to, że hosty rosną tam dobrze. Ale podsypałam im sporo kompostu.
barbara_kraj... 20:14, 06 lis 2012

Jak hosty tam rosną, to i paprocie również - podobnych warunków wymagają
EPODLAS 10:32, 09 lis 2012

W ogrodzie jak wiadomo coraz bardziej pusto i szaro. Dobrze, że są iglaki, które były moją pierwszą ogrodową fascynacją, są naprawdę już spore właściwie bezobsługowe. Rosną i na razie żadnych problemów z nimi nie mam. U mnie jest z natury gleba kwaśna więc myślę, że odpowiada moim iglakom.

Gałązki wierzby Iwy, ładnie się przebarwiły na prawie bordowy kolor.

A niektóre żurawki, żeby nie liście to to bym nie pomyślała, ze jest jesień, całkiem jeszcze ładnie wyglądają.
Ta żurawka nn, rośnie w półcieniu i już została podzielona. Wcześniej rosła na słońcu i liście jej się przypalałay. Przenosiny dobrze jej zrobiły.

A ta te z nn, ma ładne bordowe listki i do tego kryzowane.

Brunera od Szmita, na wiosnę ją podzielę. Żałuję, że nie zrobiłam tego od razu. Będą z niej trzy brunerki. Oczywiście jak dobrze przezimuje.

Jedziemy w sobotę, kupiłam Dolomit, posypię warzywniak.

EPODLAS 10:34, 09 lis 2012

I jeszcze parę zdjęć plenerowych. Ziemia jest tam piaszczysta i nieurodzajna. Jak to się kiedyś mówiło. Piaski, laski i karaski.
Laski

Piaski.

Nie wiem czy pływają tu karaski, ale żaby na pewno są. Takich oczek wodnych, naturalnych stawików, naliczyłam w okolicy chyba sześć.

Ten klon nie ma już liści. Mła dodała mu urody.
jotka 10:42, 09 lis 2012

Bożenko, dobrze, że przypomniałaś o wapnowaniu
EPODLAS 10:49, 09 lis 2012

Jolu, oglądałam ostatni program Maja w ogrodzie i tam było o wapnowaniu warzywnika. Dzięki programowi Maja w ogrodzie mój warzywniak dostanie Dolomiu.
barbara_kraj... 21:07, 09 lis 2012

EPODLAS napisał(a)
W ogrodzie jak wiadomo coraz bardziej pusto i szaro. Dobrze, że są iglaki, które były moją pierwszą ogrodową fascynacją, są naprawdę już spore właściwie bezobsługowe. Rosną i na razie żadnych problemów z nimi nie mam. U mnie jest z natury gleba kwaśna więc myślę, że odpowiada moim iglakom.

Piękny jest jałowiec Pfitzera! Mam takie dwa
Bogdzia 21:47, 09 lis 2012

Bożenko Twoje widoki jak zwykle piękne. W ładnym miejscu masz tą działke.Fajnie że robisz dużo zdjec bo rzeczywiscie jest na co popatrzec.Pozdrawiam.