Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

agniecha973 10:11, 09 sty 2012

Witaj Bożenko, wpadłam pooglądać Twój ogródek. Miłe miejsce. Najbardziej zaskoczyłaś mnie tym niebieskim zawilcem Lieutanant. Ile sezonów jest u Ciebie? Jest bezproblemowy? PIĘKNY!

Różyczkę miniaturkę kiedyś dostałam, ale w domu zmarniała bardzo szybko, dopadły ją jakieś robale. Wydawało się, że przepadła. Wysadziłam ją szybko do ogrodu (najpierw poczęstowałam czymś te robale) pomimo, że już prawie zima była, bo myślałam, ze i tak z niej nic nie będzie, a tu niespodzianka - przezimowała i rośnie do dziś.

Pozdrawiam serdecznie. A o nasionach sałaty pamiętam.
EPODLAS 17:55, 10 sty 2012

Agnieszko, będę wdzięczna za nasiona sałaty. O ile dobrze pamiętam ta sałata pochodzi z Niemiec i jest bardzo smaczna. Ja lubię różne nowinki warzywnicze. Trzy lata temu pierwszy raz posiałam boćwinę liściastą "lutulus". Bardzo ją lubię i ma już miejsce w moim warzywniku. W tym roku chciałabym posadzić na początek kilka krzaczków poziomek. Nie mam szklarni muszę, sadzę lub sieję warzywa proso do gruntu.Co roku mam też rukolę, ale w tym roku postanowione- posieję też roszponkę. Gdzieś wyczytałam, że jest bardzo zdrowa.
A teraz z innej beczki. Postanowiłam poduczyć się trochę w robieniu zdjęć, zwłaszcza makro. Uczę się sama, trochę czytam w necie. Najbardziej chciałabym się nauczyć robić zbliżenia z rozmytym ładnie tłem. Na razie mi te nie wychodzi. Pierwsze zdjęcie robiłam wczoraj. Wyszło właśnie słońce. Drugie dzisiaj, było pochmurno i mgliście, właściwie wcale nie powinno robić się zdjęć, ale ja robiłam i widać, że jest gorsze od pierwszego.

Mam zwykłą cyfrówkę Kodak 863, i wiem że takim aparatem można też robić dobre zdjęcia. No cóż, czekam na lepszą pogodę, będę próbować dalej.
ircia 18:47, 10 sty 2012

Witaj Bożenko tym razem w Twoim ogródku. jestem zauroczona!!!!!! I z takim sentymentem ogladalam Twój zakątek, bo tak bardzo przypomina mi moją ukochaną działkę, na którą też musiałam jechać kilka km od miejsca zamieszkania. Twoja Misia jest słodka, uwielbiam psy!!!! Twój klon przypomina mi mój olbrzymi orzech włoski, który rósł na mojej działce Krwawnik przepiękny, jeszcze nie spotkałam w takim kolorze! Nie dziwię się, że z taką radością tam jezdzisz. Twój ogródek ma swój klimat i charakter. Poza tym ogród przy domu nigdy nie będzie tym, co działka za miastem
A poza tym... Kocham Toruń, dla mnie to najpiękniejsze miasto w Polsce. Moja córka studiowała tam i z wielką przyjemnościa odwiedzałam ją. Niezbyt często, bo to było ponad 400 km od naszego miasta.
Pozdrawiam Cie Bożenko!
EPODLAS 20:39, 10 sty 2012

Irciu, najbardziej mnie ucieszyło, że chociaż nie jesteś z Torunia to go znasz i lubisz. Na forum nie ma na razie nikogo z tych okolic. Twoja córka studiowała w Toruniu, a ja mieszkałam blisko miasteczka uniwersyteckiego na Bielanach. Los tak pokierował, że mieszkam we Włocławku, ale mam jeszcze mamę w Toruniu i kiedy tylko mogę to jadę do tam. Przez ostatnie lata miasto naprawdę wypiękniało. Zawsze było zielonym miastem i dalej jest. Ja też uważam, że to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce.
EPODLAS 18:32, 13 sty 2012

Pisałam na forum, że byłam już sporo razy w Anglii. Oprócz gapienia się na ogródki Anglików, staram się zobaczyć jak najwięcej. Moje dzieci mieszkają blisko morza północnego, więc jak tylko mam okazję jedziemy nad morze. Jest inne w odbiorze niż nasze, ale też piękne. Pokaże kilka fotek.

A żeby nie było tak że tylko o morzu, pokaże dwa śliczne domki z ogródkiem
ircia 19:11, 13 sty 2012

Bożenko, morze przecudne, choć rzeczywiście inne niż nasze. Ale to chyba dobrze - świat byłby nudny, gdyby wszystkie zakątki były takie same.
Zazdroszczę Ci tego „bywania„ w Anglii i oglądania angielskich ogrodów. Kto wie, może następny wyjazd zaplanuję właśnie tam?
Sebek 22:02, 13 sty 2012

Jaaaakie hortensje!!!
olga_szopa 00:00, 14 sty 2012

Przepiękne te domki takie klimatyczne
malgocha1960 20:19, 16 sty 2012

Witaj Bożenko,czytałam u Bożenki Babopielki,że pytałas o szkółke Ryncarzów.Jeżeli masz działkę 13 km w stronę Lipna, to są na pewno okolice Kobrzyńca,a tam po tej stronie co szkoła jest wsoaniała szkółka krzewów liściastych i iglastych.Robiłam tam bardzo czesto zakupy i odpukac jak na razie nic nie zmarniało.Facet ma naprawdę zdrowe rosliny i niedrogie.Wszystkie ozdobne krzewy liściaste były po 8 zł.Wisna przejedż się to zobaczysz.
babopielka 20:25, 16 sty 2012

Witaj Bożenko

Oglądam zdjęcia z działki i jej okolice i mam wrażenie ,że jest to gdzieś blisko mnie .Myślę,że
Gosia - (malgocha1960 ) dobrze zlokalizowała Twoje włości , a może to jest Ruda ? Ten las wygląda mi na Rudzki Tak czy inaczej blisko mnie i myślę ,że będziemy miały okazję się spotkać

Gosia się ujawniła ,a myślałam że tylko czytasz